Případ Griezmann. Je problém jen v nevhodné pozici nebo i v hráči?

2020. 10. 10. 15:09    
Čas čtení: 2 minuta

10.10. 2020 – Na začátku současné reprezentační pauzy se trenér národního týmu Francie Didier Deschamps pustil do kouče Barcelony Ronalda Koemana za to, že Antoinea Griezmanna zatím v nové sezóně španělské ligy staví znovu na pravé křídlo. A že tím údajně neplní slib, který měl sám hráči dát, aby mohl nejlepší střelec posledního Eura hrát více zprostředka, jak to má rád.

Faktem je to, že Griezmann nikdy nebyl ryzí křídelník, a že mu tato pozice nevyhovuje. A i proto skončila jeho první sezóna v Barceloně spíše zklamáním. Neb na centrálnější pozici operuje v katalánském týmu Lionel Messi, a přes to nejede vlak. A vstup do nové sezóny se zatím také nijak extra nepovedl – Griezmann tak v nové sezóně zatím čeká na gól i na asistenci.

Ve francouzském národním týmu je to jiná káva. Víceméně kvůli Griezmannovi a Mbappému hrál tým Les Bleus třikrát z posledních čtyř zápasu v rozestavení 3-5-2. Neb právě v tomto rozestavení vyniknou jejich přednosti nejvíce. Jediný zápas z oněch čtyř, kdy hrál Deschamps na 2 stopery a 4 obránce, bylo poslední přípravné utkání proti Ukrajině. Kde však Mbappé i Griezmann přišli do hry až ve druhém poločasu.

Griezmann byl v zápase při chuti. Odehrál něco málo přes půl hodiny, a bylo vidět, jak ho fotbal baví. Tvořil, nabíhal, a byl skvělý při represinku. Při jednom takovém se mu povedlo získat míč, a založit tak akci, kterou sám úspěšně střelecky zakončil. V posledních čtyřech zápasech za Les Bleus tak dal hned tři góly, a ukázal, že v národním dresu zpravidla herně i střelecky pookřeje.

Jenže v poslední době to neplatilo úplně vždycky. Před gólem Albánii v listopadu loňského roku čekal na gól v reprezentaci 708 minut, což pro něj bylo nejdelší sucho, které kdy v dresu Francie prožil.

A nešlo jen o vstřelené góly. A pokud se bavíme o tom, že Griezmannovy výkony zaznamenaly určitý pokles, je třeba se vrátit v historii trochu zpátky, nejen do začátku  angažmá v Barceloně a nechtěné pozici.

Griezmannovy výkony v kalendářním roce 2019, a už předtím na startu sezóny 18/19 úplně jedničkové nebyly. Hodně se hovoří o tom, jak se Griezmann po přestupu do Barcelony trápil, že se necítil komfortně, že postrádal sebevědomí, a že navíc hrál mimo pozici. Je ale fér říci, že už jeho poslední sezóna v Atléticu Madrid (což je právě inkriminovaná sezóna 18/19), pohádková rozhodně nebyla. V La lize dal 14 gólů, což rozhodně není málo. Ale stále to bylo nejméně za dobu jeho působení mezi colchoneros. A výkony nebyly úplně dokonalé. Což nebyly ani ve francouzské reprezentaci. Těžko říci, zda se pod ně podepsaly tanečky ohledně nakonec neuskutečněného přestupu do Barcelony nebo fyzická či mentální únava po pro Francouze vydařené mistrovství světa. Kde hrál mimochodem Griezmann skvěle.

V posledních zápasech za francouzský národní tým už to byl zase ten starý dobrý Griezmann. Navíc na pozici, kde hraje nejraději. A je teď otázkou, zda se mu povede si pohodu přenést i do klubu. A prosadit se i na pozici, kterou nemiluje, a navíc v konkurenci šéfa Messiho. Neb v Barceloně bude přece jen ještě rok platit, že se bude vše podřizovat malému Argentinci.

                                                                                                                                                 redakce/AS/