Kdo neskáče, není Lev! Superfinále, které nikdo nečekal

2020. 05. 02. 12:30    
Čas čtení: 3 minuta
KHL
2.5. 2020 – Na stanici Sport1 si celý týden připomínáme finálovou sérii KHL z roku 2014, ve které vyzval jediný český účastník ligy, tým HC Lev Praha, slavný Magnitogorsk, vítěze ruské superligy a velmi ambiciozní celek, který prahl po zisku Gagarinova poháru. Jak byly před šesti lety rozdány karty? 

Zajímavá otázka. Přiznejme si to na rovinu. Ani jeden z finalistů nepatřil v předsezónních prognózách k nejžhavějším favoritům v dané konferenci. Na západě se mluvilo o Dynamu, které Oleg Znaroks svým nesmlouvavým stylem vyšponoval na úroveň nebývale komplexního týmu takřka beze slabin, a které mělo naprosto reálnou šanci získat Gagarinův zlatý hattrick. Mluvilo se o Petrohradu, ostatně kdy jindy chcete získat titul, než ve chvíli, kde se vám v týmu sejdou veličiny jako Kovalčuk, Červenka, Jukka Jalonen či skvěle chytající Salák? To vše na platformě takřka bezedných zdrojů Gazpromu pod taktovkou samotného Alexandra Medveděva. Ani hvězdy, peníze či soustředění v exotických destinacích vám ale titul nezaručí, když se vytvoří ono obávané vakuum mezi hvězdami a partou. Na východě byla premiantkou Kazaň, bohatý tatarstánský klub, ale ani tato základna ruské reprezentace neuspěla, jako by jí vítr z plachet symbolicky odvála tehdy aktuální blamáž na olympijských hrách v Soči. Barys Astana pro změnu vystřílel veškerou munici v základní části a v playoff prostě došel dech. Kdepak. Do finále se dostal tým, u kterého se na startu sezóny objevovaly spíše otázky tipu: Je vůbec možné nahradit útok Mozyakin, Malkin, Kulyomin? Když ho nahradíte, utáhne to sám? A co když se Mike Keenan opravdu zblázní a mužstvo rozhádá? Postupně se začaly odpovědi rýsovat. Fantasy útok byl nahrazen beze zbytku. Mozyakin přivítal Zaripova s Kovářem a všichni víme, co se stalo. Ano, do jisté míry to tahle lajna opravdu odtáhla sama, ale ve správný čas dostala potřebnou podporu od ostatních. A Mike Keenan? Příjemně překvapil, Iron Mike zřejmě s věkem zmoudřel a po celou sezónu budoval v týmu dobrou a vítěznou atmosféru. Z Magnitky se stalo takřka neporazitelné monstrum. Soupeři věděli, jaká cesta vede k úspěchu. Eliminovat první útok. Jenže to se málokomu povedlo. Nakonec vlastně nikomu.

Pražský Lev byl hodně podobný. Nově vybudovaný tým si pod taktovkou Kariho Jalonena neskutečně sedl. Velmi dobře vyvážený koktejl zkušeností, dravého mládí a kvalitních charakterových rysů. To vše v mnoha jazykových mutacích. Ale pravdou je, že vedení prokázalo značný cit pro skladbu úspěšného kolektivu. Myšlenka a taktika se jevila u zrodu jako celkem funkční. Hned bylo jasné, že takto náročnou ligu je nutné hrát s adekvátním rozpočtem. Bez něj totiž můžete na úspěch čekat dlouhé roky. Je potřeba koupit dostatečně kvalitní hráče na všechny posty. A jak vidno, není třeba kupovat Kovalčuky a pod. Za dané peníze máte půlku skvělého kádru, který táhne za jeden provaz. Justin Azevedo, Jakub Nakládal, Ondřej Němec, Jiří Sekáč, Topi Jaakola, Všechno hráči, kteří se přes zánik Lva dokázali v KHL prosadit. Ryzí majstrštyk se pak vedení podařil angažováním Petriho Vehanena. Je totiž známou pravdou, že playoff dělá gólman. Bohužel, právě rozpočet nakonec majestátní šelmu skolil, ale to už je jiný příběh. Dnes si užijme parádní stříbrnou finálovou jízdu, která je mnohými považována za vůbec nejlepší v historii KHL. Čekají nás poslední dva zápasy.

2.5. 19:00 HC Lev Praha – Metallurg Magnitogorsk zápas č.6 Sport1

3.5. 19:00 Metallurg Magnitogorsk – HC Lev Praha zápas č.7 Sport1

                                                                                                                                                                                                                                          Ondřej Voršilka