Nová sezóna házenkářské Champions League je tady!

2019. 09. 14. 08:29    
Čas čtení: 2 minuta

14. 9. 2019 – Sezóna 2019/2010 házenkářské Ligy mistrů se rozjela už ve středu skandinávským soubojem ve skupině C mezi finským Cocksem a švédským týmem IK Sävehof. Model letošního ročníku zůstal beze změn. Dvě výkonnostně silnější skupiny A/B ve kterých je celkem šestnáct celků doplňuje deset týmů rozdělených do skupin C/D. Stejně jako v minulé sezóně se ve skupině C objevuje nejlepší slovenský tým TATRAN Prešov. Titul bude obhajovat HC Vardar.

Na konci června, necelý měsíc po Final Four, proběhlo ve Vídni losování nové sezóny házenkářské Champions League. Do skupin A a B byly nalosovány elitní týmy podle umístění v domácích soutěžích. Oproti minulému ročníku dochází k několika změnám.

Francii, která má v soutěži oproti loňsku už pouze dva zástupce, bude reprezentovat mistr PSG a Montpellier, vítěz Ligy mistrů z roku 2018. Z nejlepší ligy v Evropě, německé bundesligy, si postup zajistil mistrovský Flensburg a po roční pauze také dvojnásobný vítěz Final Four z Kielu. Na lavičce severoněmeckého týmu nově šéfuje Filip Jícha, který se do pozice hlavního trenéra posunul před touto sezónou po odchodu Alfreda Gislasona. Do obrany pak z Brestu přišel český reprezentant Pavel Horák, který se po několika letech v Bělorusku vrací do bundesligy.Mezi největší favority bude znovu patřit španělská Barcelona, nejúspěšnější klub v historii soutěže. Tradičními účastníky soutěže jsou silné maďarské kluby s nejvyššími ambicemi, Szeged a Veszprém. Veszprém se za posledních šest let pětkrát probojoval do Final Four, ale na triumf v Lize mistrů stále čeká. Vyjde to letos?

Balkánskou házenou reprezentují stejně jako v minulé sezóně mistři Slovinska, Chorvatska a Severní Makedonie tedy Celje, Záhřeb a úřadující šampión HC Vardar. Vardar to bude mít s obhajobou hodně složité, protože po odlivu peněz a odchodu řady klíčových hráčů (Karačič, Milosavljev, Kalaraš, Moraes) se překvapivý vítěz minulé sezóny musí spolehnout převážně na mladé hráče, kteří doplní několik zkušených borců z loňského ročníku. Nicméně ani v uplynulé sezóně nebyl Vardar hlavním adeptem na vítězství, ale po famózním představení ve FinalFour se podruhé během tří let radoval z titulu.

Ve skupině B se mimojiné potkají tři východoevropské týmy, které jsme také měli možnost vidět v loňské sezóně. Běloruský Meškov Brest, ukrajinský Motor Záporoží a polské Kielce s nejlepším střelcem loňské sezóny Alexem Dujšebajevem. Oproti loňské sezóně se ve skupinách A a B objevují čtyři nová jména. Kromě Kielu to jsou portugalské Porto, které v minulé sezóně překvapilo svými výkony v poháru EHF, dánský Aalborg a norský Elverum. Tato čtveřice nahradila RheinNeckarLöwen, Nantes, Skjern a Kristianstad.

Složení skupin pro sezónu 2019/2020

Skupina A:
1. Barcelona
2. PSG
3. Flensburg
4. Aalborg
5. Szeged
6. Záhřeb
7. Elverum
8. Celje

Skupina B:
1. Vardar
2. Veszprém
3. Kielce
4. Brest
5. Záporoží
6. Montpellier
7. Porto
8. Kiel

Skupina C:
1. Sävehof
2. Prešév
3. Cocks
4. Rabotnik
5. Irun
6. Sporting

Skupina D:
1. Dinamo Bukurešť
2. Čechovští Medvědi
3. Schaffhausen
4. Kristianstad
5. Plock
6. GOG

Plán přenosů pro víkend:

Sobota 14.9., 18:00 Prešov – Irun, Sport 1 (živě)
Neděle 15.9., 17:00 Celje – Flensburg, Sport 1 (živě)

autor: Zdeněk Rom