Samatta může být pro Fenerbahçe posledním dílkem do mistrovské mozaiky

2020. 10. 23. 06:51    
Čas čtení: 2 minuta

23. 10. 2020 – Fenerbahçe, jeden ze šesti istanbulských týmů, který letos hraje tureckou fotbalovou Superligu, se do toho letos v létě pořádně obulo. Žádný jiný tým v Turecku neposílil tolik, jako právě „Sarı Kanaryalar“. Jenže tomu dlouho pořád něco chybělo. Nyní už ne.

Fenerbahçe v průběhu léta posílilo v obraně, v záloze, i na ofenzivních pozicích. Stále však chybělo najít klasickou devítku – ryzího střelce, který by se mohl stát náhradou za produktivního Kosovana Vedata Muriqiho, který odešel hledat štěstí do Lazia.

Dlouho se nedařilo nikoho přivést. Až se žlutomodrým povedlo ulovit naprosto parádní posilu. Od konce září je další posilou Fenerbahçe reprezentant Tanzánie, a první hráč této národnosti, který skóroval v anglické Premier League. Mbwana Samatta.

Našinec si ho poprvé výrazněji všimnul možná v době, kdy se na něj připravovala pražská Slavia, která se na začátku roku 2019 úspěšně prala s belgickým Genkem o postup do osmifinále Evropské ligy. A právě tam si největší hvězda reprezentace Tanzánie udělala jméno. V Genku dal Samatta během 191 zápasů 76 gólů, a stal se rychle oblíbencem fanoušků.

Bylo otázkou času, kdy po něm skočí některý klub z větších lig. Souboj mnoha nakonec vyhrála Aston Villa. A tak se v lednu tohoto roku Samatta stěhoval do Birminghamu. A vypadalo to na pokračování pohádky. Hned v prvním zápase v Premier League, do kterého nastoupil, dal gól Bournemourthu. Jenže pak se Samattův rozjetý rychlík poprvé zadrhnul. V dalších 13 zápasech v lize se netrefil ani jednou. A když klub v létě přivedl Ollie Watkinse a Bertranda Traorého, stal se Samatta nadbytečným. Půl rok mezi Villans tak zakončil s nepříliš lichotivou bilancí dvou branek v 16 utkáních.

Aston Villa současně poznala, jak je Samatta populární ve své domovině. Poté, co The Lions potvrdili, že Samatta z klubu odchází, hned třicet tisíc fanoušků z Tanzánie dalo Ville na Instagramu unfollow…

Fenerbahçe získalo Samattu na hostování s následnou opcí. A hned v  prvním zápase v Superlize, ve kterém nastoupil od první minuty, dal dva góly. A bude doufat, že narozdíl od angažmá v Aston Ville nezůstane zase jen u nich. Což je současně vysoce nepravděpodobné…

A koho vlastně Fenerbahçe v Samattovi získalo?

Samatta je hráčem pro pozici hrotového útočníka, ale není to pouze hráč do šestnáctky. Nabízí dobrou techniku s míčem, i pohyb bez míče. Často toho využívá v situaci, kdy se z pozice devítky stahuje pro míč do hloubi hřiště, a nemá pak problém se po slalomu sám dostat do zakončení. Oproti Muriqimu nedisponuje takovou silou a celkově tak dobrou fyzickou vybaveností. Což je dost možná i důvod, který mu znemožnil výraznější prosazení v Aston Ville. Nahrazuje to ale velmi dobrou rychlostní výbavou. A hlavně schopností najít si pozici pro zakončení. V momentě, kdy mu dovolíte udělat si před bránou prostor, zpravidla je to s vámi špatné. Ve schopnosti proměnit šanci v gól vynikal už v Tanzánii, později i v DR Kongo, a zejména pak v Belgii. Začátek angažmá v Turecku naznačuje, že po zpomalení kvůli nevyhovující trati na anglické půdě se expres z Tanzánie rozjíždí zase naplno.

redakce/as/