Další porce amerického fotbalu v NCAA

2020. 10. 11. 14:16    
Čas čtení: 4 minuta

11.10. 2020 – V Texasu je americký fotbal náboženstvím. Už na zápasy středních škol pravidelně chodí tisíce až desetitisíce diváků, nebo alespoň chodili před začátkem pandemie. A naprostá většina mladíků by chtěla oblékat dres Texas Longhorns. Jenže ne vždy to vyjde a často se musí spokojit s některou jinou univerzitou a jejím sportovním programem a pak, když dojde na vzájemný zápas, tak mají obrovskou motivaci se proti Longhorns vytáhnout.

V předminulém kole se Longhorns utkali s Texas Tech Red Raiders, už už to vypadalo na překvapení ale utkání nakonec dospělo do prodloužení a favorizovaní Longhorns zvítězili. Posuneme se o týden později a tentokrát už Longhorns proti dalšímu rivalovi z Texasu napínavý závěr nezvládli. Sam Ehlinger měl sice čtyři touchdownové přihrávky, ale také jen lehce nad 50% úspěšnosti přihrávek, obrana až příliš chybovala a zvláště skládání jí dělalo velké potíže. Celkově to byl proti TCU nečistý zápasy, týmy měly v součtu 26 penalizací. Za TCU zazářil QB Max Duggan, na 231 yardů přihrál a pro 79 doběhl, nejvíce z týmu Horned Frogs. TCU se připojilo ke konferenci BIG12 v roce 2012 a od té doby má bilanci proti Longhorns výrazně pozitivní: 7 výher a jen 2 porážky. Skoro by se až chtělo říct, že Longhorns ztrácí svoje postavení a hlavní roli mezi texaskými týmy. A dost možná svoje postavení a hlavně práci ztratí hlavní trenér Tom Herman. Ten přišel k Longhorns v roce 2017 s pověstí muže, který dokáže vyhrát zápasy kde není favoritem, ale naopak ztratit ta utkání, kde by měl jeho tým zvítězit. A přesně to se potvrzuje, Longhorns jsou pod jeho vedením 11-6 v zápasech, kdy se jako nasazený tým střetnou s nenasazeným soupeřem. Žádný jiný tým nemá za poslední 3 roky šest porážek proti nenasazeným supeřům.
Texas Longhorns 31 – 33 TCU Horned Frogs

Přiznejme si to. Všichni máme rádi příběhy, když outsider porazí favorita. Od Davida a Goliáše, přes Rockyho Balboa, až po hokejová utkání kdy Lotyšsko porazí ruskou sbornou. Oklahoma Sooners byli před sezonou považováni za adepta na postup do playoff. Jenže v předminulém kole neudrželi 21 bodový náskok a podlehli Kansas State, a pro další porážku si dojeli na hřiště Iowa State Cyclones. RB Breece Hall doběhl pro 139 yardů a dva touchdowny, obrana pomohla interceptionem, dvěma sacky, osmi skládkami pro ztrátu yardů a po zemi povolila Sooners v průměru jen 3.5 yardů na běhový pokus. Oklahoma prohrála na hřišti Iowa State naposledy v roce 1960 a dvě porážky za sebou měla naposledy v sezoně 1999. Ještě před pár týdny byli Sooners na třetím místě žebříčku, teď po dvou porážkách z něj úplně vypadli. Mimochodem, v dalším kole se v zápase dvou zoufalých střetnou jako nenasazený tým s nasazenými Texas Longhorns (viz předchozí odstavec) a poražený tým si velmi zkomplikuje šance na konferenční finále BIG12.
Iowa State Cyclones 37 – 30 Oklahoma Sooners

Někteří fanoušci Alabamy byli možná skeptičtí jak bude fungovat ofenzíva týmu po odchodech Tagovailoi, Jeudyho a Ruggse do NFL. Po domácí premiéře mohou být zcela v klidu. Mac Jones přihrál na své kariérní maximum 435 yardů a čtyři touchdowny, včetně několika big plays. Touchdowny Johna Metchieho měřily 78 a 63 yardů, další 87 yardový přidal Jaylen Waddle. Hosté drželi v zápase krok jen do doby, než ve druhé čtvrtině zachytil interception a pro touchdown doběhl Daniel Wright. Výsledkem byl výrazná výhra nad Texas A&M, které vede jako hlavní trenér Jimbo Fisher. Zajímavostí je, že Fisher byl asistentem hlavního trenéra Alabamy Nicka Sabana na začátku tisíciletí u LSU. A bilance Nicka Sabana v zápasech proti týmům, které vede jako hlavní trenér některý z jeho bývalých asistentů? Dvacet vítězství, ani jedna porážka.
Alabama Crimson Tide 52 – 24 Texas A&M Aggies

Quarterback Tennessee Jarrett Guarantano nemá nijak oslnivé individuální statistiky ale trenéři jsou s jeho výkony spokojeni když spolehlivě vede útok a proti Missouri měl prsty ve 3 touchdownech, když na jeden přihrál a pro dva doběhl. Tennessee má velmi dobrou offensive line, která vydláždila proti Missouri cestu pro 232 yardů po zemi, k tomu solidní obranu a Volunteers začínají působit dojmem, že se s nimi bude muset v SEC počítat. V součtu s loňskou sezonou zvítězili už poosmé v řadě za sebou a společně s Notre Dame mají nejdelší aktivní sérii výher mezi týmy z konferencí velké pětky.
Tennessee Volunteers 35 – 12 Missouri Tigers

Mississippi State a jejich „air raid“ útok v předminulém kole zcela zaskočil šampiony z LSU a nasázel jim 44 bodů. O to větší překvapení bylo, když se proti Arkansasu nedokázali prosadit vůbec a obrana Razorbacks dost možná dala dalším týmům v konferenci jasný návod k tomu, jak potentní ofenzívu Buldoků zastavit. Arkansas vyhrál konferenční zápas poprvé po skoro třech letech.
Mississippi State Bulldogs 14 – 21 Arkansas Razobacks

Některé další výsledky:
Georgia Bulldogs 27 – 6 Auburn Tigers
UCF Golden Knights 26 – 34 Tulsa Golden Hurricane
Florida Gators 38 – 24 South Carolina Gamecocks
Kentucky Wildcats 41 – 42 (OT) Ole Miss Rebels
Vanderbilt Commodores 7 – 41 LSU Tigers

TOP 10 žebříčku NCAA:
1. Clemson
2. Alabama
3. Georgia
4. Florida
5. Notre Dame
6. Ohio State
7. Miami
8. North Carolina
9. Penn State
10. Oklahoma State

                                                                                                                                                                                                                                                                autor: Martin Hamza