Shrnutí 6. týdne NCAA

2020. 10. 17. 07:09    
Čas čtení: 4 minuta

17. 10. 2020 – Hlavní trenér Alabamy Nick Saban se 20x v kariéře střetl s týmem, který vedl jako hlavní trenér některý z jeho bývalých asistentů a 20x zvítězil, dalším na ředě byl bývalý koordinátor útoku Alabamy a současný hlavní trenér Ole Miss Lane Kiffin.

Rebelům v zápase fungovala běhová hra, vlastně jim v útoku fungovalo úplně všechno, získali celkem 647 yardů z nichž bylo 268 běhových a 379 passových. Něco takového defenzíva Crimson Tide nepamatuje a tak hráči a trenéři Alabamy po zápase vyjádřili přesvědčení, že díky svému působení u týmu Alabamy musel Lane Kiffin rozklíčovat během zápasu signály jejich obrany a volit akce útoku tak, že vždy vycházely. Až necelých pět minut před koncem si vypracoval favorit zápasu rozhodující náskok a Alabama porazila v divoké přestřelce Ole Miss 63-48. Runningback Crimson Tide Najee Harris v zápase získal 206yardů a 5 běhových TD, celkem jich má v sezoně už 10 a to je nejvíce po třech úvodních zápasech v konferenci SEC v posledních 15 letech.
Ole Miss Rebels 48 – 63 Alabama Crimson Tide

Utkáním víkendu a skutečným testem pro Miami měl být zápas na půdě Clemsonu. Domácí Tigers drželi hned od začátku otěže utkání pevně v rukách, na začátku druhé čtvrtiny zvyšoval na 14-0 Travis Etienne. Miami nevycházelo v prvním poločase skoro nic, výjimkou dlouhý běh quarterbacka D´Eriqa Kinga, který měřil 56 yardů a po kterém se dostali Hurricanes konečně na polovinu soupeře. Nakonec vytěžili 3 body díky field goalu Boregallese. Poté si druhý touchdown v zápase připsal Trevor Lawrence a také Braden Galloway. Tigers měli pohodlný 18 bodový náskok, ten se jim ale smrskl po zablokovaném kopu, který vrátil pro touchdown DJ Ivey. Hlavní trenér domácích Dabo Swinney nemohl být spokojen a sám si nasypal o poločasovém rozhovoru popel na hlavu za to, že se rozhodl pro pokus o dlouhý field goal, což bylo za daného stavu a obrazu hry na hřišti zcela zbytečné. Hurricanes navíc získali hned na začátku druhého poločasu míč po fumblu Lawrence. Jenže míč domácím zase vrátil podhozenou přihrávkou King, interception zachytil Jones. Obraně Hurricanes poté upláchl Etienne pro 72 yardový touchdown a bylo rozhodnuto. Tigers byli jasně lepším týmem a dále navyšovali skóre, konečný výsledek 42-17 pro Clemson Tigers.
Clemson Tigers 42 – 17 Miami Hurricanes

Pokud hrají Florida Gators, tak je veškerá pozornost směřována na dvojici Kyle Trask a Kyle Pitts. Ti se sice postarali o úvodní body svého týmu v zápase proti Texas A&M, ale jinak udržela obrana Aggies Pittse v zápase na pěti zachycených přihrávkách pro 47 yardů. Trask byl skvělý, 312 yardů a čtyři touchdownové přihrávky, ale quarterback domácích Kellen Mond dokázal s Traskem držet krok, zkompletoval 25 přihrávek ze 35 pokusů pro 338 yardů a tři touchdowny. Runningback Isaiah Spiller přidal 174 yardů po zemi a skóroval dva touchdowny. S vypršením času proměnil rozhodující kop Seth Small a Aggies porazili Gators 41-38. Ofenzíva Gators je jednoznačně jejich silnou stránkou, defenzíva ale zaostává a již inkasovala 100 bodů, nejvíce v rozpětí 3 zápasů za více než 100 let.
Texas A&M Aggies 41 – 38 Florida Gators

Volunteers měli v součtu s loňskou sezonou 8 výher v řadě za sebou ale domácí Buldoci, se svou fantastickou obranou, byli favoritem zápasu. Quarterback Stetson Bennett ve druhé čtvrtině doběhl pro touchdown a domácí se ujali vedení. Hosté srovnali když Guarantánův oblouček našel Joshe Palmera. Další oblouček, stejná strana hřiště a znovu Josh Palmer. Podle rozhodčího byl hráč Tennessee už mimo hřiště ale opakovaný záběr jeho chybu opravil a Volunteers vedli 21-17. Buldoci mohli před poločasovou přestávkou jít do vedení, ale obrana zastavila Whitea na třetí down půl yardu před koncovou zónou. Kirby Smart si vzal timeout, nechal na hřišti útok, znovu dal míč do rukou Whitea a ten byl znovu zastaven. Ve třetí čtvrtině chyboval Guarantano, když pod tlakem a v záklonu odhodil míč a ten pro interception zachytil Eric Stokes. Buldoci zvýšili své vedení po touchdownu Jacksona,obrana nepustila ve druhém poločase ani jeden bod, celkem v zápase zaznamenala 5 sacků, 2 získané fumbly, interception a 6 tacklů pro ztrátu.
Georgia Bulldogs 44 – 21 Tennessee Volunteers

Zápas mezi LSU a Missouri se měl původně hrát v Baton Rouge na stadionu LSU, ale hurikán Delta zapříčinil změnu místa konání a domácím týmem bylo Missouri.Oba quarterbaci, Myles Brennan i Connor Bazelak, přihráli na více než 400 yardů, čtyři touchdowny a žádné interception. Tři z Brennanových touchdownů chytil Terrace Marshall, který zakončil zápas s 11 zachycenými přihrávkami pro 235 yardů. Jenže LSU má po odchodu mnoha hráčů loňské základní sestavy hodně děravou obranu a podruhé inkasovali v sezoně více než 40 bodů. Přesto měli vítězství na dosah, Marshall dostal míč 1yard od koncové zóny a LSU mělo čtyři pokusy na zisk 1 yardu a rozhodujícího touchdownu…všechny neúspěšné! Missouri porazilo LSU 45-41 a loňští šampioni následně vypadli z žebříčku top 25 univerzitních týmů.
Missouri Tigers 45 – 41 LSU Tigers

Mezi Texasem a Oklahomou panuje jedna z nejstarších rivalit v soutěži a jejich 116. setkání rozhodně nezklamalo. Zatímco Sooners mají freshmana na postu quarterbacka Spencera Rattlera, který byl v průběhu prvního poločasu dokonce stažen ze hry, vystřídán, aby se ve druhém poločase zase vrátil, tak na druhé straně mají Longhornsbzkušeného Sama Ehlingera. Ten v zápase získal po zemi 112 yardů a čtyři touchdowny a k tomu přidal 287 yardů a 2 touchdowny vzduchem. Jenže to nestačilo. Utkání se rozhodlo až ve čtvrtém prodloužení a padlo nejvíce bodů v dlouhé historii vzájemných zápasů.
Oklahoma Sooners 53 – 45 Texas Longhorns

Některé další výsledky:
Auburn Tigers 30 – 28 Arkansas Razorbacks
North Carolina Tar Heels 56 – 45 Virginia Tech Hokies
Notre Dame Fighting Irish 42 – 26 Florida State Seminoles
Boston College Eagles 31 – 30 Pittsburgh Panthers
Georgia Tech Yellow Jackets 46 – 27 Louisville Cardinals

TOP 10 žebříčku NCAA:
1. Clemson
2. Alabama
3. Georgia
4. Notre Dame
5. North Carolina
6. Ohio State
7. Oklahoma State
8. Cincinnati
9. Penn State
10. Florida

autor: Martin Hamza