Porto má problém. Marcano si přetrhl vaz

2020. 05. 23. 08:14    
Čas čtení: 2 minuta

23. 5. 2020 – Po nevydařeném angažmá v AS Řím se španělský stoper Iván Marcano vrátil zpět do Porta a fanoušci ho vcelku rychle přijali zpět. Pravidelně nastupoval v základní sestavě a na svém postu byl výkonostně velmi konzistentní. Pár dní zpátky si ale během přípravy na dohrání sezóny přetrhl přední zkřížený vaz v koleni a bude chybět minimálně šest měsíců.

A to by pro Porto, které bude bojovat s Benficou o mistrovský titul, mohlo být zásadní komplikací i s ohledem na sezónu následující. Paradoxně nejde ani tolik o Marcanovy schopnosti. Problematický je především nízký počet stoperů na soupisce.

Trenér Sérgio Conceição má momentálně v A-týmu k dispozici tři muže, kteří mohou hrát ve středu obrany. Jedním z nich je navíc Diogo Leité, který v přerušené sezóně naskočil pouze do tří zápasů a dohromady odehrál jen 92 minut. Reálnými variantami pro základní sestavu a boj o titul jsou tedy pouze Chancel Mbemba a veterán Pepe.

První jmenovaný toho odehrál vedle Marcana relativně dost a prezentoval se nadprůměrnými výkony. Jenže to nepřímo souvisí s kolegou Pepem. Mbemba se dostal do základní sestavy především proto, že 37letého Pepeho Porto už během sezóny několikrát „slepovalo“. Jinými slovy jeho zdravotní stav není takový, aby mohl odehrát vícero zápasů v řadě bez většího omezení. A lepší to nebude.

Klub se tak v létě jednoznačně bude muset zaměřit na pozici stopera. Do té doby existují následující možnosti.

Diogo Leité dostane více šancí a přesvědčí trenéra Conceiçãa, že může pravidelně nastupovat v základu, nebo se ve skvěle fungující akademii objeví obránce s dostatkem potenciálu, který i přes útlý věk dokáže zapadnout do seniorského týmu a předvádět odpovídající výkony.

Anebo se na post stopera pro závěr sezóny stáhne zkušený Danilo Pereira, který sice po většinu kariéry nastupuje na postu defenzivního záložníka, ale při svých hlavičkářských schopnostech a fyzické vybavenosti by s touto pozicí neměl mít problém.

Ať už to bude jakkoliv, trenér Conceição má o čem přemýšlet.

autor: Michal Micka