Super Bowl LIV zná vítěze a byla to jízda

2020. 02. 04. 09:10    
Čas čtení: 4 minuta
NFL

4. 2. 2020 – Sezóna NFL je za námi a nejsledovanější severoamerická soutěž má nového vládce! Stali se jím hráči Kansas City Chiefs, kteří pod taktovkou QB Mahomese dokázali proti San Franciscu 49ers obrátit zápas ve čtvrté čtvrtině a vyhrát titul po dlouhých 50 letech.

Super Bowl LIV však pro Chiefs nebyla vůbec jednoduchá záležitost a utkání museli otáčet až v poslední čtvrtině. Zápas tak trochu připomínal celkové tažení Chiefs letošní sezónou. Do té vstupovali jako velcí favorité, pod taktovkou úřadujícího nejužitečnějšího hráče loňské sezóny, QB Patricka Mahomese, a s celým arsenálem útočných zbraní, jako TE Kelce, WR Hill nebo RB Williams. Sezóna pro ně začala skvěle a KC vyhráli úvodní čtyři utkání, ale v týmu se začínali objevovat zranění hráči, včetně QB Mahomese, který měl zdravotní problémy, které ovlivňovali jeho hru, ale stále mohl nastupovat do utkání. Chiefs nicméně prohráli dvě utkání v řadě, a když už se blýskalo na lepší časy, tak se ve vítězném zápase proti Broncos vážněji zranil Mahomes a svému týmu měl chybět. Naštěstí zranění nebylo tak vážné, aby Mahomesovi ukončilo sezónu a Chiefs tak utekli hrobníkovi z lopaty poprvé. Chiefs poté ještě prohráli dvě ze tří utkání, ale od jedenáctého týdne zahájili svou vítěznou sérii. Tým se neskutečně zlepšoval a hlavně obrana, která byla kamenem úrazu, hrála lépe týden co týden, útok se dostával do formy ze sezóny 2018 a Chiefs byli znovu velcí favorité na úspěch v playoff. Na konci základní části ještě dostali dárek od Patriots, kteří nezvládli své utkání s Dolphins a Kansas City se tak vítězstvím dostali na druhou příčku konference AFC a s ním spojené volno v prvním kole playoff.

Do toho však nevstoupili ideálně, když v zápase proti Texans po řadě zkratů prohrávali ve druhé čtvrtině už 24:0. Chiefs však dokázali skóre ještě do poločasu otočit a začali tím tak své obraty v playoff letošního roku. Zápas nakonec vyhráli 51:31 s probojovali se do druhého AFC Championship game na svém stadionu ve dvou letech. Proti nim se postavili hráči Tennessee Titans, kteří stihli vyřadit Patriots i Ravens, a ve finále konference vedli i nad Chiefs 17:7 ve druhé čtvrtině. I zde však Mahomes zavelel k obratu a Chiefs šli do poločasové přestávky s náskokem 4 bodů. Utkáni nakonec dovedli do vítězného konce 35:24 a Mahomes se tak probojoval s týmem do svého prvního Super Bowlu.

V nejdůležitějším utkání sezóny se proti Kansas City Chiefs postavil tým San Francisco 49ers a měl to být souboj dvou mladých QB Mahomese a Garoppola, a skvělého útoku KC proti fantastické obraně 49ers. Do utkání vstoupili lépe 49ers, kteří nejprve zastavili drive Chiefs a následně se FG dostali do vedení. Chiefs ale rychle zabrali a po touchdownu Mahomese po zemi, interceptionu Garoppola do ruky DB Breelanda a field goalu Butkera, šli do vedení 10:7. Do poločasu však 49ers stihli srovnat po vzdušné spolupráci QB San Francisca a FB Juszcyka. Do poločasu se tak šlo za nerozhodnutého stavu. Poločasová show se pak nesla v latinskoamerickém rytmu, když stadion Hard Rock Cafe doslova rozezpívala a roztančila dvojice zpěvaček Shakira a Jennifer Lopez. Neuvěřitelná show plná energie zcela zastínila loňský nepovedený výkon Maroon 5 a znovu ukázala, že Halftime Show Super Bowlu je jedna z nejprestižnějších záležitostí v celých Spojených státech.

Po delší poločasové pauze vlétli do druhé půlky lépe hráči 49ers. Ti měli svou nejlepší sekvenci hry, když z prvního drivu skórovali field goal, následně vystihl přihrávku Mahomese obránce Warner, aby ji záhy potrestal RB Mostert dalším touchdownem San Francisca. Chiefs se pak dostali na míč, ale na začátku čtvrté čtvrtiny hodil další INT Mahomes a Kansas City byli v familiární pozici – museli otočit zápas, a tentokrát ve čtvrté čtvrtině Super Bowlu. Chiefs však tuto úlohu letos zvládli několikrát a nezalekli se jí ani v největším zápase sezóny. Mahomes nejprve snížil touchdownovou přihrávkou na TE Kelceho, obrana Chiefs zastavila 49ers 3 a ven a Chiefs obrátili skóre utkání, když se po zemi prosadil RB Williams. Kansas City se tak znovu dostali do vedení a byli to 49ers, kteří s výsledkem museli něco udělat. Drive se jim však nepovedl a jejich snažení bylo ukončeno na downy, když byl Garoppolo sackován Clarkem. 49ers měli však 3 timeouty a jediná šance byla zastavit Chiefs na 3 a ven a pokusit se o poslední vítězný drive. Jenže se jim nepovedla hned první podmínka, když místo stopky obrany přišel dlouhý TD RB Williamse, který si doběhl pro 38y TD a prakticky rozhodl Super Bowl. San Francisco ještě v posledním tažení hodili interception a zápas tak skončil v rukou QB Chiefs Patricka Mahomese. Ten s posledním odhodem a vypršení časového limitu připsal první vítězství v Super Bowlu pro KC Chiefs od roku 1970 a první vítězství v jeho kariéře i pro hlavního trenér Andyho Reida. Mahomes si také odnesl trofej pro MVP SB, když naházel 286y s 2 TD a přidal i touchdown a 29y i po zemi. Vládci letošní sezóny se tak stali Kansas City Chiefs, kteří i přes všechny překážky dokázali vyhrát závěrečný zápas sezóny a po zásluze získávají trofej Vince Lombardiho.

Sezóna 2019 je u konce a byla to neskutečná jízda! Teď přijde dlouhé čekání na další ročník, ale v offseason rozhodně nuda nebude. Čeká se kolotoč QBs a hádá se, kde skončí například Tom Brady nebo jestli ještě bude hrát Drew Brees. Sezóna sice skončila, ale už dnes se všechny oči, kromě fanoušků Chiefs, soustředí na sezónu 2020. My Vám za celý komentátorský tým NFL Sport TV děkujeme za podporu a těšíme se na další sezónu nejlepšího sportu na světě. Tak zase na viděnou NFL, čekáme na tebe.

autor: Jan Štiegler