NFL: Wildcard je za námi, přichází divizní kolo

2020. 01. 10. 07:00    
Čas čtení: 4 minuta
NFL

10.1.2020 – Wildcard weekend playoff NFL je minulostí a znovu se děly pořádné věci. Konec jednoho z největších aspirantů na Super Bowl i loňských šampionů z New Englandu, a tím i možný konec jedné neuvěřitelné dynastie, která nemá v kolektivních sportech obdoby. Zde tradiční shrnutí prvního kola vyřazovací části.

Úvodní utkání Wildcard weekend playoff odehrály týmy Buffallo Bills a Houston Texans. Bills čekají na výhru v playoff už 24 let a letos konečně chtěli prolomit toto prokletí. Do svého prvního zápasu v playoff nastoupil mladý rozehrávač Bills Josh Allen, který hned v úvodním drivu ukázal, že právě on chce být tím hráčem, který prolomí 24 let dlouhé čekání. Allen skóroval první TD zápasu po trikové akci, kdy na něj hodil míč WR Brown a Allen si připsal svůj první chycený touchdown v NFL. Bills byli v první půli lepším týmem a zaslouženě šli do šatny s vedením 13:0. Ve třetí čtvrtině přidali ještě další tři body a zdálo se, že si dojdou pro vítězství. Jenže na konci třetí části se prosadil na druhé straně QB Watson a trochu zamotal utkání. Allen navíc na začátku čtvrté čtvrtiny přišel po sacku o míč a Texans to potrestali field goalem, který znamenal rozdíl ve skóre pouze o 5 bodů. Texans byli v poslední čtvrtině lepším týmem a necelých 5 minut před koncem se dokonce dostali do vedení, když Watson našel RB Hydea a ten se s míčem dostal až do endzóny. Texans se pak nepodařilo potvrdit čtvrtý down, který by jim vyhrál zápas a dali tak šanci na odpověď pro Bills. Těm se povedlo se dostat do dokopové vzdálenosti, a z 47y se nemýlil kicker Hauschka, který poslal zápas do prodloužení. V něm si nejprve oba týmy vyměnily odkopy a prakticky začala náhlá smrt, a první kdo skóruje vyhraje zápas. To se nakonec povedlo Texans, kteří se postupným drivem dostali k endzóně Bills a nakonec jim postup vykopl kicker Fairbairn z 28y. Bills tak znovu nedokázali zvítězit v playoff a jejich čekání se minimálně o rok prodlužuje. BILLS 19, TEXANS 22.

Další utkání byl souboj loňských šampionů New England Patriots, kteří letos ale nemají formu a Tennessee Titans, kteří ke konci roku zabrali, a nakonec se po výborných výsledcích dostali až do vyřazovací části. Utkání příliš pohledný fotbal nenabídlo a prim hráli spíše obrany. Výjimkou byl RB Titans Henry, který po základní části vyhrál kategorii naběhaných yardů v celé NFL, a obránce soupeře ničil i v tomto zápase. Henry naběhal neuvěřitelných 182y a díky němu byli Titans lepším týmem. Titans po lepším výkonu nakonec dokázali porazit Patriots a ti se tak do Super Bowlu počtvrté v řadě nepodívají. Jedná se tak možná o konec jedné velké kapitoly NFL, protože Bradymu končí smlouva a není jisté, že ještě za New England Patriots nastoupí. Vše bude záležet na jeho rozhodnutí, a také tomu, jestli ještě vůbec bude chtít hrát. Patriots s Billem Belichickem a Tomem Bradym měli však od roku 2001 až neuvěřitelnou bilanci, kdy se dokázali dostat 9x do Super Bowlu a z toho ho 6x vyhrát, získali 17 divizních titulů a dohromady zvítězili v 219 zápasech a 30 zápasech playoff. To vše v době platových stropů, a to z nich dělá jednu z nejlepších organizací ve všech sportech. Vše ale jednou musí skončit a uvidíme, jestli pro éru Patriots přišel konec právě letos. TITANS 20, PATRIOTS 13.

V NFC konferenci bylo také veselo. I utkání mezi New Orleans Saints, kteří byli považování jako jeden z velkých aspirantů na Super Bowl, a Minnesotou Vikings přineslo prodloužení. Základní hrací doba byla velmi vyrovnaná a skvěle hrály obě obrany, Vikings si přinesli do čtvrté čtvrtiny náskok 10 bodů, ten ale Saints dokázali smazat a těsně před vypršením časového limitu základní hrací doby vyrovnal z 49 yardů kicker Lutz a poslal zápas do prodloužení. V něm začínali na míči Vikings a díky dlouhému passu na WR Thielena se dostali až před endzónu soupeře. Tam na třetí down našel QB Cousins v endzóně TE Rudolpha, který zachytil touchdown a rozhodl tento zápas. Pro Saints tak znovu končí pobyt v playoff předčasně a jedni z největších aspirantů na Super Bowl se loučí v prvním kole. Naopak Vikings v čele s QB Kirkem Cousinsem postupují dál a tolikrát kritizovaný Cousins ukazuje, že umí vyhrávat i těsné utkání. VIKINGS 26, SAINTS 20.

Poslední utkání Wildcard weekendu bylo střetnutí Seattlu Seahawks a Philadelphie Eagles. Oba týmy mají ke konci této sezóny velké zdravotní problémy svých hráčů, a i toto utkání rozhodlo jedno klíčové zranění. Po nárazu DE Clowneyho se totiž zranil QB Eagles Carson Wentz, který utrpěl otřes mozku a zápas nedohrál. Jeho místo musel zaujmout 40-ti letý Josh McCown, a i když nehrál špatně tak Seahawks byli lepším týmem a útočně toho Eagles moc nedovolili. Zabrali hlavně u vlastní endzóny, když domácí Philadelphii dovolili pouze tři field goaly. Eagles tak sezóna plná zranění končí ve stejném duchu, jako probíhala a do divizního kola postupují Seahawks. SEAHAWKS 17, EAGLES 9.

Wildcard weekend by tedy opravdu divoký a hned trojice hostujících týmů dokázala postoupit přes své soupeře, s výhodou domácího prostředí. V divizním kole na ně však čekají odpočinuté nejlepší týmy po základní části, a to bude jiná jízda. V NFL je letos ale možné vše, takže se můžeme těšit na další skvělé bitvy a možná překvapivé výsledky.

Divisional Round Playoff:

konference NFC:

49ers vs. Vikings – sobota 22:35 Sport1

Packers vs. Seahawks – neděle/pondělí 00:40 Sport2

konference AFC:

Ravens vs. Titans – sobota/neděle 02:15 Sport1

Chiefs vs. Texans – neděle 21:05 Sport2

                                                                                                                                                              Jan Štiegler