Strádání tureckého Messiho

2020. 01. 24. 12:27    
Čas čtení: 2 minuta

24.1. 2020 – Byla to jen bublina? Nebo je ještě brzy aktuálně teprve 22letého fotbalistu zatratit? Jisté ale je, že Emre Mor, kterému se vzletně říkalo turecký Messi, svůj potenciál zatím nenaplňuje. Ke zlepšení nedošlo ani v jeho dalším angažmá, tentokrát v dresu tureckého celku Galatasaray.

První dánskou ligu hrál už v 18 letech. A v ligové soutěži v zemi, kde vyrůstal, si vedl tak dobře, že se dostal do turecké nominace na Euro v roce 2016. Na turnaj, kde se dobře předvedl v zápase proti Česku, už odjížděl jako hráč Borussie Dortmund. Ta vyhrála přetahovanou s několika jinými velkými týmy. Zájem projevovaly třeba Liverpool nebo Manchester United.

Jenže hned v jeho první sezóně v Německu začal pozvolný pád. V bundeslize se neprosazoval, před další sezónou se pak zranil. Začínalo být jasné, že bude třeba hledat prostor v nějakém menším týmu. Proto přišel s velkou pompou (a za nemalý peníz) do Celty Vigo. Ale ani tam to nebylo ono.

Zachránit ho mělo turecké prostředí. A úřadující šampión turecké ligy, Galatasaray. Lvi si Mora vypůjčili na roční hostování. Ale ani tady to neklaplo. Vůbec. Přestože se v průběhu sezóny ozývaly z Turecka hlasy, že se Mor jeví na trénincích skvěle, a že má chuť. Jenže diváci nic takového v ostrých zápasech neviděli. Během podzimu se v turecké Superlize objevil v 10 zápasech. Jen třikrát z toho hrál od začátku. Celkem stihl jen 366 minut. 90 minut vydržel na trávníku jen jednou. A bilance? 0 branek, 0 asistencí. Herně to navíc působilo tak, že Mor moc neví, co na hřišti dělat. Neustále si hledal pozici, nedařilo se mu ani individuálně, ani v kombinaci se spoluhráči. Celkem stihl Mor za první polovinu sezóny odehrát u žlutočervených 15 soutěžních zápasů. Gól nedal, a celkově nebyl vůbec přínosem.

Co s ním?

Podle posledních zpráv se chce Galatasaray Mora zbavit. Respektive rozhodnutí už padlo. Ofenzivních talentů totiž má Galatasray ve svém kádru až až. A proč si držet hráče, který během podzimu nijak nepomohl?

Mor by se tak měl formálně vrátit do Celty Vigo, kde má smlouvu až do roku 2022. Jenže ani tam není vítán. Takže se mluví o dalším hostování. Možná i o přestupu. Přihlásit se měly některé anglické týmy, které hrají Championship – Leeds, WBA a Brentford.

Je otázkou, zda by zrovna soutěž, kde je třeba hodně fyzické síly, urputnosti a houževnatosti, měla subtilnějšímu hráči, který si primárně zakládá na technice s míčem, sedět. Ale on Mor už možná nebude mít moc na výběr. A jestli chce ještě myslet na to, že někde udělá kariéru, bude to muset začít předvádět hned. A to kdekoliv mu řeknou.

                                                                                                                                        redakce/AS/