Nová fotbalová sezóna v Turecku začíná. Dočká se Fenerbahçe titulu?

2020. 09. 11. 09:11    
Čas čtení: 2 minuta

11.9. 2020 – Byla to pro Fenerbahçe v posledních letech spíše bída. V sezóně 18/19 klub bojoval o udržení v soutěži, v minulé sezóně z toho kvůli kolísavé formě, bídné obraně a darebných výsledcích při zápasech na trávnících soupeřů, bylo až sedmé místo a tedy druhý rok bez evropských pohárů v řadě.

Což je něco, co je pro vedení klubu reprezentované prezidentem Ali Koçem něco nepřijatelného. A i proto se Fenerbahçe více než svědomitě chystalo na novou sezónu.

Aby se Fenerbahçe mohlo nazývat králem ročníku 2020/21, bude muset ujít ještě velký kus cesty. Ale bezesporu je králem letního přestupního období. Do týmu přišlo celkem 11 nových hráčů.

Ale nenechte se zmást, není to návrat do starých časů, kdy Fenerbahçe pod bývalým prezidentem Azizem Yildirimem zběsile nakupovalo přestárlé cizince za mraky peněz. Koç na to nejde nijak překotně. Investuje do akademie a za nové nákupy tolik neutrácí. Do Fenerbahçe tak přišli primárně hráči po skončení smlouvy ve svých klubech, nebo navrátilci z hostování. Vykoupit bylo třeba jen stopera Lemose. A ten stál jen 1,5 mil. €.

Úplně nová by oproti jarní části sezóny měla být obrana. Zprava Gönül, který přišel z Beşiktaşe, na stoperech Dán Zanka (návrat z jarního hostování v Düsseldorfu) a uruguayský obránce Lemos (přišel ze španělského Las Palmas). O pozici levého krajního beka by se měli poprat český reprezetant Filip Novák, který přišel z Trabzonsporu a navrátilec Caner Erkin, který dorazil stejně jako Gönül z Beşiktaşe. Ve Fenerbahçe působil už v letech 2010-2016.

Mezi velké posily klubu patří Mert Hakan Yandaş, který má za sebou skvělou sezónu v jednom z nejpříjemnějších překvapení minulé sezóny, Sivassporu. Nyní 26letý středopolař tam patřil mezi opory, ve 32 ligových zápasech tam zaznamenal 6 branek a 4 asistence.

Další velkou zbraní pro hru směrem dopředu by měl být 27letý Senegalec Mame Thiam. Primárně levý křídelník, který případně může nastoupit také na hrotu, přišel z Kasımpaşy. V minulé sezóně nasbíral 11 branek a 4 asistence.

Oslabení ale prožilo Fenerbahçe v útoku. Směr Itálie a Lazio totiž vyrazil nejlepší střelec klubu v minulé sezóně, kosovský fovard Vedat Muriqi, který se v minulé ligové sezóně trefil hned 15 krát. Na hrotu by tak měl nově operovat Michael Frey, který se vrátil z hostování v Norimberku.

Na vše bude dohlížet také nový trenér. V březnu byl odvolán Ersun Yanal, kterého po koronavirové pauze nahradil dočasný trenér Tarsin Karapinar. Ten ale od  nové sezóny uvolnil místo bývalému hráči Fenerbahçe Erolu Bulutovi, který v minulé sezóně dělal zázraky v Alanyasporu.

Fenerbahçe hledí do nové sezóny s velkým optimismem. Který sdílí i turecké sázkové kanceláře. Ty totiž udělaly právě z Fenerbahçe kurzového favorita na zisk titulu. Na modrožluté je vypsán kurz 3,25. S kurzem 3,6 následuje Galatasaray, Trabzonspor má 4,25. Čtvrtý nejnižší kurz má Beşiktaş, 5,0. Obhájci titulu, İstanbulu Başakşehir, se tolik nevěří. S kurzem 5,5 do sezóny vstupuje až jako 5. největší favorit.

                                                                                                                                                      redakce/AS/