DLOUHOU A NAPÍNAVOU GP TURECKA OVLÁDL HAMILTON – A ZÍSKAL SEDMÝ TITUL!

2020. 11. 15. 17:30    
Čas čtení: 2 minuta
F1

15.11. 2020 – Lewis Hamilton si v Turecku dojel pro dominantní vítězství, které mu s pohodlným náskokem zajistilo sedmý mistrovský titul. Na stupních vítězů ho doplnili Sergio Pérez s Racing Pointem a také Sebastian Vettel s Ferrari, který v posledních zatáčkách využil zaváhání svého týmového kolegy.

Závodníci odstartovali na pneumatikách do extrémního mokra s výjimkou obou williamsů – ti startovali z boxů a vybrali si pneumatiky do přechodných podmínek. Čelo závodu si udržel i po startu Lance Stroll, na druhé místo povyskočil Sergio Pérez. Špatný start měly oba red bully.

Hned v první zatáčce se roztočili Esteban Ocon a Valtteri Bottas. Od té doby se finský závodník ve službách Mercedesu nedokázal probojovat zpět na bodované příčky a po zbytek závodu se jen trápil. Bottas přitom potřeboval dojet před Lewisem Hamiltonem, aby odložil oslavy mistrovského titulu do Bahrajnu.

Racing pointy značnou část závodu kontrolovaly tempo závodu, ale ve chvíli, kdy začala trať osychat, získali výhodu jejich soupeři. Rychlý byl Max Verstappen, který se v jednu chvíli dostal těsně za druhého Péreze, ale vyjel mimo trať a roztočil se, načež musel zajet do boxů pro čerstvou sadu pneumatik.

Velmi rychlá byla obě ferrari – Sebastian Vettel po startu poskočil na třetí pozici. Jeho vůz ale nedokázal držet tempo s mercedesem Lewise Hamiltona, ačkoliv jej dokázal dlouho brzdit. Zrychloval i Charles Leclerc, který se přeci jen dokázal před svého kolegu dostat a po chybě druhého red bullu Alexandera Albona se ocitl mezi nejlepšími třemi v boji o stupně vítězů.

Od svého druhého pit stopu začal Lance Stroll značně ztrácet a dostával se před něj jeden soupeř za druhým. Ve vedení se ocitl Pérez, kterého brzy dojel a nakonec i předjel Lewis Hamilton. Brit už poté jen kontroloval své tempo a nakonec zvítězil s více než 20sekundovým náskokem. Vítězství mu stačilo k tomu, aby si tři závody před koncem zajistil svůj sedmý mistrovský titul.

Druhý dojel do cíle Sergio Pérez, který se v posledním kole ocitl v souboji s třetím Charlesem Leclercem. Monačan ale chyboval a nakonec se před něj dostal týmový kolega Sebastian Vettel.

Páté místo pro sebe vybojoval Carlos Sainz, šestý dojel Max Verstappen a za ním byl hned týmový kolega Alexander Albon. Na body se dostali ještě Lando Norris, Lance Stroll a Daniel Ricciardo.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                            autor: www.gpf1.cz