Švédská hokejová liga startuje na Sport1 a Sport2

2020. 09. 18. 11:28    
Čas čtení: 2 minuta

18.9. 2020 – Hokejový národ si žádá pořádnou porci hokeje. Je nám velkou ctí po pauze přivítat v programu vedle naší dlouholeté stálice KHL, prestižní pohárové CHL s českou a slovenskou klubovou účastí, také jednu z nejtradičnějších a nejlepších lig na světě, švédskou nejvyšší soutěž SHL. Již tento víkend startuje nová sezóna.

Krom gigantického nábytkářského řetězce, vysoce bezpečných automobilů či jedné z nejprodávanějších hudebních skupin planety, dalo Švédsko světu také skvělý hokej. Frölunda, Färjestad, Djurgården. To jsou jen některé stálice z výčtu tradičních klubů, které zná nejen každý hokejový fanoušek, ale bezesporu neuniknou pozornosti kohokoli, kdo má byť jen lehce sportem zasažené srdce. Švédský hokej patří dlouhodobě k nejlepším na světě. Jasným důkazem toho jsou nedávné úspěchy reprezentace Tre Kronor na vrcholných akcích. Mistrovské tituly z let 2017 a 2018  připomněly elitní sezonu 2005/06, ve které hokejová reprezentace zvítězila na olympijském turnaji v Turíně a následně triumfovala na světovém šampionátu v Rize, čímž se stala pro Švédsko historicky nejúspěšnější sezonou v historii. Švédský hokej se stabilně drží ve světové špičce jak na mezinárodní, tak i klubové scéně a nic nenasvědčuje tomu, že by se mělo na dané situaci cokoli měnit.

“Švédská SHL je po KHL suverénně nejlepší hokejovou ligou Evropy. Stačí se jen podívat na úspěchy Frölundy v Lize mistrů, která už dávno není jen vhodnou přípravou na začátku sezony. V soutěži, která nabírá na atraktivitě a konfrontuje mistry evropských zemí, dokázal úřadující švédský mistr získat čtyři tituly během posledních šesti let. “ říká zkušený hokejový komentátor Sport1 a Sport2 Ondřej Voršilka.

Švédsko se v posledním desetiletí stalo naprosto dominantním a určujícím jménem v hokejovém světě. Posuďte sami. Erik Karlsson, Victor Hedman, Henrik Lundqvist, Daniel a Henrik Sedinovi, když půjdeme ještě hlouběji do historie, Peter Forsberg či Mats Sundin. Elitní světové hvězdy, které si podmanily NHL, vzešly z prostředí vrcholné švédské soutěže, ke které máte nyní díky stanicím Sport1 a Sport2 blíže.

Hokej do Švédska přinesl na začátku dvacátých let minulého století americký režisér a vůbec první trenér švédské reprezentace na olympijských hrách, Raoul Le Mat. Od té doby švédský hokej urazil dlouhou cestu neskutečného vývoje až do dnešní podoby plné úspěchů a kvality. Švédská liga je oficiálně označována za třetí nejlepší hokejovou soutěž světa po NHL a KHL. Diváci se mohou těšit i na výraznou českou a slovenskou stopu, která je v SHL již tradicí. Však švédské mistrovské tituly mají ve své sbírce například Pavel Patera, Jiří Hrdina, Alexander Salák či Martin Ševc. V současné době působí ve Švédsku dvojice Čechů a tři Slováci.

Vojtěch Mozík – Färjestad

Jan Ordoš – IK Oskarshamn

Adan Jánošík – IK Oskarshamn

Marek Hrivík – Leksands IF

Peter Cehlárik – Leksands IF

Startujeme v sobotu 19.9. 2020:

15:15 Frölunda – HV71 Sport1

18:00 Luleå – Färjestad Sport1

                                                                                                                                                                                                                                                            redakce/onv/