NFL draft 2020 je za námi

2020. 05. 01. 11:11    
Čas čtení: 4 minuta
NFL

Joe Burrow

29. 3. 2020 – NFL má za sebou poslední velkou tajenku, která ucelila sestavy jednotlivých týmů před letošní sezónou. Byl jím draft nováčků, který se letos konal, z důvodu koronavirové krize, virtuálně. Diváci si tedy nemohli užít nástup nových hvězd na pódium, ale i tak to byla velmi zajímavá podívaná.

O tom hovoří i divácké rekordy, které padaly během letošního virtuálního draftu. První kolo draftu v průměru sledovalo v USA 15,6 milionu diváků, což je o 37 % více než v loňském roce a zároveň nový rekord NFL Draft day. Komisař Roger Goodell, který vyhlašoval každý výběr ze svého provizorně vybaveného studia ve svém domě, záběry na trenéry a generální manažery jednotlivých týmů, kteří se také ve vlastních domech snaží přes videokonference spojit se svými kolegy a vybrat toho nejlepšího hráče do svého týmu nebo záběry do příbytků jednotlivých hráčů, kteří čekají na svůj výběr, bylo pro fanoušky velké lákadlo, které určitě nezklamalo.

Samotný draft se pak zpočátku vyvíjel dle předpokladu. Jedničkou draftu se stal QB Joe Burrow z LSU, který zamířil do Cincinnati Bengals. O tom, že se Burrow stane jedničkou draftu a v nadcházejících letech bude hrát za tým z Ohia nepochyboval snad nikdo. Burrow měl za sebou historickou sezónu, kdy překonal několik rekordů univerzitního fotbalu. Za LSU v loňském roce naházel 5671 yardů a přidal neuvěřitelných 61 touchdownů, čímž stanovil nový rekord NCAA. Zároveň dovedl LSU Tigers k vítězství v univerzitním šampionátu, navíc se narodil právě ve státě Ohio, takže výběr Bengals byl naprosto jednoznačný.

Na druhém místě draftovali Washington Redskins, kteří si také dle předpokladu došli pro DE Chase Younga z Ohio State, který je považován za nejlepšího hráče letošního draftu a jako generační talent. Young měl ve své univerzitní kariéře dokonce lepší statistiky, než bratři Joe a Nick Bosa, kteří také navštěvovali Ohio State University. Od třetího výběru to měl být velký hon na QB a hodně výměn mezi týmy, avšak opak byl pravdou. Možná z důvodu virtuální domluvy a strachu z výpadku se v prvních 10 výběrech skoro nevyměňovalo. Lions tak z třetího místa vybrali nejlepšího CB draftu Jeffa Okudaha z Ohio St.. Na čtvrtém místě vybrali New York Giants OT Andrew Thomase z Georgia, který by měl posílit nejslabší článek týmu Giants a krýt záda svému QB Danielu Jonesovi.

Na pátém místě byl tým z Miami, o kterém se spekulovalo, že bude chtít jít na třetí místo v draftu, tak aby si vybral QB Tua Tagovailoa z Alabamy, ale nakonec pro Dolphins nebylo potřeba. Tua totiž byl k dispozici při jejich výběru a Dolphins získali svého vysněného hráče a uchovali si další dva výběry v prvním kole draftu, které v sezóně získali za výměny OT Tunsila do Texans a S Fitzpatricka do Steelers. Hned po Tagovailoa šel další QB a to Justin Herbert z Oregonu, kterého si vzali LA Chargers. Chargers měli po odchodu Riverse uvolněné místo rozehrávače a Herbert byl pro ně jasnou volbou. Mimo výborných výkonů na univerzitě, skvělou povahu, je to také velký fanoušek Chargers od samé dětství a pro Chargers možnost postavit na tomto borci novou tvář této franchise.

První kolo bylo ve znamení výběru WR, OT a CB. Tyto pozice byly v prvním kole draftu vybrány hned 6x. To se letos poměrně čekalo, jelikož všechny tyto pozice disponovaly velkými jmény, které by v budoucnu měly být oporami svých nových týmu i v profesionálním fotbale. Co se ale nečekalo byl tah Green BayPackers, kteří se zasloužili o největší překvapení letošního draftu.

Packers to v loňském roce dotáhli až do NFC Championship Game, kde nestačili na San Francisco 49ers a čekalo se, že budou chtít vyzbrojit svého hvězdného QB Aarona Rodgerse o nové ofenzivní zbraně, se kterými by na sklonku své kariéry mohl znovu přivést Super Bowl do tohoto historického týmu. Jenže Packers nejprve vyměnili svůj výběr v prvním kole draftu, načež se do prvního kola výměnou zase vrátili a vybrali si QB Jordna Love z Utah State. Love je sice QB, který může být v budoucnu velmi dobrým hráčem, ale tento výběr rozhodně nepotěšil Rogerse a nezvýšil šance Green Bay Packers vyhrát Super Bowlu pod tímto QB, který patří k nejlepšímu v historii ligy. Zároveň tento výběr nikdo nečekal a Packers se tak zasloužili o největší překvapení letošního draftu. Podobný kousek předvedli ve druhém kole i Eagles, kteří si vybrali QB JalenaHurtse z Oklahomy, i přesto že mají ve svém středu franchise QB CarsonaWentze. Tento výběr byl mnohými odborníky také považován za velmi zvláštní, ale po šokujícím výběru Packers v prvním kole nebyl tolik diskutovaný.

Mimo výběru 255 nových hráčů z univerzitního fotbalu v draftu se v NFL děly také velké výměny a akce i mezi zkušenými hráči. 49ers nejprve přišli o svého starting LT Staleyho, který pro zdravotní potíže pověsil kopačky na hřebík dříve, než předpokládal, ale následně získali výměnou s Redskins OT Trenta Williamse, který loni díky své stávce vůbec nehrál a už za Redskins nechtěl nastupovat. Dolphins získali z 49ers RB Breidu za výběr v pátém kole draftu a San Francisco poslalo pryč i WR Marquise Goodwina, tentokrát do Eagles. Kromě 49ers to byl bývalý QB Buccaneers Jamies Winston, který podepsal po propuštění smlouvu s New Orleans Saints a nově bude krýt záda DrewBreesovi.

NFL Draft je za námi, týmy NFL už jsou poskládané a teď už se jen čeká, jestli sezóna 2020 začne tak jak má. Pevně věříme, že to tak bude a na podzim si budeme moci užívat nejlepší fotbal v té nejlepší kvalitě, s novými hvězdami, které jsme ještě vloni mohli sledovat v univerzitní lize.

autor: Jan Štiegler