Co všechno je v Turecku jinak?

2020. 09. 17. 14:54    
Čas čtení: 2 minuta

17.9. 2020 – Turecká Superliga je zpátky. Po nejkratší pauze v historii soutěže odehrály kluby v nejvyšší turecké fotbalové soutěži první kolo. Které přineslo i zajímavé výsledky. Ale o tom za chvíli.

Na co si fanoušek tureckého fotbalu nové zvyká?

Poprvé za dobu konání Süper Lig jí hraje hned 21 týmů. Více zápasů ale neznamená více diváků na stadionech. Ačkoliv si Turci pohrávali s myšlenkou, že při poněkud lepšících se číslech co do nákazy novým typem koronaviru vpustí na stadiony se startem ligy alespoň 30 % kapacity stadionu, turecké ministerstvo zdravotnictví realizaci takového nápadu striktně nedoporučilo. A tak den poté, co turecký ministr zdravotnictví oznámil, že turecké fotbalové federaci bylo řečeno, že diváci na stadionech ještě nejsou dobrý nápad, oznámilo vedení tureckého fotbalu, že minimálně celý podzim bude turecká liga bez fanoušků na stadionech. A pro jaro se uvidí.

Více se také zvýšila řevnivost mezi fanoušky jednotlivých klubů, a současně se více hrozí směrem k turecké fotbalové federaci. Ta totiž na základě náročných výpočtů přesně stanovila, kolik může který klub na základě vlastních hospodářských výsledků utratit během přestupního období na nových hráčích a smlouvách. A částky jsou velmi rozličné. Třeba Galatasaray má k dispozici 54 miliónů €, Beşiktaş 33,6 miliónů, tak třeba Fenerbahçe jen 24 miliónů €. A umíte si představit, jakou radost to třeba zrovna ve Fenerbahçe vyvolalo.

Nicméně zrovna žlutomodří posilovali jak diví. Posilovali chytře, takže ačkoliv se v šatně ukázalo hned 11 nových posil, do limitu se sedmý celek posledního pořadí turecké ligy pohodlně vešel. I proto se o Fenerbahçe mluví jako o největším favoritovi na zisk titulu. V prvním kole soutěže to tým pod vedením nového trenéra Erola Buluta potvrdil, a zvítězil po nepříznivém průběhu na trávníku Rizesporu, za který jeho jediný gól vstřelil Milan Škoda.

Z výsledků prvního kola zaujala mimo jiné porážka úřadujícího šampióna, týmu Istanbul Başakşehir. Týmu, který v minulé sezóně získal svůj první superligový titul v historii, se směrem k obhajobě moc nevěří. Ačkoli všechny opory zůstaly. Problémem však může být stárnoucí kádr, který je v Süper Lig dokonce ze všech nejstarší.

Moc šancí se v nové sezóně nedává ani Trabzonsporu. Tým, který dlouho vypadal jako nejžhavější adept na zisk ligového titulu z minulé sezóny, skončil kvůli slabším výsledkům po koronavirové pauze druhý. A i vzhledem k tomu, že tým byl pro tuto sezónu vyloučen z evropských pohárů, přišel o několik opor. Namátkou třeba o produktivního záložníka Josého Sosu, nebo českého reprezentačního krajního obránce Filipa Nováka. Na odchodu je podle všech indicií také nejlepší střelec celé soutěže z minulé sezóny, Alexander Sørloth. A start do sezóny byl jakýkoliv, jen ne dobrý. Trabzonspor prohrál s Beşiktaşem 1-3. Navíc po bídném výkonu. Sice hodně držel míč, ale nebyl vůbec nebezpečný. To tým kouče Yalçıne při svých kontrech rozhodně ano.

Ale je to všechno jen jedno kolo. Času na nápravu je dost. A my to pro vás budeme všechno bedlivě sledovat.

                                                                                                                                                     redakce/AS/