NFL zná finalisty, blíží se slavný SuperBowl

2020. 01. 20. 09:50    
Čas čtení: 3 minuta
NFL

20.1.2020 – Tak a jdeme do finále! NFL zná obsazení Super Bowlu LIV, který se odehraje v pondělí 3.února v Miami. (pozn. red.: vysíláme živě od půlnoci z 2. na 3. února na Sport1) Cesta ke konferenčním titulům nebyla jednoduchá, ale vyhrát největší zápas sezóny bude ještě mnohem těžší.

Tennessee Titans v playoff dvakrát za sebou dokázali porazit favorizovaného soupeře na jeho hřišti, když si nejdříve ve Wildcard zápase vyšlápli na úřadující šampiony z New Englandu a týden na to dokonce porazili suveréna letošní sezóny Baltimor Ravens v čele s budoucím MVP letošní sezóny Lamarem Jacksonem. Do třetice chtěli předvést podobný výkon a v konferenčním finále zaskočit Kansas City Chiefs. To se jim dařilo do půlky druhé čtvrtiny, když vedli 17:7, pak ale na řadu přišel útok Chiefs pod taktovkou Patricka Mahomese, který se jen těžce zastavuje. Chiefs nasázeli soupeři 28 bodů v řadě bez odpovědi a jednoznačně strhli utkání na svoji stranu. Chiefs se také v obraně dařilo to, co se nepovedlo ani Ravens či Patriots, a to zastavit běhové pokusy Derricka Henryho. Ten měl proti dobře poskládané obraně Kansas City velké problémy a naběhal pouze 69 yardů z 19 pokusů. Na druhé straně se zase ukázal ve stejné MVP formě z loňského roku Patrick Mahomes, který naházel 294 yardů, přidal 3 touchdowny vzduchem a pro jeden si i sám doběhl. Chiefs se tak po skvělém výkonu ve všech fázích hry konečně probojovali do finálového zápasu a na začátku února si zahrají o trofej Vince Lombardiho. Vloni skončili těsně před branami finále, když v prodloužení prohráli s New England Patriots. Letos už závěrečný krok zvládli a čeká je týden ve slunném Miami.

TITANS 24, CHIEFS 35.

Druhé utkání svedlo dva nejlepší týmy konference NFC, které si to rozdaly o konferenční titul. San Francisco 49ers letos spoléhá na skvělou obranu a kreativní útok pod taktovkou hlavního trenéra Kyla Shenehena a na druhé straně Green Bay Packers, kteří se trochu netradičně neschovávají za výkony QB Aarona Rodgerse, ale za skvělou běhovou hru a vynikající práci obrany. V tomto zápase však dominoval pouze jeden tým a byli to právě domácí 49ers. I přestože jejich QB Jimmy Garoppolo hodil v zápase pouze 8 vzdušných přihrávek, ze kterých získal 77y, tak jim to stačilo k 37 bodům a poklidnému držení otěží zápasu ve svých rukách. Ze řetězu se totiž utrhl RB Mostert, který naběhal neskutečných 220y a přidal 4 touchdowny a stal se tak jednoznačně nejlepším hráčem svého celku. Obrana 49ers zahrála také skvělé utkání, když zachytila 2 interceptiony, Rodgers byl 3x sackován a nebezpečný RB Jones byl udržen na 56 yardech po zemi. Díky tomuto skvělému výkonu tak může pokračovat pohádkový příběh 49ers, kteří loni byli druhým nejhorším týmem celé soutěže, ale o rok později je jedno vítězství dělí od zisku nejcennější trofeje pro vítěze Super Bowlu. Aaron Rodgers tak se svým týmem znovu do Super Bowlu nedokázal postoupit, nutno říct že 49ers si za výkony po celý rok závěrečné utkání zaslouží.

PACKERS 20, 49ERS 37.

Ještě před samotným Super Bowlem se musí odehrát utkání hvězd, tzv. Pro Bowl, kde proti sobě nastoupí hráči vybraní fanoušky a experty v polo-exhibičním střetnutí. To dá další týden navíc na přípravy pro letošní finalisty Chiefs a 49ers, které jsou velmi užitečné, ale nesmí přijít překombinování taktiky, jako ze strany útoku Rams v minulém roce. Jasné je jedno. Do konce sezóny 2019/20 nám zbývá poslední ostré utkání, kde se bude předávat koruna pro nejlepší týmu soutěže. Bude to mladý MVP loňského roku Patrick Mahomes a jeho útok nabitý hvězdami? Nebo bývalý náhradník Toma Bradyho, Jimmy Garoppolo, spolu se skvělou obranou? Na tyto otázky budeme znát odpověď v pondělí 3. února ráno. Do té doby se vše kolem amerického fotbalu bude točit kolem Super Bowlu, tedy jedné z největších akcí sportovní i nesportovní kategorie v celých Spojených státech. Nikam neodcházejte čeká nás ještě vyvrcholení letošní fantastické sezóny a předpovědi jasně říkají, že by to mělo stát za to!

                                                                                                                                           Jan Štiegler