Co se stalo s Başakşehirem?

2020. 10. 02. 10:24    
Čas čtení: 2 minuta

2.10. 2020 – Do nové sezóny vstoupil jeden ze šesti istanbulských celků, které letos hrají nejvyšší tureckou fotbalovou soutěž, jako úřadující šampión. To co se nepovedlo v sezóně 18/19, tedy získat pro klub první mistrovský titul, se v následující sezóně už povedlo. A Başakşehir se viditelně poučil ze zkušeností, které v nakonec smutné sezóně 18/19 získal. Tehdy tým totálně nezvládl závěr sezóny, a velkoryse přenechal místo na trůnu Galatasaray.

Sezóna 19/20 však nabídla jiný závěr. Zatímco jiné týmy, i ty zkušenější, tápaly, Başakşehir se držel. A i když se na konci sezóny taky nevyhnul zaváhání, přece jen z celků usilujících o titul chyboval nejméně. A zaslouženě si došel pro první mistrovský titul v historii klubu.

A vzhledem k tomu, že před sezónou nedošlo k žádným velkým změnám v kádru, čekalo se, že Başakşehir vyrazí hned od začátku nového ligového ročníku ostrým maršem vstříc dalšímu mistrovskému úspěchu.

Jenže realita je pro úřadujícího mistra ligy tuze mrzutá. Po prvních třech kolech nové sezóny je Başakşehir zatím nejhorší. Zatím jako jediný nezískal ani bod. A dokonce nevstřelil ani jeden gól.

A zdá se, že to, co se ukazovalo jako výhoda, že do kádru před sezónou nebylo třeba nijak zvlášť sáhnout, možná taková výhoda nebude. V Superlize totiž není týmu, který by nastupoval do zápasů se starší základní jedenáctkou, než právě tým, který se naposledy radoval ze zisku titulu. A ono je to, bohužel, hodně vidět. Başakşehiru v prvních třech zápasech sezóny jednoznačně chyběla energie.

Přesto se trenér Buruk Okan Buruk ve všech třech utkáních – proti silnému Galatasaray i proti dvěma nováčkům – snažil stále o totéž: o vysoký presink, a celkově o fyzicky nesmírně náročný způsob hry, na který tým viditelně neměl.

Nabízí se říci, že se špatným startem má Başakşehir zkušenost. Do minulé ligové sezóny také vstoupil špatně, prohrál tehdy první dva zápasy nové sezóny. Tehdy byl ale problém jiný. Nešlo o fyzické nedostatky, o nedostatek paliva v nádrži. Tehdy Başakşehir dělal taktické chyby, navíc mu chyběly některé z opor zadních řad.

Letos však může jít o dlouhodobější a strukturálnější problém. Za chvíli začne Başakşehiru také Liga mistrů, a síly, kterých se zdá se jaksi nedostává už nyní, se budou dál drolit. A Başakşehir na to musí rychle reagovat. Změnou stylu hry nebo rychlým doplněním kádru čerstvou a mladší krví. Dokud je čas…

                                                                                                                                                                                                                                                     redakce/AS/