Shrnutí 7. týdne NCAA

2020. 10. 24. 17:31    
Čas čtení: 4 minuta

24.10. 2020 – Které čtyři týmy si zahrají playoff univerzitní soutěže se dozvíme v prosinci, ale dvě místa už si v podstatě zarezervoval Clemson a Alabama.

Zápasem víkendu byl duel mezi druhou nasazenou Alabamou a třetí Georgií. Už to vypadalo, že se domácí Crimson Tide budou muset obejít bez svého hlavního trenéra Nicka Sabana, ale ten nakonec prošel třemi testy s negativním výsledkem a mohl tak být na střídačce svého týmu. Každé kolo nepřestává udivovat ofenzíva Alabamy a skutečnost, že po odchodech Tagovailoi, Ruggse a Jeudyho do NFL dokázali tuto trojici hráčů vybraných v 1. kole draftu plnohodnotně nahradit. Mac Jones 417 passových yardů a čtyři touchdowny, DeVonta Smith 11 zachycených přihrávek pro 167 yardů a dva touchdowny, Jaylen Waddle 6 zachycených přihrávek pro 161 yardů a touchdown. To všechno proti jedné z nejlepších obran v soutěži. Poločas byl ještě herně i výsledkově celkem vyrovnaný, ve druhém poločase už ale měli jasně navrch domácí a nedovolili Georgii ani bod. Je pravděpodobné, že se oba soupeři potkají minimálně ještě jednou, ve finále konference SEC, a možná i potřetí v playoff, ale na to bude muset Georgia ještě zabrat. První „kolo“ vyznělo jasně pro Crimson Tide.
Alabama Crimson Tide 41 – 24 Georgia Bulldogs

Zápas Clemsonu proti Georgii Tech přinesl naprostou demolici domácích. Quarterback Trevor Lawrence přihrál na 404 yardů a pět touchdownů a je prozatím hlavním kandidátem na cenu pro nejlepšího hráče. Lawrence hodil také interception, svoje první v sezoně a vlastně první od loňského 19. října. Tigers sázeli jeden TD za druhým a postupně se prosadilo devět různých hráčů, statistika prvních downů 29 ku 7 a celkem získané yardy 671 ku 204.
Georgia Tech Yellow Jackets 7 – 73 Clemson Tigers

Méně známým quarterbackem je Zach Wilson z BYU. Ale neprávem, protože jeho skoro 79% úspěšnost přihrávek, 12 touchdownů, jen jedno interception v sezoně jsou skvělá čísla. Navíc bílomodří vyhráli všech dosavadních pět zápasů, ten poslední nad Houstonem. Wilson v něm přihrál na 400 yardů, jeho karierní maximum, a čtyři touchdowny. BYU mají reálnou šanci projít letošní základní částí bez porážky a vybojovat si pozvánku do některého z velkých novoročních bowlů.
Houston Cougars 26 – 42 BYU Cougars

Jak vypadá katastrofální poločas ukázali Tennessee Volunteers. Přitom byli proti Kentucky favoritem když vyhráli 33 z posledních 35 vzájemných zápasů a měli výhodu domácího hřiště. Jenže quarterback Jarrett Guarantano neměl dobrý den, na začátku druhé čtvrtiny hodil interception, které pro touchdown vrátil Kelvin Joseph. A hned v následujícím driveu další interception a další pick six, tentokrát na Jamina Davise. Náhradní quarterbaci se začali rozcvičovat a Guarantana vystřídal Shrout. Jeho první pokus o přihrávku a znovu interception. Úvodních pět útočných sérií Tennessee skončilo neskutečnými čtyřmi ztrátami míče, 2 touchdowny obrany Wildcats a jedním puntem. Obrana Kentucky má neskutečný čich na míč, když už minulý týden chytila šest interceptionů proti Mississippi State a další tři hned následující zápas proti Tennessee.
Tennessee Volunteers 7 – 34 Kentucky Wildcats

UCF proti Memphisu byl zápasem mezi šampiony konference AAC z posledních tří sezon. Domácí Tigers prohrávali ve třetí čtvrtině už 14-35 ale dvěma touchdowny stáhli rozdíl ve skóre na pouhých šest bodů. Rytířům pak perfektně vyšel bubble screen a O´Keefe utekl obráncům pro 93 yardový touchdown. O´Keefe byl jedním ze tří receiverů UCF, kteří v zápase získali přes 170 yardů. Tigers a Knights si vyměňovali jeden touchdown za druhým a vypadalo to jako boxerský zápas, ve kterém do sebe soupeři bezhlavě bijí bez jakékoliv obrany. Dillon Gabriel přihrál v zápase na neuvěřitelných 601 yardů a pět touchdownů, domácí Brady White na 486 yardů a šest touchdownů. Ten poslední zachytil Calvin Austin a Tigers se ujali jednobodového vedení 50-49. UCF ještě měli dostatek času a využili ho k posunu na polovinu soupeře. 24 vteřin před koncem si připravili pozici na 40 yardový pokus o vítězný field goal, ale Obarski minul! Tigers porazili Knights po fantastické ofenzivní přestřelce poprvé od roku 1990.
Memphis Tigers 50 – 49 UCF Knights

Florida State Seminoles nemají výsledkově dobrou sezonu a sáhli po změně quarterbacka když Jamese Blackmana nahradil Jordan Travis. Na druhé straně Severní Karolína vedená Mackem Brownem zažívá nejlepší start do sezony za posledních dvacet let. Jenže hned od začátku se začalo rodit velké překvapení, když domácí nasázeli svému soupeři 31 bodů za poločas. Ve třetí čtvrtině Tar Heels snížili dvěma touchdowny. A pět minut před koncem se dotáhli na rozdíl tří bodů po touchdownu Dyami Browna. Tomu zdatně sekundoval také Beau Corrales, který zachytil v zápase čtyři přihrávky pro 141 yardů. Ale hosté comeback nezvládli, v závěrečném drivu měli 2 dropy, ten kritický na čtvrtý down runningback Williams a domácí Seminoles si připsali cenný skalp týmu z první pětky žebříčku.
Florida State Seminoles 31 – 28 North Carolina Tar Heels

Některé další výsledky:

Miami Hurricanes 31 – 19 Pittsburgh Panthers
Notre Dame Fighting Irish 12 – 7 Louisville Cardinals
South Carolina Gamecocks 30 – 28 Auburn Tigers
Arkansas Razorbacks 33 – 21 Ole Miss Rebels
Mississippi State Bulldogs 14 – 28 Texas A&M Aggies

TOP 10 žebříčku NCAA:
1. Clemson
2. Alabama
3. Notre Dame
4. Georgia
5. Ohio State
6. Oklahoma State
7. Texas A&M
8. Penn State
9. Cincinnati
10. Florida

                                                                                                                                                                                                                                                            autor: Martin Hamza