KHL v kostce trochu jinak. Zajímavosti, data, fakta

2020. 05. 28. 12:24    
Čas čtení: 4 minuta

 28.5.2020 – KHL má, stejně jako kterákoli jiná významná soutěž, své příběhy, své hrdiny a své zajímavosti. Pro diváky, kteří KHL ještě tolik neznají, ale rádi poznají, jsme připravili malý vhled pro začátek 🙂

  • Oficiální název: Kontinentální hokejová liga
  • Rok založení 2008
  • 24 účastníků
  • Západní/Východní konference
  • Čtyři divize (Kharlamovova, Bobrovova, Černyševova, Tarasovova)
  • Seznam šampionů: 2009 Ak Bars Kazaň 2010 Ak Bars Kazaň 2011 Salavat Yulajev Ufa 2012 Dynamo Moskva 2013 Dynamo Moskva 2014 Metallurg Magnitogorsk 2015 SKA Petrohrad 2016 Metallurg Magnitogorsk 2017 SKA Petrohrad 2018 Ak Bars Kazaň 2019 CSKA Moskva
  • Prezident: Alexei Morozov
  • TV vysílající KHL v Česku a na Slovensku: Sport1 a Sport2

KHL vznikla v roce 2008. Nový projekt a vidina zajímavého výdělku přilákaly velice záhy taková esa, jako jsou Jaromír Jágr, Alexandr Radulov, Ray Emery či Sergei Brylin. Bylo hned jasné, že spojí-li se tradiční kvalitní ruská hokejová škola s hvězdami ze zámoří, sportovní kvalita bude zaručena.

Gagarinův pohár, udělovaný vítězi sezóny, je vyroben ze stříbra se zlatými prvky, nese hrdé jméno prvního člověka na oběžné dráze a váží 18 kg, o dva a půl kilogramu více než slavný Stanley Cup. Ve Spojených státech s nadsázkou říkají, že je to kvůli odposlouchávacímu zařízení KGB.

Pohár byl pojmenován po Juriji Gagarinovi, protože ruští občané cítili touhu spojit jméno výkladní skříně ruského národního sportu s dosažením velkých úspěchů v podobě muže, který se stal sám symbolem národa. Zakladatelé KHL viděli v jeho letu do vesmíru metaforu pro tehdejší ruský průlom v hokeji.  Gagarin sám hokej hrál, i když ne na takové úrovni.

Původně se liga měla jmenovat podle bývalé hvězdy CSKA Moskva a trenérovi sborné, Anatoliji Tarasovovi, který je považován za „otce sovětského hokeje“, ale Gagarin je známější pro běžnou populaci.

Jedním z nejlepších týmů současnosti je úřadující mistr CSKA Moskva. Je výkladní skříní energetického gigantu Rosněft z většiny ovládaného ruskou vládou. CSKA je organizace, která má 32 ruských titulů a dala světu 14 vítězů Stanley cupu. Z toho tři trojnásobné. (Sergei Brylin, Sergei Fedorov a Igor Larionov)

CSKA sehrálo 36 zápasů s týmy NHL většinou v rámci Super Serie. Z toho 28 vyhrálo a jen 8 krát padlo.

Nejstarším hráčem KHL je Pavel Datsyuk z Avtomobilistu. 20. července 2020 oslaví 42 let. Nejmladší je pak Shakir Mukhamadullin z Ufy. V lednu dovršil 18 let.

Nejvyšším hráčem je finský reprezentant hájící barvy Jokeritu, Marko Anttila s 203 centimetry.

Nejtěžším hráčem je 119 kg vážící Yevgenij Artyukhin z Vityazu. Ruský obr váží 119 kg a měří 195 cm. Je rovněž nejtrestanějším hráčem historie KHL. Nasbíral 1026 trestných minut v 358 zápasech.

Nejnižší hráče má KHL tři. 170 cm měří Justin Azevedo z Kazaně, Pavel Denisov z Dinama Minsk a Artyom Manukyan z Omsku, který je zároveň s 63 kg nejlehčím hráčem ligy.

Nejúspěšnějším hráčem je Danis Zaripov, který slavil Gagarinův pohár pětkrát. Třikrát v dresu Kazaně a dvakrát v Magnitogorsku.

Nejvíce trestných minut v jedné sezóně KHL (374), nasbíral v ročníku 2009-2010 Kanaďan Darcy Verot v dresu Vityazu Čechov.

K jeho jménu se pojí i rekordní zápas v počtu udělených trestných minut. Jeho svérázné pojetí hokeje přerostlo do obludných rozměrů 9. ledna 2010, kdy bylo utkání mezi Vityazem a Avangardem přerušeno po 3 minutách a 39 sekundách. Darcy Verot vypálil puk po soupeři a strhly se události v hokeji do té doby nevídané. Rozhodčí udělili monstrózních 707 trestných minut, čímž stanovili nový světový rekord, celkem 33 hráčů z obou týmů bylo vyloučeno, stejně jako oba hlavní trenéři. KHL uložila pokuty celkem 5,7 milionu rublů.

Nejvíce rekordů v KHL drží stále aktivní Sergej Mozyakin. Útočník Magnitogorsku je nejlepším střelcem s 341 góly v 647 zápasech, získal také nejvíce bodů, 735 a má i nejvíce asistencí 394. Zároveň má také nejvíce odehraných zápasů 647.

Kapitolou samou pro sebe je každoroční lednové All Star Game. První ročník se konal pod širým nebem na Rudém náměstí v Moskvě. V rámci dovednostních soutěží v průběhu let padl například světový rekord v tvrdosti střelby Denise Kulyashe, viděli jsme Tarasenkův neotřelý magický kousek při nájezdech s pukem přivázaným k hokejce, Anisinovu a Maioneho pěveckou vložku či Říhovo intermezzo, kdy hráčům při time outu místo pokynů rozdával cigarety kolegy Znarokse.

V KHL si váží českých hokejistů. Ve dvanáctileté historii si ligu zahrálo 132 českých hráčů v poli a 21 brankářů. Momentálně působí v KHL 16 hráčů z Česka v poli a 4 brankáři. Nejúspěšnější je Jan Kovář, který působil v Magnitogorsku mezi léty 2013-2018 a získal celkově 377 bodů v 368 zápasech.

Destinace historicky nejvíce provázaná s Českou republikou díky hokeji je Omsk. Zeptáte-li se kteréhokoli zaměstnance místní rafinérky cestou na oběd na Česko, vypálí od boku jména jako Jágr, Patera, Procházka, Klepiš, a kdybyste ho nezastavili, ani ten oběd nestihne. Český hokej zde mají v lásce. Jak říkají místní s oblibou, Jágr, to je legenda, na kterou u nás nikdy nezapomeneme. Hokejisté dokonce nejsou jedinou českou stopou v Omsku, vyhlášená je zde restaurace U Švejka, kde vám s chutí podají české pivo i jídlo, a dokonce si tu s personálem česky pohovoříte. V Omsku působilo doposud 20 českých hokejistů. Na druhém místě je Magnitogorsk se 14 Čechy.

Slováků působí v lize aktuálně 6. Historicky jsou na tom podobně jako Češi. 120 hráčů v poli a 11 brankářů.

V České republice a na Slovensku vysílají KHL stanice Sport1 a Sport2. Od sezóny 201-2012 odvysílaly z KHL více než 500 přímých přenosů.

                                                                                                                                                                                                                                                                        Ondřej Voršilka