Turecku vládne Sivasspor

2019. 12. 20. 12:49    
Čas čtení: 2 minuta

20.12. 2019 – Zajímavá jména klubů nabízel a nabízí letos pohled na první místo tabulky turecké Superligy. A zatímco jednomu z překvapivých lídrů tabulky zkraje sezóny, celku Alanyasporu, pomalu dochází dech, usídlil se na čele jiný tým, jehož jméno na startu sezóny mezi počítáním favoritů nerezonovalo.

Seznamte se se Sivassporem.

Nejlepší obrana, druhý nejlepší útok, sedm výher v řadě. To jsou atributy, které vynesly Sivasspor na první místo tabulky, už s šestibodovým náskokem na druhý Başakşehir.

Pokud jste měli tu čest nějaký zápas Sivassporu letos vidět, snad se shodneme na tom, že jde o tým, jehož utkání vyloženě baví. A pokud některé turecké týmy často kladou více akcentu buď na ofenzivní, nebo defenzivní složku hry, a v té druhé trochu ztrácejí, Sivasspor má obě složky vyvážené, a v dokonalé harmonii. Turecký novinář Arda Alan Işık o klubu mluví jako o tureckém Liverpoolu.

Proč?

Jde o schopnost efektivně napadat, v útoku hrát velmi nesobecky, rychle, s velkým množstvím přihrávek.

Sivasspor často aktivně presuje minimálně v pěti hráčích, disponuje hráči s dostatečným fyzickým fondem a vynikající koordinací činností mezi jednotlivými hráči. Soupeř často nenachází volné koridory pro přihrávky, a nezbývá mu, než nakopnout míč dopředu.

V útoku se Sivasspor hodně spoléhá na duo Mert Hakan (4 góly v této sezóně) a Emre Kılınç (5 branek). Oba dva jsou velmi rychlí, a oba stoprocentně naplňují teze trenéra týmu Rızi Çalımbaye, který klade hráčům za úkol příliš se s míčem nemazlit, nemít moc doteků, a nezdržovat se individuálními driblinky. Cílem je naopak okamžitě dávat míč od nohy a rozehrávat balón do křídel.

K případnému titulu má ještě Sivasspor dlouhou cestu. Ale pokud nastolí udržený trend, může předpokládané favority ligy slušně potrápit. Jeho silné stránky totiž nejsou závislé na výkonech hlavní hvězdy týmu, ani několika hvězd. Předností je týmovost, jasně daná strategie, a perfektní plnění taktického plánu. Což jsou hodnoty, které jsou v dlouhodobém vcelku slušně udržitelné.

Zvládne to Sivasspor?

                                                                                                                                                 redakce/AS/