Kdo má největší šanci závodit pro Alfu Romeo?

2020. 10. 08. 08:14    
Čas čtení: 3 minuta
F1

8. 10. 2020 – Nevyhrává závody, nezískává pódia – i přesto se o Alfě Romeo v posledních týdnech mluví více než o některých předních týmech. Bývalý Sauber totiž stále nemá vyřešenou jezdeckou sestavu pro příští rok a kandidátů je požehnaně. Kdo všechno je se sedačkou u Alfy spojován?

V současnosti pro Alfu Romeo závodí dvojice Kimi Räikkönen a Antonio Giovinazzi. První jmenovaný podepsal v roce 2018 dvouletý kontrakt, který vyprší na konci letošní sezóny. Ačkoliv se na začátku sezóny zdálo, že se Iceman s formulí 1 po závodě v Abú Dhabí rozloučí, nemusí tomu tak být.

O budoucnosti Kimiho Räikkönena rozhoduje pouze Kimi Räikkönen. Alfa Romeo už dříve potvrdila, že pokud bude mít finský závodník zájem, prodlouží s ním smlouvu. Sám mistr světa z roku 2007 má jen jednu jedinou podmínku – závodění ve formuli 1 ho musí stále bavit. Sice se trápí na konci pole, ale jak vyplývá z různých zdrojů, Räikkönena závodní aktivity v královně motorsportu stále naplňují.

„Musíme si o tom (s Kimim) promluvit,“ prozradil šéf Alfy Romeo Frédéric Vasseur. „Nejsme v ideální situaci, nacházíme se v zadní části pole, motivace nikdy nepochází z výsledku v jediném závodě. Budeme spolu diskutovat o vzájemných cílech – o tom, co chce (Kimi) a co chci já. Najdeme řešení.“

Pokud 41letý Fin ve formuli 1 setrvá, zavře s největší pravděpodobností dveře Nicu Hülkenbergovi nebo Sergiu Pérezovi. Oba byli v průběhu letošní sezóny se sedačkou u Alfy Romeo spojováni – Hülkenberg po svém krátkodobém návratu na scénu F1 a Pérez po ztrátě sedačky u Racing Pointu. Oba mají s týmem zkušenosti – Pérez s bývalým Sauberem závodil v letech 2011 a 2012, v roce 2013 jej pak vystřídal Nico Hülkenberg.

Schumacher, ale i Giovinazzi na kandidátce

Je téměř jisté, že druhým závodníkem bude junior Ferrari. Antonio Giovinazzi odjel své první dva závody u Sauberu už v roce 2017 (v Austrálii a Číně nahrazoval zraněného Pascala Wehrleina), svůj plnohodnotný debut si odbyl v loňském roce. Na konci letošního roku mu vyprší současný kontrakt.

Giovinazziho začali fanoušci pomalu odepisovat, podle šéfa Alfy Romeo je tento rozsudek předčasný. Italský jezdec je stále ve hře o sedačku, kromě něj se o post závodního jezdce ucházejí tři junioři Ferrari, všichni v současnosti působící ve formuli 2 – Mick Schumacher, Calum Ilott a Robert Švarcman.

Je toto trio v hledáčku Alfy Romeo už pro příští rok? „Ano, je,“ potvrdil Vasseur. „Připočítejme k nim Antonia. Musíme s ním prodiskutovat naše plány do budoucna, stejně jako plány Ferrari.“

„Na rozhodnutí nespěcháme. Pro mladíky je důležité dokončit sezónu, i když jsou poslední dva závody letos poměrně pozdní. Je důležité si vytvořit kompletní obrázek, nemůžeme o věcech diskutovat v polovině roku.“

„Ferrari má tři velmi dobré jezdce. Švarcman jako nováček odvádí skvělou práci. Schumacher a Ilott se předvádí v pozitivním světle. Je mnohem lepší pocit nacházet se v situaci, kdy si musíte vybírat mezi dobrými jezdci, než když si vybírat nemůžete.“

Nejsilnější spekulací je, že Alfa Romeo podepíše s Mickem Schumacherem. Syn sedminásobného šampiona vede průběžné pořadí šampionátu formule 2 a do konce roku zbývají jen čtyři závody. Marketingově je navíc jméno Schumacher velmi atraktivní, takže v jeho prospěch nehovoří jen výsledky.

Kromě jména a působení ve formuli 2 může Mick profitovat z vyšších zkušeností za volantem monopostu formule 1. Kromě Ferrari, které testoval vloni v Bahrajnu (v průběhu týdne pak absolvoval test společně s Ilottem a Švarcmanem ve Fioranu), si Schumacher vyzkoušel i loňskou alfu romeo. Mimoto se v rámci GP Eifelu sveze v prvním tréninku.

Schumacherova pozice je velmi silná, ale nelze opomínat ani zbylé dva kandidáty. Callum Ilott je však spojován spíše se sedačkou u Haasu (stejně jako Schumacher nahradí v Německu v prvním tréninku Giovinazziho, Ilott vystřídá Grosjeana). Schumacherův pravděpodobnější soupeř je tak Robert Švarcman – loňský šampion formule 3, který letos vedl šampionát formule 2. Švarcman se také dočká svého debutu, v Abú Dhabí jej do prvního tréninku nasadí Haas nebo Alfa Romeo.

Letošní sezóna ještě zdaleka není u konce, takže si na oficiální oznámení budeme muset nějakou chvíli počkat. Jedno je ale jisté už nyní – do formule 1 se nám dere další vlna nováčků, která může v následujících letech ovlivňovat historii sportu. Za všemi zmiňovanými stojí jezdecká akademie Ferrari, o jejich kvalitách tak nelze pochybovat.

autor: gpf1.cz