Shrnutí 8. týdne NCAA

2020. 10. 31. 13:32    
Čas čtení: 5 minuta

31.10. 2020 – V 8.hracím týdnu NCAA jsme se konečně dočkali startu konference BIG10 a hned na úvod také obrovského překvapení.

Indiana hostila Penn State, které bylo osmičkou v žebříčku. Indiana proti soupeřům nasazeným v první desítce prohrála posledních 41 zápasů v řadě, takže o favoritovi utkání nemohlo být sporu. Indiana vedla 3 a půl minuty před koncem čtvrté čtvrtiny o šest bodů když domácí quarterback Micheal Penix nasměřoval přesnou přihrávku na Hendershota, kterému ale míč proletěl skrz ruce a domácí museli puntovat. V následujícím drivu měl quarterback Sean Clifford spoustu času aby poslal dlouhý míč na Dotsona a Penn State šlo do vedení. Indiana byla v zoufalé situaci, pokusila se o 4th&21 hluboko na vlastní polovině ale dlouhá přihrávka nebyla zkompletována a míč dostali Penn State. Domácí trenéři pak vyhodnotili situaci tak, že nechali úmyslně Penn State skórovat, nikdo z obránců nejevil snahu zastavit runningbacka Forda a ten si až pozdě uvědomil, že zakleknutí a uplynutí času by bylo cennější než body. Indiana tak sice prohrávala místo jednoho bodu o osm, ale dostala se na míč a měla minutu a 40 vteřin k dispozici. A využili je dokonale, Penix s Hewittem posunuli Hoosiers na 7 yardů od koncové zóny, a TD sneakem získal Penix. Indiana potřebovala ještě dvoubodovou konverzi na srovnání, znovu si nechal míč quarterback Penix, prokličkoval mezi obránci a šlo se do prodloužení. První šli na míč hosté, Clifford si vyběhl do pravé strany, dal čas receiverům aby se uvolnili a pak trefil přesně Washingtona. Clifford v zápase přihrál na 3 touchdowny a pro jeden doběhl, ale také hodil 2 interceptiony. Druzí šli na míč domácí a Penix našel Philyora. Nejlepší receiver domácích, který měl loni 1000 yardovou sezonu, vyhrál souboj jeden na jednoho a domácí měli na dosah srovnání stavu a případné druhé prodloužení. Jenže domácí hlavní trenér Tom Allen se rozhodl zariskovat a rozhodnout o výsledku zápasu jedním pokusem a ziskem dvou bodů. Míč si stejně jako na konci základní hrací doby nechal Penix a vydal se po svých, v na první pohled bezvýchodné situaci se vrhnul směrem k pilonu a natáhl se jak jen se dalo. Rozhodčí v tomto momentě rozhodli, že Penix se dotkl míčem pilonu, který je začátkem koncové zóny a že dvoubodová konverze je úspěšná. Vzhledem k důležitosti rozhodnutí pak přezkoumávali opakované záběry skoro 5 minut aby nakonec potvrdili 2 body pro domácí a Hoosiers mohli slavit obrovské vítězství, které nikdo nečekal.
Indiana Hoosiers 36 – 35 (OT) Penn State Nittany Lions

Nejhorší možný začátek zápasu a obrovskou ztrátu pro Crimson Tide přinesl úvodní kickoff zápasu mezi Tennessee a Alabamou. Jeden z nejlepších receiverů v soutěži a důležitý muž produktivního útoku Alabamy Jaylen Waddle si vážně poranil kotník a sezona pro něj skončila. Quarterback Mac Jones byl jako obvykle velmi přesný, zkompletoval 25 přihrávek ze 31 pokusů pro 387 yardů, 151 z nich nachytal John Metchie. I přes ztrátu Waddla mají Crimson Tide dva fantastické receivery v Metchiem a Smithovi, oba dva jsou v hodnocení mezi top deseti hráči na své pozici v konferenci SEC. O body se pak staral hlavně runningback Najee Harris, který skóroval tři běhové touchdowny.
Tennessee Volunteers 17 – 48 Alabama Crimson Tide

Asi nejočekávanějším zápasem konference BIG10 bylo utkání mezi Minnesotou a Michiganem. Domácí Golden Gophers měli loni historicky nejúspěšnější sezonu když vyhráli 11 zápasů, na druhé straně hosté z Michiganu se musejí vyrovnat s řadou odchodů, mají nového starting quarterbacka, čtyři offenzivní linemany a k týmu se nepřipojil nejlepší receiver loňské sezony Nico Collins. Kdo ale v sestavě Wolverines zůstal je runningback Zach Charbonnet, který 70 yardovým během srovnal v divoké první čtvrtině na 7-7. Domácím chyběli z důvodu zranění 2 ofenzivní linemani a nepříjemně to pocítil quarterback Tanner Morgan. Byl 5x sackován, z něj vystřelený míč ukořistil Donovan Jeter a skóroval touchdown. Golden Gophers postrádali také svého kickera a puntera a nouzové řešení při kickoffech nebylo dobré, úmyslně kratší kop vrátil 66 yardů linebacker Barrett. Pro touchdown pak doplachtil fullback Mason a hosté vedli 21-10. Wolverines ještě navýšili před koncem poločasu rozdíl ve skóre dvěma touchdowny runningbacka Haskinse a v poslední čtvrtině se bodově prosadil také třetí runningback Evans.
Minnesota Golden Gophers 24 – 49 Michigan Wolverines

Dabo Swinney a jeho Clemson Tigers byli proti Syracuse obrovským favoritem, dle očekávání šli rychle do vedení když po 80 vteřinách hry otevřel skóre Powell. V první čtvrtině se ještě trefil za 3 body Potter a touchdown přidal Etienne, stav byl 17-0 a vše šlo podle plánu. Ale ve druhé čtvrtině skórovali dvěma touchdowny také hosté, jmenovitě v útoku 7 yardovým během Tucker a za obranu z interception returnu Williams a rázem to bylo jen o deset bodů. Pro Trevora Lawrence to bylo vůbec první interception vrácené pro touchdown v kariéře na univerzitě Clemson (31 zápasů v základní sestavě). Ve třetí čtvrtině našel Culpepper Johnsona, ten pláchl obráncům 83 yardů a snížil na rozdíl 6. Orange se dostali znovu na míč ale pass rush Tigers splnil svůj úkol, sack, fumble a míč donesl pro touchdown cornerback Boothe. Tato akce zlomila odpor Syracuse, kteří už se na víc nezmohli, domácí přidali dva touchdowny díky Etiennovi a porazili Syracuse 47-21. S ohledem na to, že Syracuse bylo před zápasem outsiderem skoro o 50 bodů, tak předvedli statečný výkon a ostudu si neudělali. Dvě důležité zprávy týkající se Trevora Lawrence. Za prvé začíná trochu mlžit ohledně jarního draftu NFL a možná vyslyší množící se názory a rady, aby raději ještě jeden rok zůstal na univerzitě a vyhnul se tak tomu, aby si jej na draftu vybrali New York Jets. Druhá zpráva je, že byl bohužel pozitivně testován na koronavirus, musí do izolace minimálně na deset dní, vynechá tak zcela určitě zápas proti Boston College a velmi pravděpodobně také bitvu proti Notre Dame, která je naplánována na příští týden.
Clemson Tigers 47 – 21 Syracuse Orange

Kontroverze v SEC. Auburn nastoupil proti Ole Miss a po zápase se řešil hlavně „výkon“ rozhodčích. Domácí Rebelové se ve čtvrté čtvrtině dostali do jednobodového vedení po touchdownu Ealyho. Pak domácí vykopávali kickoff, returner Tigers nechal míč proskákat do koncové zóny ale vypadalo to, že se míče předtím dotkl prsty. Rebelové míč zalehli a jednalo by se tedy o touchdown pro Ole Miss. Jenže rozhodčí odpískali touchback, míč pro Tigers a ani si akci nezkontrolovali u videa. Tigers z následného drivu skórovali touchdown, když Seth Williams zachytil míč a utekl obráncům. Zoufalá snaha Rebelů už vyrovnání nepřinesla, jejich hlavní trenér Lane Kiffin si za pozápasovou kritiku rozhodčích na sociálních sítích vysloužil pokutu 25 tisíc dolarů (kterou plánuje zaplatit v mincích) a to přestože SEC uznala, že rozhodčí chybovali.
Ole Miss Rebels 28 – 35 Auburn Tigers

Smolař kola:
Kicker týmu Rice Owls Collin Riccitelli kopal za vyrovnaného stavu 34-34 v prodloužení field goal, kterým mohl přiblížit svůj tým k vítězství. Jeho pokus ze vzdálenosti 45 yardů se ale 4x odrazil od brankové konstrukce (tyčka, spojnice, druhá tyčka, znovu spojnice) a spadl zpět do hřiště. Neuvěřitelná kuriozita.

Některé další výsledky:

Ohio State Buckeyes 52 – 17 Nebraska Cornhuskers
Miami Hurricanes 19 – 14 Virginia Cavaliers
SMU Mustangs 13 – 42 Cincinnati Bearcats
Oklahoma State Cowboys 24 – 21 Iowa State Cyclones
Texas Longhorns 27 – 16 Baylor Bears
TCU Horned Frogs 14 – 33 Oklahoma Sooners
Pittsburgh Panthers 3 – 45 Notre Dame Fighting Irish

TOP 10 žebříčku NCAA:
1. Clemson
2. Alabama
3. Ohio State
4. Notre Dame
5. Georgia
6. Oklahoma State
7. Cincinnati
8. Texas A&M
9. Wisconsin
10. Florida

                                                                                                                                                                                                                                                                    Martin Hamza