Liga národů začne bez diváků. Kdy se publikum při akcích UEFA vrátí do ochozů?

2020. 08. 28. 17:14    
Čas čtení: < 1 minuta

28. 8. 2020 – Ačkoli si mnohé země dělaly naději na to,že by při zářijovém reprezentačním okně mohly zaplnit alespoň část ochozů hlučnými fanoušky, nakonec se první zápasy nového ročníku Ligy národů UEFA odehrají bez fanoušků. Přestože se v některých státech za fotbalové hnutí postavily i vlády, UEFA řekla rázné ne.

Podle BBC se o možném dřívějším zapojení fanoušků vedla velmi vášnivá diskuze. Ve finále ale pro fanoušky s neveselým koncem. UEFA prý dala přednost konzistentnímu a čitelnému postupu, ve kterém nebude chtít nic uspěchat.

Prvním pokusem ze strany UEFA vrátit alespoň část fanoušků do ochozů bude až utkání o evropský Superpohár mezi Bayernem Mnichov a Sevillou, který se bude hrát v Budapešti 24. září.

Nabízí se tak, že by se diváci mohli na reprezentační fotbal podívat v říjnu, kdy se bude hrát druhá várka zápasů Ligy národů. Samozřejmě se bude vše odvíjet od globální pandemické situace. Která nyní, pravda, není úplně optimální. A s příchodem sychravého podzimu čeká zlepšení jen ten nejzatvrzelejší optimista. Nicméně pokud by se stav minimálně nezhoršil, mohli by se fanoušci alespoň v určité míře na stadiony dostat.

Český fotbalový fanoušek má jistotu, že svou reprezentaci v domácím prostředí uvidí při dobré konstelaci nejdříve v listopadu. V září jsou tribuny zavřené, a oba říjnové zápasy Češi odehrají na půdě soupeřů – 8. října v Izraeli, 11. října ve Skotsku. Svůj zrak tedy bude fanoušek upínat ke 14. a 17. listopadu, kdy bude český národní tým hrát doma s Izraelem, resp. federální derby se Slováky.

Bude to do té doby ale také na zkřížené prsty, aby se vůbec fotbal hrál…

redakce/as/