Start NCAA je za námi

2020. 09. 19. 11:13    
Čas čtení: 3 minuta

19. 9. 2020 – Oficiálně začala univerzitní fotbalová sezona již před dvěma týdny, ale úvodní kolo, tak jako vše ostatní, bylo poznamenáno pandemií Covid-19 a odehrálo se pouhých 11 zápasů.

Obrátky soutěž nabrala až minulý víkend, kdy se zapojily už i týmy z „velké pětky“, tedy z nejsilnějších konferencí a někteří hlavní aspiranti na titul národních šampionů. I když zatím nejsou ve hře všechny Power 5 konference a start Big10 a Pac12 byl odložen na neurčito, tak se podle posledních zpráv blýská na lepší časy, Big10 začne o víkendu 24.-25. října a Pac12 se pokusí rozehrát svou sezonu o týden později. Ale pojďme zpět k již odehraným zápasům.

Pro naprostou většinu týmů se jednalo o první zápas sezony a podle toho to také vypadalo. K vidění byla spousta chyb, minutých skládek, minutých kopů, překvapivých výsledků a debaklů.

Utkání mezi Seminoles a Yellow Jackets jste mohli sledovat na Sport TV. Tedy pokud jste byli velmi trpěliví a vydrželi jste odložení začátku o půl hodiny a pak více než hodinové přerušení ještě do poločasu. Když se počasí na Floridě konečně umoudřilo, tak byl k vidění zajímavý zápas, ve kterém Yellow Jackets předvedli nečekaný comeback. Tým, který loni vyhrál jen 3 zápasy, nastoupil s naprostým nováčkem na postu quarterbackaJeffemSimsem a o poločase prohrával 0-10, dokázal nakonec zvítězit 16-13 a to i přes doslova příšerný výkon special týmu (3 zablokované kopy). Seminoles pod vedením nového hlavního trenére MikeaNorvella postupně uvadali, kupili chyby, fauly a turnovery.

Clemson Tigers a Trevor Lawrence potvrdili co už všichni vědí. Tým bude jedním z hlavních adeptů na zisk titulu a Lawrence kandidátem na Heismanovu trofej pro nejlepšího hráče. S WakeForest si poradili jako nůž s máslem. O poločase bylo v podstatě hotovo (27-0), Lawrence pro dva krátké touchdowny doběhl, na další přihrál a ze hry odstoupil v průběhu třetí čtvrtiny. Jediným skutečně ostrým testem pro Clemson v základní části tak nejspíš bude utkání naplánované na 7. listopadu proti Notre Dame. DemonDeacons pak alespoň trochu snížili skóre,tokdyž Clemson prostřídal v sestavě velké množství náhradníků, a mohli tak odejít za hřiště se vztyčenou hlavou.

Wake Forest Demon Deacons 13-37 Clemson Tigers

Jedničkou posledních tří draftů NFL byl vždy quarterback. Dvakrát to byl quarterback z Oklahomy. BakerMayfield 2018, Kyler Murray 2019. Oba dva v uvedených letech získali i Heismanovu trofej a vedl je jako hlavní trenér Lincoln Riley. Jeho dalším „projektem“ je Spencer Rattler. Mladý quarterback ve svém prvním zápase předvedl klid, trpělivost, přehled, přesnou ruku a i když proti Sooners nestál soupeř zvučného jména, tak Rattler udělal ve svém prvním startu velmi dobrý dojem. 8/9 pro 199y a 3 touchdownové přihrávky jen za první čtvrtinu. Ve druhém poločase už byl ze hry stažen, přesto stihl přidat ještě jeden touchdown a celkem přihrál na 290 yardů.

Oklahoma Sooners 48-0 Missouri State Bears

Zoufalá doba si žádá zoufala řešení. V době, kdy všechny konference omezily rozpis zápasů pouze na intrakonferenční zápasy s možností sjednat si maximálně jeden mimo svou konferenci, není dobré být nezávislou univerzitou bez konferenční příslušnosti. A tak, tradicím navzdory, se věhlasný fotbalový program Notre Dame pro letošní sezonu přidružil ke konferenci ACC. Na úvod je čekali Duke a přes rozpačitý začátek si Notre Dame připsalo devatenácté domácí vítězství v řadě za sebou a vůbec první konferenční vítězství ve své 133 let staré historii.

Notre Dame Fighting Irish 27-13 Duke Blue Devils

Za zmínku ještě stojí výkon Sama Ehlingera. Quarterback Texas Longhorns hodil 5 touchdownových přihrávek a 426 passových yardů v zápase proti UTEP Miners. To vše za první poločas. Ve druhém, přestože měl na dosah několik školních rekordů, byl stažen ze hry. Výhra je důležitá ale řekl bych, že ho to mrzelo.

Překvapení víkendu: domácí porážka Iowa State. V zápase proti Louisianě se trápily oba útoky ale hosté získali rozhodující náskok díky special týmům a poprvé ve své historii porazili nasazený tým z TOP25 žebříčku na jeho hřišti a celkově teprve podruhé (poprvé doma v roce 1996 Texas A&M).

Iowa State Cyclones 14-31 Louisiana Ragin‘ Cajuns

autor: Martin Hamza