Důležitý reprezentační sraz Paula Pogby

2020. 11. 11. 13:40    
Čas čtení: 3 minuta

11.11. 2020 – Je opravdu z formy? Nebo z něj není schopen Ole Gunnar Solskjaer v United dostat, v čem je francouzský záložník nejlepší? A jak je to s jeho náklonností směrem k Realu Madrid? Opravdu už se vidí v bílém dresu? Nebo to byla jen nevinná věta, kterou média rozmázla?

Je to už trochu obehraná písnička. Paul Pogba dorazil na reprezentační sraz Francie poněkud rozladěn. V United nemá pevnou pozici, a tudíž hraje méně, než by si přál. A když hraje, jeho výkony jsou kritizovány. A není to nic, co by už dříve nezažil.

Pogba se však tradičně může spolehnout na to, že trenér Francie Didier Deschamps je na jeho straně. Médiím řekl, „že se Pogba dostal v United do situace, ve které nemůže být šťastný. Ať co se týká pozice nebo herního vytížení“.

Faktem je, na což Deschamps také upozornil, že Pogbovi chybí ideální herní rytmus. Neb má za sebou sérii zranění, i další zbrzdění návratu do formy kvůli pozitivnímu testu na koronavirus v průběhu září.

Teď je otázkou, zda bude platit to, co v minulosti. Že Pogba při reprezentačním srazu pookřál. Ať už to bylo prostředím nebo tím, že mohl hrát na poněkud ofenzívnější pozici, nebo souhrou se spoluhráči. Neboť Deschamps má i při velkých zápasech na mistrovství světa ověřeno, že záloha, ve které hraje nejníže N’Golo Kanté, před ním Corentin Tolisso, a ještě před ním Paul Pogba zkrátka funguje. A že výkony Pogby samy o sobě jsou oproti hře v United lepší i konzistentnější.

Neplatilo to však o posledním reprezentačním srazu v říjnu, který byl pro Pogbu po zdravotních peripetiích první po více než roce. Tam Pogba nastoupil za Francii celkem třikrát. Střídal v přátelském utkání proti Ukrajině a v Lize národů proti Chorvatsku. Ve stejné soutěži proti Portugalsku odehrál celých 90 minut. A vyjma pár záblesků proti oslabené a poněkud naivní Ukrajině nezářil. Spíše upadal do podobné šedi jako v United. I zde se dá hovořit o tom, že ani za národní tým ještě nebyl v ideálním rytmu. Ale omlouvat donekonečna ho nebude ani Deschamps.

Ačkoliv je Pogba v Manchesteru United po svém návratu do klubu už pátý rok, jeho trenéři mají dodneška problém využít jeho talent v maximální míře. Ne že by občas neprokázal, proč ho United vykoupili za velký peníz z Juventusu zpátky. Ale povětšinou se hovoří o jeho nekonzistentních výkonech a o tom, na které pozici, a s jakými úkoly by měl hrát. Neseděla mu ani pozice jednoho ze dvou štítových záložníků, nezaujal ani na volnější pozici více nahoře na hřišti, ani jako krajní záložník vlevo ve tříčlenném složení zálohy. A fanoušek United navíc v poslední době trne, aby Pogba zase něco neprovedl. Když vezmeme konec minulé ligové sezóny a začátek té současné, Pogba nastoupil do šesti z devíti zápasů v základní jedenáctce. A hned ve třech duelech zavinil penaltu. A vedle toho se dopustil několika dalších taktických chyb.

Solskjaerovi se nemůže nikdo divit, že na Pogbu úplně nesází. Neb kromě chyb při hře směrem  dozadu Pogba v oněch devíti zápasech v Premier League nezaznamenal ani gól, ani asistenci. V nové sezóně v součtu zápasů v Premier League a v Lize mistrů nastoupil Pogba v základu jen v polovině z celkových 10 utkání. Ve čtyřech nejlepších zápasech United této sezóny – v Newcastlu, na Evertonu, v Praku princů proti Paris Saint-Germain, a doma proti Lipsku, hrál Pogba v základní jedenáctce jen jednou. Proti německému týmu. Tam si připsal i asistenci, a dohromady s výkonem v Praku princů jako střídající hráč Pogba ukázal, že rozhodně umí být platným a důležitým hráčem. Ale je to letos zatím proklatě málo.

V následujících třech zápasech, v přípravném utkání proti Finsku a ve dvou zápasech Ligy národů proti Portugalsku a Švédsku, bude mít Pogba příležitost ukázat se, že v jiném prostředí a s jinou rolí, může znovu zářit. Nejde o to, že by s ním Deschamps přestal počítat. Ale spíše pro Pogbu samotného. Aby získal sebevědomí. A aby mohl sám sobě i Solskjaerovi ukázat: „Hele, koukej, jde to.“

                                                                                                                                                redakce/AS/