V kompletně italském složení nemůže Ferrari uspět

2020. 11. 12. 09:47    
Čas čtení: 2 minuta
F1

12. 11. 2020 – Svůj největší úspěch zažilo Ferrari v době, kdy týmu šéfoval Francouz Jean Todt, strategii piloval Brit Ross Brawn a monopost řídil Němec Michael Schumacher. V kompletním italském složení nemá stáj vzpínajícího se koně šanci uspět. Alespoň to si myslí bývalý pilot formule 1 Gerhard Berger.

Gerhard Berger nepatří mezi osobnosti, kterým by byly interní záležitosti Ferrari cizí. Sám s italským týmem závodil – nejdříve v letech 1987 až 1989 a poté v letech 1993 až 1995. Během těchto šesti sezon získal dohromady 5 vítězství.

Motor Sport podcastu bývalý rakouský závodník uvedl, že Ferrari nemá šanci na úspěch, pokud bude tým veden Italy. Dnešní doba prý vyžaduje integritu lidí ze všech koutů světa.

„Když jsem tam závodil, největším snem Ferrari bylo vyhrát šampionát jako kompletně italský tým, tzn. tým vedený jen a pouze Italy,“ prozradil Berger, který během své kariéry vyhrál celkem 10 závodů.

„Dnes to ale není možné. Formule 1 je příliš komplikovaná, je na velmi vysoké úrovni. Potřebujete lidi z celého světa nezáleže na tom, odkud pochází. Je důležité takového člověka zaměstnat bez ohledu na jeho občanství. Stejně pak titul putuje do Itálie.“

Po odchodu Jeana Todta bylo Ferrari vedené jen Italy. I na dalších důležitých postech jsou Italové, výjimku tvořili snad jen Brit James Allison, který v letech 2013 až 2016 působil v roli technického ředitele Ferrari, a současný sportovní ředitel týmu Laurent Mekies, který pochází z Francie.

Slova Gerharda Bergera podpořila dva roky staré komentáře Bernieho Ecclestona, který tehdy tvrdil, že se Ferrari podobá týmu, jakým bylo v 80. letech. Podle Gerharda Bergera je důležité, aby si italský tým vzal příklad z úspěšné éry Michaela Schumachera.

„Když se podíváte zpět do doby s Michaelem Schumacherem, Ross Brawn byl ve svém oboru nejlepší člověk,“ dodal Berger. „Je to Brit. V politickém odvětví sportu a coby šéf týmu byl nejlepší Jean Todt, který je z Francie. Přes aerodynamiku byl nejlepší Rory Byrne, který pocházel z Jižní Afriky. Nejlepším jezdcem té doby byl Michael Schumacher a ten byl Němec.“

„Jean to všechno poskládal dohromady, Michael mu pomáhal krást lidi zleva zprava, a dohromady spolu poskládali fantastický mezinárodní tým, který byl velmi úspěšný. Takhle to funguje.“

Ferrari se ale za žádnou rozsáhlou restrukturalizací nežene. Minimálně ne z personálního hlediska, jak uvedli výše postavení představitelé týmu. Podle Bergera by ale restrukturalizace po náročné sezoně ve středu pole pomohla.

„Všechna auta poháněná motory Ferrari po úpravách zpomalila. Teď se vrátili o rok, možná o dva roky zpět, což je velmi složité, jelikož musíte učinit krok vpřed. Potřebujete najít správné lidi.“

Ferrari si přeje v příštím roce bojovat o pódia. Gerhard Berger si myslí, že je to možné, na titul by však italská stáj v současné situaci pomýšlet neměla. Rakušan dodává, že to Ferrari bude trvat zhruba tři roky, než se opět vrátí do vítězné pozice.

„Miluju Ferrari, navždy zůstane v mém srdci. I ve chvíli, kdy to nefunguje, jim držím palce a fandím jim. Všichni bychom se měli spojit (a podpořit je). Doufejme, že budou schopní dělat správná rozhodnutí se správnými lidmi a že se Ferrari opět stane kandidátem na zisk mistrovských titulů.“

autor: gpf1.cz