Galatasaray: není už čas na poplach?

2019. 11. 08. 10:41    
Čas čtení: 2 minuta

8.11. 2019 – Lvi, jak se hráčům tohoto istanbulského týmu přezdívá, zřejmě stále spí. Vypadá to, že se po letní pauze nenastartovali, a zatím proplouvají novou sezónou ve stand-by módu. Ale středeční zápas Ligy mistrů v Madridu proti Realu by mohl pro mnohé z nich znamenat budíček.

Galatasaray je v probíhající sezóně turecké Superligy až sedmý. Pravda, na první místo ztrácí jen 3 body. Takže na skutečnosti, že je nadále největším favoritem na titul, se nic nemění. Ale spokojenost s výsledky a výkony rozhodně nepanuje.

Ještě v minulé sezóně byl Galatasaray nejproduktivnějším týmem sezóny. Letos ale dalo v turecké lize jen 5 týmů méně branek než Lvi. K tomu to jsou všechno celky z dolní poloviny tabulky. Včetně zápasu na trávníku Realu Madrid nedal Galatasaray gól hned v 6 z posledních 8 zápasů.

Pravdou je, že obranná fáze funguje dobře. Nejlepší ligová obrana a maximálně dva inkasované branky v jakémkoliv soutěžním zápase budiž toho důkazem.

Tedy, aspoň do tohoto týdne obrana fungovala. I v Lize mistrů. Kde sice Galatasaray nedal ve 4 zápasech ani gól, ale do středy ve třech zápasech dostala obrana žlutočervených jen dvě branky. Ale šest inkasovaných gólů v Madridu obrázek úplně změnilo.

Ono totiž nejde jen o 6 inkasovaných branek. Ale jde o způsob, jak je Lvi dostali. A také o pojetí, se kterým se družina Fatiha Terima v Madridu prezentovala. Šlo o odevzdaný výkon plný individuálních i týmových chyb. O výkon, kde směrem dopředu nepředvedl turecký tým kromě jedné střely vůbec nic. Byl naprosto neškodný.

Obzvlášť podivně vypadala ve středu obrana. Která nastoupila v tom nejsilnějším složení, tedy Mariano, Luyindama, Marcao a Nagatomo. Ale neohrabanost, pomalost, nedostatečná atletičnost, plus taktické chyby vyplývající ze špatného postavení byly do očí bijící. Můžeme polemizovat o tom, proč tentokrát trenér Terim nehrál na 3 stopery jako doma proti Realu Madrid a PSG, kdy se defenziva vcelku solidně držela. Ale výkon na trávníku to neomlouvá.

Současným problémem Lvů je také to, že se posily pro tuto sezónu zdaleka neukazují tak, jak si asi vedení týmu myslelo. Že bude těžké zapracovat hned 11 hráčů, se vědělo. Ale rozkolísanost jejich výkonů je minimálně extrémně znepokojivá. K tomu Falcao kvůli zranění achillovky nehrál už více než měsíc.

Nejlepším hráčem ve středu byl záložník Ömer Bayram, který na výplatní pásce klubu určitě nebude patřit do první desítky. Šel do hry po půli, a byl jediný (trochu mu, pravda, sekundoval Lemina) , kdo ukázal nějaký zápal, oheň, kdo chtěl hrát.

6 branek v Lize mistrů už jednou Galatasaray od Realu Madrid dostal. V roce 2013. Týden poté se Fatih Terim musel s trenérským postem u týmu rozloučit. Tentokrát se o odvolání trenéra nemluví. Zatím. Ale v sobotu v Gaziantepu v lize bude muset on i jeho hráči dělat spoustu věcí jinak. Protože by některým mohla brzy dojít trpělivost…

                                                                                                                                                     redakce/AS/