Shrnutí 4. týdne NCAA Football

2020. 10. 02. 22:23    
Čas čtení: 3 minuta

3. 10. 2020 – LSU Tigers prošli loňskou sezónou jako nůž máslem. Bez jediné porážky, 12 z 15 zápasů vyhráli o dvouciferný počet bodů, naprostá dominance. Jenže nic netrvá věčně a někdy je pád z vrcholu hodně strmý.

Tigers byli proti Mississippi State favoritem. Buldoci zakončili loňskou sezonu s bilancí 6-7 a vzájemný zápas skončil 36-13 pro pozdější šampiony. Jenže Tigers odešlo mnoho hráčů, 14 jich bylo vybráno na draftu do NFL (5 dokonce v 1. kole), další ukončili své působení na univerzitě a např. v obraně jsou zpět jen tři hráči základní sestavy, z nichž ten nejlepší, cornerback Derek Stingley, utkání pro nemoc vynechal. Do NFL odešla i celá kostra útoku, quarterbackJoeBurrow, runningback Clyde Edwards-Helaire, receiver Justin Jefferson a hlavně také koordinátor passové hry Joe Brady. I přes toto všechno se čekalo, že domácí utkání zvládnou. Ale zatímco domácí před sezónou výrazně oslabili, Buldoci naopak posílili. Přišel nový hlavní trenér Mike Leach, který vyznává tzv. air raid koncept útoku, agresivní, velmi produktivní a divácky atraktivní. K takovému útoku potřebujete quarterbacka a tím se stal K.J. Costello. Dva roky starter Stanford Cardinals, třetí sezonu po pěti zápasech zabalil (redshirt) a požádal o transfer. A jak se uvedl? Přihrál na 623 yardů (rekord konference SEC) a pět touchdownů a byl hlavní postavou nečekané výhry. Mimochodem, Buldoci získali po zemi jen devět yardů, přesto porazili šestý nasazený tým žebříčku a národní šampiony na jejich hřišti.
LSU Tigers 34 – 44 Mississippi State Bulldogs

Ještě větším překvapením skončilo utkání mezi Oklahomou a Kansas State. Domácí byli favorizováni o čtyři touchdowny, hosté prohráli svůj první zápas s podprůměrným soupeřem, několik hráčů mají v karanténě a den před zápasem ještě neměl hlavní trenér Chris Klieman jasno, zda bude mít k dispozici dostatek hráčů. Tři čtvrtiny zápasu běželo vše podle očekávání, domácí Sooners vedli 28-7 a pak 35-14, jenže pak přišel kolaps. Wildcats otočili utkání 24 body v řadě za sebou. Pomohli si zablokovaným puntem, celkem v zápase čtyřmi turnovery a rozdílové body přinesl 50 yardový fieldgoal. Mimochodem, Kansas StateWildcats porazili Sooners překvapivě i loni (48-41). Tehdy to byla pro Oklahomu jediná porážka v základní části a málem je stála pozvánku do playoff mezi nejlepší čtveřici týmů. Letos znovu porážka a při letošní mimořádné, zkrácené sezoně, to s největší pravděpodobností Sooners bude stát místo v playoff.
Oklahoma Sooners 35 – 38 Kansas State Wildcats

Přestřelka jako na divokém západě se odehrála v Texasu. Derby mezi Longhorns a RedRaiders přineslo celkem 119 bodů. Longhorns vedli o poločase o 10 bodů a v takové situaci ztratili jediný zápas z posledních 84 – bylo to v roce 2017 právě proti Texas Tech. Domácí RedRaiders se dostali na konci třetí čtvrtiny do vedení, nejprve snížil TJ Vasher, interception zachytil Alex Hogan, a další touchdown přidal runningback Thompson. Svůj druhý touchdown skóroval TJ Vasher a byla to nádherná přihrávka k pravému kraji koncové zóny a zachycení míče konečky prstů. No a když se z obklíčení několika obránců vymanil Thompson a doběhl 75 yardů pro touchdown, vedli Texas Tech 3 minuty před koncem už o 15 bodů. Podle všech pravidel a předpokladů to je už prakticky zaručená výhra, quarterback domácích Alan Bowman si troufl ukázat nechvalně známé gesto „hornsdown“ na znamení blížící se porážky Longhorns, jenže Sam Ehlinger a spol se nevzdali. Snížil BrennanEagles, Texas získal onsidekick, další touchdown chytil Joshua Moore, dvoubodovou konverzí srovnal Eagles a utkání šlo do prodloužení. V něm přihrál Ehlinger na pátý touchdown z toho třetí na Moorea a Texas zvítězil nad Texas Tech, když prohrával o 15 bodů 3 minuty před koncem základní hrací doby. Fantastický zápas.
Texas Tech Red Raiders 56 – 63 Texas Longhorns

Atraktivní zápas se hrál v Oxfordu, ve státě Mississippi. Domácí Ole Miss Rebels mají nového hlavního trenéra, stal se jím LaneKiffin a jeho styl byl na útoku Rebelů patrný od samého začátku. Aligátoři šli do vedení po krátké play action přihrávce Traska na TE KyleaPittse. Domácí odpověděli krásnou dlouhou přihrávkou MattaCorrala na Drummonda. Těsně před poločasem ukázal šikovné ruce a koordinaci pohybu TE Pitts a Gators odskočili na rozdíl 14 bodů. Zvláště Pitts byl neubranitelný, zachytil 8 přihrávek pro 170 yardů a čtyři ze šesti touchdownůquarterbackaKyleaTraska. Florida udělala ve svém prvním zápase sezony velmi dobrý dojem, připsala si výrazné vítězství a v žebříčku se posunula na třetí místo.
Ole Miss Rebels 35 – 51 Florida Gators

Dobrý dojem dělá i druhý slavný fotbalový program z Floridy. Miami Hurricanes byli v derby proti Seminoles favoritem, ale co se odehrálo na hřišti nečekal asi nikdo. Totální dominance ve všech fázích hry, 317 yardů vzduchem, 200 yardů po zemi, obrana získala tři turnovery, připsala si šest sacků a třináct složení soupeře pro ztrátu yardů. Výsledkem byla historická potupa FSU a nejvíce bodů, které kdy některý z týmů ve vzájemném zápase inkasoval. Miami poskočilo v žebříčku na osmé místo a po volném víkendu se utká s Clemsonem. To bude velký test a hlavně ukazatel toho, zda mohou Hurricanes letos pomýšlet na nejvyšší příčky.
Miami Hurricanes 52 – 10 Florida State Seminoles

Žebříček TOP 10

  1. Clemson
  2. Alabama
  3. Florida
  4. Georgia
  5. Notre Dame
  6. Ohio State
  7. Auburn
  8. Miami
  9. Texas
  10. PennState

autor: Martin Hamza