Trabzonspor strádá. Je to jen těžkým losem nebo jde o vážnější problém?

2020. 10. 30. 08:59    
Čas čtení: 2 minuta

30. 10. 2020 – Kdyby nyní turecká liga končila, Trabzonspor by sestoupil. Jenže naštěstí se pro vicemistra z minulé sezóny nehraje jen na šest kol. Na každý pád není průběžné 18. místo pro klub, který v předešlé sezóně do poslední chvíle bojoval o titul, vůbec přívětivé umístění. Je na čase bít na poplach nebo jde jen o zbytečné plašení?

Faktem je, že los nebyl pro Trabzonspor na začátku sezóny vůbec jednoduchý. V prvních šesti kolech už tým sídlící na pobřeží Černého moře narazil na Beşiktaş, Fenerbahçe a Başakşehir. Na druhou stranu, aby z těchto zápasů Trabzonspor nezískal ani bod, a dostal v nich osm branek, to se stěží čekalo. Všehovšudy dokázal jeden z tradičních tureckých klubů v prvních šesti kolech porazit jen Malatyaspor, tedy celek, který je nyní v tabulce sice devátý, ale jinak bude podle všech indicií bojovat o udržení v soutěži.

Los je jedna věc. Co se však ale nedá přehlédnout je skutečnost, že Trabzonspor zatím na startu nové sezóny postrádá jasnou identitu. Nedá se poznat, co chce hrát. Zejména v zápase proti Başakşehiru, se kterým se tým z Trabzonu v minulé sezóně do poslední chvíle bil o titul, byl Trabzonspor zcela jasně horším týmem. A to přitom Başakşehir na startu sezóny taky úplně nezářil. Na rozdíl od Trabzonsporu se však už začal zvedat. A i když se mu nedařilo, identita týmu je jasná, trenér Okan Buruk ví, co chce s týmem hrát, a je to i na první pohled patrné.

A i když je nová sezóna teprve na začátku, už se začínají objevovat první pochybnosti, zda současný trenér Trabzonsporu Eddie Newton je opravdu tím pravým. Bývalý asistent u Chelsea byl půl roku v Trabzonsporu asistentem, na konci minulé sezóny byl určen jako dočasný trenér. Ve dvou zápasech získal dvě výhry, včetně triumfu ve finále domácího poháru. To mu stačilo k tomu, aby byl ve funkci od nové sezóny potvrzen. Kritici namítají, že ač jeho týme zatím tápe, Newton zatím neudělal vůbec nic.

Na omluvu Newtona je třeba říci, že hráčský materiál, který má od nové sezóny k dispozici, se s tím, který byl k vidění v minulé sezóně, dá jen stěží porovnat. Odešlo mnoho opor, namátkou jsou pryč třeba Jose Sosa, Jon Obi Mikel, Badou Ndiaye, nebo český reprezentant Filip Novák. Hlavně je pryč i  Alexander Sørloth, nejlepší střelec týmu v minulé sezóně, ale i nejlepší střelec turecké ligy uplynulého ročníku. Hráči, kteří do Trabzonsporu přišli, zdaleka takovou kvalitu nemají. Zde nemalou roli hrála zajisté i skutečnost, že Trabzonspor byl pro letošní sezónu kvůli porušení finančních pravidel UEFA vyloučen z evropských pohárů.

Otázkou tedy nyní je, zda si v Trabzonsporu po velkých změnách vše zase sedne, anebo jestli je situace vážnější, a není moc co, co by si mělo sedat. Napovědět může série dalších tří ligový kol. Kde bude na tým ze severovýchodu Turecka čekat nevyzpytatelná Kasimpaşa, lídr ligy Alanyaspor a nováček Erzurum BB. Pokud by i po těchto zápasech byla na kontě Trabzonsporu stále jen jedna výhra, nemůže Eddie Newton počítat s tím, že by měl na práci klid. Tedy v tom lepším případě…

redakce/as/