Frýdek a Beşiktaş. Dávalo by to smysl?

2020. 06. 26. 22:18    
Čas čtení: 3 minuta

27. 6. 2020 – Možná to ve finále je (bude) jen kachna. Ale kdyby se ukázalo, že bude Beşiktaş skutečně reálně usilovat o to, aby po sezóně přivedl ze Sparty do svých řad Martina Frýdka, mělo by to pro syna sparťanské legendy význam?

Tedy, bavme se o sportovním významu. Nikoli o finančním.

Víme, že Frýdkovi ve Spartě po této sezóně končí smlouva. Hovořilo se o tom, že obě strany zasedly k jednacímu stolu a hovořily o možném prodloužení kontraktu. A pokud se nic neupeklo „na tajňačku“ v posledních dnech, současný výstup je takový, že k žádné dohodě (zatím) nedošlo. Frýdek údajně možnost pokračovat ve Spartě neměl úplně zatratit, ale dal najevo, že ho ve svých 28 letech láká vyzkoušet si zahraniční angažmá.

Frýdka může v Beşiktaşi kromě nepopiratelného finančního zájmu lákat i tradice klubu (patří do velké turecké trojky, na kontě má 15 tureckých titulů) a každoročně vysoké ambice (za posledních 8 let nebyli bíločerní v tabulce horší než čtvrtí a 2x získali 2x titul).

Na opačné misce vah může být současná ekonomická situace klubu. Beşiktaş ale není a nebude jediným celkem, který se v Turecku bude s penězi prát. Pryč jsou doby, kdy se do tureckého fotbalu sypaly peníze horem dolem. Nedávná ekonomická krize tomu učinila přítrž. A situace současná, kdy všichni napjatě čekají, co v dlouhodobém měřítku udělá s penězi ve sportu pandemie koronaviru, víru v lepší zítřky úplně nevzbuzuje.

A co konkurence na pozici levého beka, která je Frýdkovi nejvíce vlastní? Jednoznačnou jedničkou zde byl poslední roky Caner Erkin. Technicky velmi slušně vybavený bek, který disponuje výtečnou kopací technikou (pokud je na place, často zahrává většinu stanardních situací týmu, a má v této sezóně na kontě již 8 asistencí). Jenže ten poslední zápasy upadl v nemilost. Možná proto, že mu po sezóně končí smlouva, a hlasitě se mluví o jeho návratu do Fenerbahçe. Podle posledních informací z tureckých médií měl snad již i potvrdit, že v Beşiktaşi pokračovat nebude.

Místo Erkina začal nyní nastupovat 19letý turecký mládežnický reprezentant Ridvan Yilmaz. Odchovanec týmu, kterému se věští velká budoucnost. Je dravý, úžasně rychlý, správně drzý, a skvělý v útoku při hře jeden na jednoho. V obraně ve třech ligových zápasech, které letos odehrál, měl pár slabších míst z hlediska čtení herních situací i poziční hry, ale to lze přičítat malé zkušenosti, a nízkému věku. Potenciál má každopádně obrovský. A určitě bude pro klub žádoucí, aby jako odchovanec dostal prostor.

Na spadnutí je údajně také příchod Fabriceho N’Sakaly. 29letému full-backovi z DR Kongo končí po sezóně smlouva v Alanyasporu, a vše nasvědčuje tomu, že se s Beşiktaşem domluví. Pokud ano, zájem Beşiktaşe o Frýdka už asi nebude tak žhavý. A logicky by neměl být ani ze strany sparťanského univerzála.

Na druhé pozici, na které Frýdek občas ve Spartě hraje, čí hrával, tedy ve středu zálohy, na pozici s větším množstvím defenzivních úkolů, má nyní Beşiktaş Mohammeda Elnenyho, který sem v této sezóně hostuje z Arsenalu, a nestárnoucího Atibu Hutchinsona. Tomu už je sice 37 let, a po sezóně mu vyprší kontrakt, ale jeho výkony jsou nyní tak dobré, že je více než pravděpodobné, že bude v týmu pokračovat. Ale i kdyby ne, na této pozici mohou hrát třeba 24letý turecký reprezentant Dorukhan Toköz nebo další reprezentant Oguzhan Özyakup. Hráč, který se v lednu přesunul na hostování do Feyenoordu, často nastupuje i výše na hřišti, ale nemá problém i s defenzivněji pojatou herní pozicí.

V součtu asi najdeme více proti než pro pokud bychom se měli bavit o tom, zda by ze sportovního hlediska přesun Frýdka do Beşiktaşe dává smysl. A pokud definitivně dopadne N’Sakala, asi by se Frýdkovy šance na to, aby si na levém beku zahrál, rapidně snížily. Ono už jen prosadit se přes Yilmaze by byl oříšek. Ale znáte to, sportovního hledisko nemusí být vždy to rozhodující…

redakce/as/