Jaký bude tým Oranje bez Koemana?

2020. 09. 04. 06:44    
Čas čtení: 2 minuta

4. 9. 2020 – Byl to pro něj dream job. Dokonce na to pamatoval při sepisování smlouvy s nizozemským fotbalovým svazem. Že když se ozva Barcelona, bude moci jít. Ta se ozvala, a tak Ronald Koeman šel. Křeslo pro trenéra nizozemské fotbalové reprezentace zůstává volné.

Není to tak že by Oranje neměl kdo vést. Dočasným trenérem se stal předešlý Koemanův asistent, Dwight Lodeweges. Zkušený chlapík, který předtím prošel velkou řádkou štací však počítá s tím, že to je na dobu určitou. Asi jen na zářijové kvalifikační okno. Na říjnovou várku by měl nizozemskou reprezentaci vést nový trenér. Ale kdo?

Nejhlasitěji se skloňuje jméno, které rozhodně není neznámé. A ani nevyzkoušené. Nizozenský fotbalový svaz se totiž měl ptát Louise van Gaala, jestli by výzvu nepřijal. A ten na prvním potkání údajně neměl říci ne. Pro van Gaala by to bylo u Oranje už třetí působení. Poprvé vedl tým v letech 2000-01, ale tehdy s ním nedokázal postoupit na MS v roce 2002. Na stejném podniku ale s týmem uhrál SF v roce 2014.

Van Gaal + Oranje, to zní jako sázka na jistotu. Na stranu druhou, poslední angažmá zkušeného nizozemského kouče přišlo v roce 2016, kdy byl vyhozen Manchesterem United. Pak ohlásil konec kariéry.

Ať už to bude van Gaal, nebo padne volba ještě na někoho jiného, jasné je, že bude na co navazovat. A že to bude závazek. Není to totiž tak dávno, kdy se nizozemský výběr trápil. Dokonce nepostoupil na dva velké turnaje v řadě – na Euro v roce 2016 a na MS v roce 2018. Tým postrádal identitu, během 4 let vyměnil 4 trenéry, a za běhu procházel generační výměnou. Van Persie, van der Vaart, Sneijder nebo Robben. Všechny tyto veličiny, které bývaly obrovskými oporami, najednou k dispozici nebyly. A týmu dlouho trvalo, než se všechno začalo rovnat.

Na lepší časy se začalo blýskat až s Ronaldem Koemanem, který k týmu přišel v únoru 2018. Stal se sedmým trenérem týmu za posledních 8 let. A velmi brzy začal ukazovat, že by tohle řešení mohlo fungovat. Vytvořil kostru mužstva, které bezmezně veřil, z hráčů jako Cilessen, van Dijk, Wijnaldum a Depay udělal základní páteř týmu.  K tomu začínal dávat šanci spoustě mladých hráčů jako Dumfriesovi, Stengsovi, Boaduovi,  nebo Bergwijnovi, definitivně do týmu zapracoval mladé hvězdy de Ligta s de Jongem. Herně navíc byla zase radost se na Oranje koukat. Tým hrál cyhtrý a svižný ofenzivní fotbal s odvážným napadáním, ale uměl hrát i pragmaticky, když to bylo potřeba.

Výsledky se dostavily brzy. Oranje vyhráli svoji skupinu prvního ročníku Ligy národů UEFA s Německem a Francií, a postoupili až do finále. Následně hladce postoupili na Euro, které se kvůli koronaviru bude (snad) hrát příští rok. Ostatně, to aby se soupeři báli. Neb když nizozemský národní tým naposledy opakovaně nedostal na velký turnaj (2x MS a jednou ME v letech 1982 – 86), další turnaj v pořadí, na který se kvalifikoval, vyhrál (ME 1988).

Až další měsíce ukáží, zda podhoubí, které připravil Koeman, bude schopné zdravého vývoje i bez svého architekta. Kažopádně zaděláno je dobře. A potenciál současného nizozemského národního týmu je velmi slibný.

redakce/as/