SEZONA 2021: KDO KDE A S KÝM BUDE ZÁVODIT?

2020. 09. 22. 18:36    
Čas čtení: 3 minuta
F1

22.9. 2020 – Po jednom velkém přesunu (Vettel do týmu Aston Martin) a jednom velkém návratu (Alonso do týmu Alpine/Renaut) nabírají na otáčkách spekulace o tom, jakých dalších změn v jezdecké sestavě se můžeme příští rok dočkat?

Fanoušky zajímá, co bude se Sergiem Pérezem a zda se už příští rok ve formuli 1 objeví lídr formule 2 Mick Schumacher. Případně koho by v týmech Red Bullu nahradil průběžně čtvrtý pilot F2 Japonec Yuki Tsunoda (pokud by to nebyl rovnou Daniil Kvjat).

Mercedes a Lewis Hamilton si nestvrdili pro příští rok smlouvu, protože se v této souvislosti čeká na to, jak se o své budoucnosti rozhodne šéf stáje Toto Wolff. Kolem týmu víří popírané spekulace, že by do něj měl vstoupit nový investor, což by mělo za následek změnu názvu týmu.

U Red Bullu má Max Verstappen dlouhodobou smlouvu a jeho týmový kolega Alex Albon bohuje o setrvání na stejném místě pro příští rok. To by mělo za následek pravděpodobné setrvání Pierra Gaslyho v AlphaTauri. Junior Red Bullu Yuki Tsunoda bojuje o co nejlepší výsledek ve formuli 2, a tím pádem o nutné body pro zisk superlicence, opravňující jej ke startu v F1.

McLaren je jedním z pěti týmů, které mají potvrzené oba jezdce: Landa Norrise a Daniela Ricciarda. Podle dřívějších vyjádření má u týmu Racing Point, který se od příštího roku bude jmenovat Aston Martin, platnou smlouvu Lance Stroll, jehož čerstvě potvrzeným kolegou bude čtyřnásobný mistr světa Sebastian Vettel.

Velký comeback do týmu s novým jménem: Alpine. Tak se letošní Renault bude od příštího roku jmenovat a jezdit pro něj budou Fernando Alonso a Esteban Ocon. Zajímavé jezdecké složení  – nejmladší za posledních 50 let – bude mít Ferrari: Charles Leclerc a Carlos Sainz, který se stěhuje z McLarenu a zabere Vettelovo místo. Williams má potvrzené současné piloty Nicholase Latifiho a George Russella.

Nejatraktivnějšími tak jsou Alfa Romeo a Haas, oba blízcí zákazníci Ferrari, od kterého odebírají motory, převodová ústrojí, zavěšení a další díly. Týmy nemají potvrzeného ani jednoho z pilotů a o místo se tak bude ucházet celá plejáda jezdců. Alfa Romeo čeká, jak se Kimi Räikkönen rozhodne o své budoucnosti. Pokud by skončil, tým by jej chtěl nahradit dalším zkušeným pilotem. V úvahu přicházejí Sergio Pérez nebo Nico Hülkenberg. Druhé místo je zpravidla určeno pro juniora Ferrari, což reálně znamená Mick Schumacher, Robert Shwartzman a Callum Ilott. Poslední dva si několikrát vyměnili první místo průběžného pořadí letošní formule 2, ale nyní vede ten třetí! Mick Schumacher.

Tahle trojice jezdců nejvíce ohrožuje budoucnost Antonia Giovinazziho. Ferrari se navíc může dohodnout ještě s týmem Haas, kde by mohli své útočiště najít Robert Shwartzman nebo Callum Ilott. Haas je také jednou z větších nadějí pro Sergia Péreze nebo Nika Hülkenberga. Romain Grosjean a Kevin Magnussen budou chtít setrvat, ale tým se nijak dvakrát netají s myšlenkou, že by mohl vyměnit oba své jezdce pro rok 2021 před nástupem nové generace formulí o rok později.

                                                                                                                                                                                                                                                    autor: www.gpf1.cz