Alanyaspor: ze dna až na výsluní

2019. 10. 04. 07:54    
Čas čtení: 2 minuta

4.10. 2019 – Nečekané jméno se objevilo po 6 kolech na čele tabulky turecké Superligy. Není tam ani Galatasaray, ani Fenerbahce, ani Başakşehir, ani nikdo z dalších favoritů či spolufavoritů. Nejúspěšnějším týmem před sedmým kolem ligy je Alanyaspor, který jako jediný v novém ligovém ročníku neprohrál.

Že by to mělo znamenat novou rybu mezi těmi, které budou v konečné fázi Superligy honit trofej pro mistra ligy, by to znamenat nemělo. Alespoň prozatím. Finanční i kvalitativní převaha tradičních tureckých hegemonů se dříve či později projeví. Jen pro zajímavost, kurz na to, že Alanyspor Superligu vyhraje, byl před sezónou vypsán na úroveň 150:1.

Ale i tak je to pro klub z města na jihu Turecka ohromné, že sám sebe najde v tabulce takhle vysoko. Prvně jde o tým, který hraje tureckou nejvyšší fotbalovou soutěž teprve třetím rokem, a v obou předešlých ročnících skončil hluboko v dolní polovině tabulky. Ale hlavně jde o klub, který byl ještě před 7 lety na zavření. Bez přehánění.

Během sezóny 11/12 hrál Alanyaspor ve spodních patrech třetí turecké ligy a byl jen krůček od bankrotu. Klub neměl žádný stálý management, a chybělo jen málo, aby jej převzal nucený správce. Vše zachránil příchod právníka Hasana Çavuşoğlua, který do klubu přivedl peníze, zřídil v klubu fungující řídící výbor a vyjednal podporu od města.

Průběžným výsledkem je zajištěný klub, který si v Alanyi a blízkém okolí vytvořil obrovskou fanouškovskou základnu. A ruku v ruce se stabilizací klubu jsou i zvyšující se ambice týmu. Na titul v této sezóně sice ještě klub, který byl posledním angažmá českého reprezentanta Jozefa Šurala, ještě nemyslí, ale po pohárové Evropě pošilhává.

A říká se, že velké istanbulské kluby tuší, že by jim mohl vyrůst nový konkurent. Vidí fungující klub s velkou podporou města i hrdých fanoušků, který se začíná drát do popředí. Kam nikoho dalšího pustit nechtějí. Ale možná nebudou mít na výběr…

                                                                                                                                               redakce/AS/