Shrnutí 10. týdne NCAA

2020. 11. 14. 10:02    
Čas čtení: 4 minuta

14. 11. 2020 – Souhrn zápasů 10. hracího týdne NCAA nemůžeme začít nikde jinde než v Indianě, kde se utkaly Notre Dame a Clemson.

Šlo o bitvu týmů z naprosté špičky žebříčku, Fighting Irish byly číslo čtyři, Tigers dosavadní jedničkou. Druhý zápas v řadě nemohl nastoupit quarterback Tigers Trevor Lawrence a jen nervózně sledoval své spoluhráče ze střídačky. Bodová stavidla se protrhla hodně rychle když Kyren Williams už po půl minutě hry pláchnul 65 yardů pro úvodní touchdown. Tigers prohrávali o deset bodů když D.J. Uiagalelei našel dlouhou přihrávkou Cornella Powella a ten doběhl pro 53 yardový touchdown. Ve druhé čtvrtině nevyšel toss Uiageleleiho na Etienna, míč získal Owusu-Karamoah a domácí navýšili vedení znovu na deset bodů. Pro Etienna to byl už třetí letošní ztracený fumble. Ve třetí čtvrtině bylo srovnáno, druhá touchdownová přihrávka Uiagaleleiho našla tight enda Davise Allena. Rozehravač Notre Dame Ian Book znovu zatápěl obraně soupeře svou běhovou hrou (67 yardů) ale také chyboval v nejnevhodnější moment, když ztratil míč těsně před koncovou zónou Tigers. Vůbec poprvé se Tigers dostali do vedení tři a půl minuty před koncem základní hrací doby, když se pro touchdown probil Etienne. Jinak se ale Clemsonu po zemi vůbec nedařilo a získali jen 34 běhových yardů (28 z nich Etienne). Notre Dame se podařila jejich nejdelší passová akce zápasu v pravý čas, minutu před koncem čtvrté čtvrtiny, Book našel Davise a domácí se výrazně přiblížili srovnání. To přišlo o několik her později, na třetí down našel Book opět Davise a zápas dospěl do prodloužení. V něm jako první skórovali Tigers (1 yardový běh Uiagaleleiho). Za Fighting Irish odpověděl Kyren Williams. Ten ve druhém prodloužení skóroval svůj třetí běhový touchdowna domácí zase vedli. Tigers se poté dostali do těžkořešitelné situace, Uiagalelei byl dvakrát sackován a třetí down skončil nekompletní přihrávkou,čtvrtý downna 24 yardů a ani zoufalá snaha první down nepřinesla. Clemson prohrál v základní části poprvé po více nežtřech letech (13. října 2017 se Syracuse), druhý slabší zápas v řadě měla defenzíva (inkasovala 518 yardů) a útoku se nedařilo na třetí downy (4 z 15).Notre Dame si připsalo velmi cenný skalp elitního soupeře a jedenáct tisíc diváků, kteří byli vpuštěni na stadion, po zápase nadšeně zaplnilo hrací plochu.
Notre Dame Fighting Irish 47 – 40 Clemson Tigers

Justin Fields v každém zápase potvrzuje to, že bude patřit při jarním draftu NFL mezi horké zboží a bude vybrán mezi prvními hráči. Proti Scarlet Knights přihrál pro 308 yardů apět touchdownů a pro další jeden doběhl. Buckeyes získali po zemi celkem 208 yardů a příležitost dostali i hráči širšího kádru. Statistikou, která stojí určitě za zmínku je také to, že po třech odehraných zápasech má Justin Fields stejný počet touchdownových přihrávekjako nekompletních pokusů – 11.
Ohio State Buckeyes 49 – 27 Rutgers Scarlet Knights

Michigan Wolverines přijeli do Indiany s cílem oklepat se z překvapivé porážky od Michigan State. Jenže Indianě se letos daří a první čtvrtinu vyhrála 14-7 i díky dvěma passovým touchdownům z ruky Michaele Penixe. Ten stihl před koncem první poloviny ještě třetí, celkem v zápase přihrál na 308 yardů, a bylo zaděláno na další překvapení. Quarterback Wolverines Joe Milton hodil kromě tři touchdownů také dva interceptiony aběhová hra Michiganu byla tristní (18 běhových pokusů pro 13 yardů). Indiana dotáhla utkání do vítězného konce a porazila Michigan poprvé od roku 1987 a 24 porážkách od Wolverines v řadě. Trenérská židle pod Jimem Harbaughem se kymácí stále více a více.
Indiana Hoosiers 38 – 21 Michigan Wolverines

Dalším týmem konference BIG10, kterému se ostudně nedaří, jsou Penn State Nittany Lions. Před startem soutěže pomýšleli minimálně na konferenční titul a nejspíš i na playoff, ale po třech porážkách v řadě mají v podstatě po sezoně. Proti Marylandu ztratil quarterback Sean Clifford třikrát míč (dva interceptiony, jeden fumble), k tomu byl sedmkrát sackován a bídu offensive line podtrhl průměr 2.5 yardů na běhový pokus. Součet těchto statistik je jasný recept na katastrofu. Quarterbackem Terrapins je Taulia Tagovailoa, jehož starší bratr Tua obléká dres Miami Dolphins. Taulia přestoupil z Alabamy do Marylandu a po rozpačitém prvním utkání se velmi dobře rozehrál. Proti obraně Penn State přihrál na 282 yardů a tři touchdowny. Dva z nich skóroval Rakim Jarrett a měřily 42 a 62 yardů.
Penn State Nittany Lions 19 – 35 Maryland Terrapins

PAC 12 jako poslední z konferencí velké pětkyzahájila svůj program a USC přivítalo ďábly z Arizona State. Hosté získali v zápase po zemi 285 yardů a dva touchdowny, o oba se postaral Trayanum. Za domácí měl quarterback Kedon Slovis 55 passových pokusů, hodně vysoké číslo na úvod sezony. USC prohrávalo tři minuty před koncem o 13 bodů a před sebou čtvrtý down na 13 yardů. Obrana udělala offside, volná hra a výsledkem šťastný touchdown McCoye, ke kterému se odrazil míč ze souboje dalších dvou hráčů. Trojans se pak vydařil onside kick, získali míč a vrátili na hřiště svůj útok. O minutu a půl později, znovu na čtvrtý down, našel Slovis Londona a Trojans zvládli neskutečný comeback a vyhráli zdánlivě ztracený zápas.
USC Trojans 28 – 27 Arizona State Sun Devils

Úřadující šampioni PAC12 Oregon Ducks museli po loňské sezoně, korunované vítězstvím v Rose Bowlu, nahradit svého quarterbacka, všech pět offenzivních linemanů základní sestavy a několik defenzivních backů. Zůstali ale alespoň všichni 3 runningbaci (všichni tři skórovali proti Stanfordu touchdown) a celá skupinka receiverů, která předvedla v zápase neskutečný festival fantastických zachycení míče.
Oregon Ducks 35 – 14 Stanford Cardinal

Názorný příklad toho, jak rychlá cesta je od absolutní slávy až k ostudě, předvedli Michigan State Spartans.Quarterback Rocky Lombardi a Spartans minulý týden hrdinně porazili svého úhlavního rivala, věhlasný Michigan Wolverines, aby o týden později naprosto selhali na půdě Iowy. Lombardi hodil tři interceptiony a útok získal jen 1.8 yardu na běhový pokus. Domácí Hawkeyes skórovali touchdown ve všech fázích hry, útok po zemi i vzduchem, obrana po interceptionu a special team 54 yardový punt return touchdown.
Iowa Hawkeyes 49 – 7 Michigan State Spartans

Špatné zprávy:

Už čtyři zápasy dalšího hracího týdne v rámci konference SEC byly odloženy z důvodu rozšíření nákazy koronaviru mezi hráči a trenéry: Missouri vs Georgia, Tennessee vs Texas A&M, LSU vs Alabama, Mississippi State vs Auburn.
K tomu bylybez náhrady zrušené zápasy: BIG 10 Maryland vs Ohio State, ACC Georgia Tech vs Pittsburgh, PAC 12 Arizona State vs California.

Florida State Seminoles v naprostém rozkladu. Tým opustil nejlepší receiver Tamorrion Terry, quarterback James Blackman požádal o transfer a zraněn do konce sezony je obranný pilíř Marvin Wilson. Bilance 2-5 a zbývají zápasy mimo jiné proti Clemsonu a Virginii. Ouch.

Některé další výsledky:

Georgia Bulldogs 28 – 44 Florida Gators
Cincinnati Bearcats 38 – 10 Houston Cougars
Kansas State Wildcats 18 – 20 Oklahoma State Cowboys
Texas Longhorns 17 – 13 West Virginia Mountaineers
Boise State Broncos 17 – 51 BYU Cougars

TOP 10 žebříčku NCAA:

  1. Alabama
  2. Notre Dame
  3. Ohio State
  4. Clemson
  5. Texas A&M
  6. Florida
  7. Cincinnati
  8. BYU
  9. Miami
  10. Indiana

autor: Martin Hamza