KHL po těžké době opět roluje na start

2020. 09. 01. 11:20    
Čas čtení: 5 minuta

1.9. 2020 – Kontinentální hokejová liga vstupuje do své třinácté sezóny. Sebevědomě, byť s respektem i některými ústupky, v neposlední řadě ošlehána ranami osudu. Celosvětová pandemická krize zasáhla společnost nebývalou silou a ušetřeny nezůstaly ani profesionální sportovní soutěže. Pro KHL je situace o to složitější, že se jedná o soutěž nadnárodní. Ale pojďme postupně. 

COVID-19 vlétl do KHL v měsíci březnu v době, kdy vrcholilo první kolo bojů o Gagarinův pohár. Petrohrad i CSKA, hlavní aspiranti na postup do finále ze Západní konference, měli splněno v nejrychlejším možném čase po vítězných sériích nad outsidery a chystali se na další fázi. Liga nejprve uzavřela stadiony veřejnosti, následně i samotnému sportu. Po několika týdnech hibernace přišlo logické vyústění krize, kdy i Rusko začalo hlásit vyšší počty pozitivně testovaných obyvatel a sezóna byla oficiálně ukončena. Bez mistra. Nastal čas krizových scénářů, sebereflexe a v neposlední řadě příprav na ročník 2020/2021, byť zdaleka ještě nebylo jasné, jak vlastně bude vypadat.

Nejprve přišla řada na ty, kteří balancovali na hraně ještě před krizí, viz Vladivostok, kdy gubernátor ruské Přímořské oblasti okamžitě utnul veškeré státní dotace pro sport, čímž tamní klub Admiral fakticky odsoudil i přes to, že údajně finanční příslib pro novou sezónu měl. Bez státní podpory je holt situace jiná. Ale pocítili to i silní hráči a některé velké hvězdy musely se svými platy dolů.

Doposud nejlépe placeným hokejistou v KHL byl Sergej Mozyakin, který si v Magnitogorsku přišel na 180 milionů rublů ročně. Historicky nejproduktivnějšímu hráči KHL však po sezóně vypršel kontrakt a velice záhy se dozvěděl, že bude-li chtít pokračovat, bude muset s platem dolů na necelé tři miliony rublů měsíčně, což je v KHL běžný plat zkušených hráčů. Koronavirová krize jeho vyjednávací pozici v devětatřiceti letech nepomohla a rozhodně nebyl v podobné situaci sám.

Onemocnění COVID-19 si ovšem nevystačilo pouze s preventivními dopady, ale zasáhlo KHL napřímo. Krátce po startu přípravných kempů se začali objevovat první pozitivně testovaní hráči. Jako jednoho z prvních jmenoval na tiskové konferenci prezident soutěže Alexej Morozov hvězdu Avangardu Sergeje Shumakova. Jak se později ukázalo, nebyl sám. Kádr loňského finalisty vzal virus útokem a pozitivně testovaných bylo rázem na dvacet hokejistů. Vyšší čísla vykázaly i další týmy, jako  Spartak či CSKA Moskva. Naštěstí se v drtivé většině jednalo o mírný průběh onemocnění. Příprava na novou sezónu byla ale výrazně zpomalena. Těsně před startem nové sezony vedení KHL přiznalo celkově 131 pozitivních případů v průběhu přípravy.

Česká stopa se rozrůstá

I tak se v lize rozjel bujarý obchod s hráči. Z hlediska českého fanouška nastalo několik interesantních změn. Tou nejvýznamnější je přestup zkušeného útočníka Jiřího Sekáče z CSKA Moskva do Omsku, vítěz Gagarinova poháru 2018 působí v KHL (krom nepříliš výrazné odbočky do zámoří) již od roku 2011. Za tu dobu se vypracoval mezi nejvýraznější ofensivní hvězdy ligy a v Avangardu by měl působit v předních formacích. Důležitý je také příliv či návrat předních českých brankářů. Po roce stráveném ve švédském Orebru hlásí návrat bývalý gólman Omsku Dominik Furch, tentokrát však volí Dinamo Minsk. Ze stejného prostředí, tedy ze švédské elitní soutěže, přichází také nejlepší gólman předminulého ročníku extraligy Roman Will. Ten rozšíří českou enklávu v Čeljabinsku, kde již působí Tomáš Hyka a Lukáš Sedlák. V soutěži pak pokračuje útočník Dmitrij Jaškin, který si díky skvělým výkonům z minulého ročníku řekl nejen o cenu pro nejužitečnějšího hráče základní části, ale také o post druhého nejlépe placeného hráče ligy s 95 miliony rubly (33 milionů korun). Za zmínku stojí rozhodně také návrat Lukáše Radila do Spartaku po dvou sezónách v dresu San Jose Sharks.

Čeští hráči v KHL pro sezónu 2020/2021

Michal Jordán – Amur Khabarovsk

Hynek Zohorna – Amur Khabarovsk

Tomáš Zohorna – Amur Khabarovsk

Dominik Mašín – Amur Khabarovsk

Ondřej Vitásek – Dinamo Riga

Jiří Sekáč – Avangard Omsk

Dmitrij Jaškin – Dynamo Moskva

David Sklenička – Jokerit Helsinki

Jakub Krejčík – Jokerit Helsinki

Andrej Nestrašil – Metallurg Magnitogorsk

Jindřich Abdul – Severstal Čerepovec

Robin Hanzl – Spartak Moskva

Lukáš Radil – Spartak Moskva

Tomáš Hyka – Traktor Čeljabinsk

Lukáš Sedlák – Traktor Čeljabinsk

Jakub Jeřábek – Vityaz Podolsk

Marek Langhamer – Amur Chabarovsk

Dominik Furch – Dinamo Minsk

Roman Will – Traktor Čeljabinsk

Jakub Kovář – Avtomobilist Jekatěrinburg

Šimon Hrubec – Kunlun Red Star

Slovenští hráči v KHL pro sezónu 2020/2021

Martin Bakoš – Admiral Vladivostok

Marek Ďaloga – Dinamo Riga

Michal Čajkovský – Dynamo Moskva

Dávid Bondra – Kunlun Red Star

Adam Liška – Severstal Čerepovec

Libor Hudáček – Neftekhimik Nizhnekamsk

Július Hudáček – Spartak Moskva

Stěhování národů

KHL čeká v nové sezóně několik logistických novinek. Jednou z těch nejvýraznějších je návrat soutěže do Mytišči. Vzhledem k vládním opatřením Ruska a Číny ve snaze minimalizovat fluktuaci cizinců přes hranice, se čínský klub Kunlun Red Star rozhodl tuto sezónu odehrát přímo v Rusku. Po přezkoumání několika možností padla volba na arénu v Mytišči na severním okraji Moskvy. Arénu dříve používal Atlant, finalista Gagarinova poháru z roku 2011. Tento tým ale v roce 2015 odstoupil z ligy a jeho domov, vybudovaný pro Mistrovství světa IIHF 2007, od té doby využívali povětšinou basketbalisté. Kunlun se tak stává druhým týmem východní konference, který se přestěhoval do Moskevského regionu. Avangard vyměnil Sibiř za Balašichu před dvěma sezónami kvůli strukturálním problémům v aréně Omsk.

Co se týká nejvýraznějších přestupových aktivit před novou sezónou, krom již zmíněných transferů českých hokejistů, se mezi nejvýraznější pohyby řadí přestup Sergeje Plotnikova z Petrohradu zpět do Amuru Chabarovsk, kde hokejově vyrůstal či odchod elitního útočníka Nigela Dawese z Jekatěrinburgu do Kazaně. Výraznou ztrátou pro ligu je bezesporu odchod Kirila Kaprizova do zámoří, ale odchod ruského supertalentu do Minnesoty byl avizován dlouho dopředu. Kaprizov následoval mnoho svých mladých předchůdců, které KHL nedokázala udržet.

Aby předešlo v budoucnu podobným scénářům, během léta Rusko diskutovalo o možnosti zavedení nové legislativy, která by motivovala mladé sportovce zůstat v zemi a rozvíjet své dovednosti. Mezi návrhy patří zákon, který by zavázal hráče do 23 let platit odškodnění klubům, které je vychovaly, pokud se rozhodnou odejít do zahraničí za účelem další kariéry. Tato otázka týkající se KHL byla konzultována v rámci návrhů ministerstva sportu a prezident ligy Alexej Morozov se vyjádřil naprosto jasně. „KHL chce vidět, jak mladí hokejisté zůstávají v Rusku, vyvíjejí se v hvězdy a nadchnou fanoušky. Jsem si jist, že máme příležitost to udělat. “

Soustřeďme se ale na současnost. Start nové, již třinácté sezóny KHL se blíží. Bude zajímavá, i když trochu jiná. Ligu čekají striktní bezpečnostní opatření, divácká omezení a celá řada organizačních změn. Hokej ale zůstane hokejem a ten v KHL patří mezi nejlepší na světě. Na Stanicích Sport1 a Sport2 se mohou diváci těšit na pravidelné přímé přenosy po celou sezónu 2020/2021.

Startujeme již ve středu 2.9. zápasem CSKA Moskva – Ak Bars Kazaň od 18:30 na Sport2.

2.9. 18:30 CSKA Moskva – Ak Bars Kazaň /Sport2

9.9. 18:30 Spartak Moskva – Ufa /Sport1

11.9. 18:30 SKA Petrohrad – Lokomotiv Jaroslavl /Sport1

17.9. 18:30 Spartak Moskva – SKA Petrohrad /Sport2

21.9. 18:30 CSKA Moskva – Jokerit /Sport1

28.9. 18:30 Dynamo Moskva – Spartak Moskva /Sport1

1.10. 18:30 Dynamo Moskva – Traktor Čeljabinsk /Sport1

                                                                                                                                          autor: Ondřej Voršilka