Frölunda Indians, Hradce Králové opět míří do továrny na úspěchy

2022. 09. 01. 08:00    
Čas čtení: 3 minuta

1.9. 2022 – Hokejová Liga mistrů je zpět. Opět můžeme začít sledovat zajímavé boje napříč Evropou, fandit jsme českým a slovenským hokejistům a užívat si strhující zápasy těch nejlepších klubů TOP evropských soutěžích. CHL již naplno vtrhla do zájmu fanoušků, ostatně již dávno ukázala, že kvalitativně je mladší sestra známější fotbalové mutace opravdu daleko a nyní může tuto skutečnost pouze potvrdit. Má k tomu veškeré předpoklady. Na startovní čáře hrdě stojí český zástupce Mountfield HK, čekající na další velkou výzvu. 

Tou je znovu švédský gigant z Göteborgu, tým Frölunda Indians, který byl založen již v roce 1943. První dekády příliš úspěšné nebyly, první triumf v nejvyšší soutěži přišel až v roce 1965 a navíc byl na dlouhou dobu poslední. Frölunda totiž ovládla švédskou ligu podruhé až v roce 2003. Následně také ve výlukové sezóně 2004/05. Další úspěchy přišly v letech 2016 a 2019 a také v Lize mistrů (2016, 2017, 2019).

Faktor Lundqvist

Hlavním pilířem týmu je čtyřicetiletý rodák z městečka Are, Joel Lundqvist. Ten se pro Frölundu narodil a po jednom jediném roce v Orebru se už ve čtrnácti letech přesunul do Goteborgu, kde se spojil s klubem svého života, kterému pomohl k úspěchům novodobé historie. Až na tři sezony v zámoří, kde ovšem neuspěl tak výrazně, jako jeho bratr Henrik, oblékal pouze dres s indiánem na prsou. Není excelentním technikem, ani dech beroucím střelcem. Je to lídr. Na ledě i mimo něj. Je to pes obranář, je to srdcař, je to jeden z nejlepších centrů světa na vhazování, je to hráč, ke kterému ostatní vzhlížejí, nikdy neuhne ze souboje a pro obranu vlastní branky je ochoten nasadit život. Jen těžko si lze představit Frölundu bez Lunqvista, jakkoli se den, kdy tato skutečnost nastane, nezadržitelně blíží.

Malé štístko

Ryan Lasch prožil zajímavý životní příběh, dlouho nebylo jasné, zda-li má v jeho případě smysl pokoušet se o kariéru se 170 centimetry výšky, ale odpověď americký útočník vyřkl již v universitním týmu, když zaznamenal v sezóně neuvěřitelných 150 bodů. Na NHL to sice nikdy nebylo, ale v Evropě za sebou zanechal opravdu výraznou stopu. Je úžasným technikem, chytrým hokejistou a v neposlední řadě střelcem. A ne tak ledajakým. Laschovy góly velmi často spadají do kategorie klíčových, rozhodujících či vítězných. Na něj si bude muset dát hradecká defensiva opravdu velký pozor.

Mládí vpřed

Frölunda je typicky švédská organizace, která, stejně jako ostatní, excelentně pracuje se svými mládežníky. Do hry nedávno pravidelně naskakoval tehdy teprve sedmnáctiletého Lucas Raymond, který se umísti v první desítce draftu do NHL a v zámořské soutěži již vyzkouší své štěstí. V dresu Indians se ale ukáží jiní mladíci. Talentovaný útočník Liam Dower Nilsson, jehož práva vlastní Detroit, či dvacetiletý obránce Pontus Johansson.

Jistota v brankovišti

O pracovní vytížení v modrém půlkruhu se podělí dva gólmani. Oba jsou novými tvářemi a oba mají vysokou kvalitu. Jedničkou by měl být pětatřicátník Lars Johannsson, který se vrací po pěti letech strávených v KHL, kde získal i Gagarinův pohár a záda mu bude krýt dánský talent Frederik Dichow.

Elegán u kormidla

Charismatický trenér Roger Ronnberg je ztělesněním úspěchu Indianů. Budete-li pátrat po jeho hráčských zkušenostech, naleznete pouze dvě utkání v týmu Bergnasets hluboko v útrobách hierarchie švédských soutěží. Jako trenér ovšem září. Se švédskou dvacítkou získal zlato v roce 2012, jako asistent pak stříbro u seniorského áčka. Dva mistrovské tituly v SHL a již třikrát uspěl se svým týmem ve finále CHL.

Frölunda je jedním z nejlepších týmů na světě a hradecký Mountfield má před sebou jeden z nejnáročnějších, ale zároveň možná nejúžasnějších zápasů historie. A navíc, k poražení je každý….

Z dvojice českých hráčů zůstal v dresu švédského týmu jeden. Radan Lenc.

Sledujte první zápas Mountfieldu v letošní sezóně CHL 1.9. 2022 od 19:05 živě na Sport2

                                                                                                                                                                      redakce/onv/