Shrnutí 11. týdne NCAA

2020. 11. 21. 09:50    
Čas čtení: 3 minuta

21. 11. 2020 – 11. hrací týden NCAA byl mimořádný tím, že poprvé v historii nehrály čtyři z prvních pěti týmů žebříčku. Mohl za to plánovaný volný víkend (Clemson), odložení zápasů na náhradní termín (Alabama, Texas A&M) a také celkové zrušení zápasu (Ohio State).

Kdo ale konečně k utkání nastoupit mohl byli Wisconsin Badgers. Těm byly zrušeny dva zápasy (proti Nebrasce a Purdue) poté, co se v týmu rozšířila nákaza koronavirem natolik, že v jednu chvíli měli 27 pozitivních hráčů a trenérů. Kromě zrušených zápasů jim byla uzavřena sportoviště, posilovna, byly zrušeny tréninky a celková příprava týmu na utkání s Michiganem byla především online u videa. Start quarterbacka Grahama Mertze byl do poslední chvíle nejistý. Přesto Badgers od začátku dominovali. První dva passové pokusy Miltona skončily interceptionem a útok Badgers rychle skóroval. Stav po první čtvrtině 14-0, získané yardy 129-1. Badgers po celý zápas válcovali Wolverines běhovou hrou. 341 yardů a pět touchdownů po zemi a obrana Michiganu vypadala naprosto zoufale. A nejen obrana. Michigan zaostával ve všech fázích hry a éra Jima Harbaugha se nezadržitelně blíží ke konci.
Michigan Wolverines 11 – 49 Wisconsin Badgers

Michigan není jediným slavným sportovním programem v Big10, který zažívá katastrofální sezonu. Penn State Nittany Lions nastoupili k utkání proti Nebrasce a šlo o zápas týmů, které letos ještě ani jednou nevyhrály. Domácí vedli od samého začátku a za celé utkání nepustili Penn State ani k vyrovnanému stavu. Vedení Cornhuskers postupně narostlo až na 21 bodů. Quarterback Penn State Sean Clifford ztratil dvakrát míč, interception a fumble, a turnovery jsou pro něj letos velkým problémem. Pro Clifforda to byla konečná a byl následně vystřídán. Will Lewis si vedl o trochu lépe, Nittany Lions postupně dotahovali hlavně běhovou hrou, která proti zatažené obraně získala 245 yardů a dva touchdowny, a i když měli v závěru několik příležitostí k vyrovnání, tak nakonec opět na svého soupeře nestačili. Nebraska, která poprvé v sezoně nestřídala v průběhu zápasu quarterbacky, a celý zápas na tomto postu odehrál Luke McCaffrey (bratr runningbacka Caroliny Panthers Christiana), se mohla radovat z první výhry v roce 2020.
Nebraska Cornhuskers 30 – 23 Penn State Nittany Lions

Kdo je naopak příjemným překvapením sezony a konference Big10? Indiana Hoosiers! Ti nastoupili na hřišti Michigan State Spartans a od začátku kráčeli za čtvrtou výhrou. Útok skóroval 24 bodů v prvním poločase, obrana chytila tři interceptiony a povolila domácím pouhých 191 yardů za celý zápas. Radost nad dalším vítězstvím v sezoně jim zkazilo jen vážné zranění kyčelního kloubu linebackera Thomase Allena, jehož otec, Tom Allen, je hlavním trenérem týmu. Indiana má bilanci 4-0 poprvé od roku 1987, je devátá v žebříčku (nejvýše od roku 1967 kdy byla čtvrtá) a v dalším kole nastoupí proti Ohio State Buckeyes, což bude pro Hoosiers vůbec první zápas v historii, kdy budou Hoosiers i jejich soupeř v top desítce žebříčku.
Michigan State Spartans 0 – 24 Indiana Hoosiers

Notre Dame týden po velkém vítězství nad Clemsonem cestovali do Bostonu k utkání proti Eagles. Něco podobného se přihodilo už v roce 1993, tehdy Fighting Irish po výhře nad prvním týmem žebříčku (Florida State Seminoles) také nastoupili proti Boston College a byla z toho šokující porážka. Quarterback Eagles Phil Jurkovec měl o motivaci navíc postaráno, když v minulých dvou sezonách oblékal dres Notre Dame, ale nakonec požádal o transfer. První čtvrtina byla vyrovnaná a skončila 10-10. Ve druhé čtvrtině si hosté vybojovali rozhodující náskok, wide receiver Ben Skowronek zkompletoval pomyslný hattrick když zachytil těsně před poločasem svůj třetí touchdown v zápase. Ve druhém poločase přidal quarterback Notre Dame Ian Bookke třem passovým touchdownům i jeden běhový a Notre Dame zůstávají neporažení.
Boston College Eagles 31 – 45 Notre Dame Fighting Irish

Quarterback Floridy Gators Kyle Trask podává fantastické výkony a zařadil se mezi hlavní kandidáty na Heismanovu trofej. Arkansas držel s favoritem krok pouze v první čtvrtině, po touchdownu Woodse bylo srovnáno 7-7. Druhá čtvrtina přinesla bodovou smršť Gators, Trask přihrál na čtyři touchdowny čtyřem spoluhráčům, postupně se prosadili Grimes, Shorter, Copeland a Zipperer. A to ještě chyběl nejoblíbenější terč přihrávek tight end Kyle Pitts, který nenastoupil ze zdravotních důvodů. Celkem Trask přihrál na šest touchdownů a zkompletoval 23 z 29 pokusů na deset spoluhráčů.
Florida Gators 63 – 35 Arkansas Razorbacks


Některé další výsledky:

Virginia Tech Hokies 24 – 25 Miami Hurricanes
Washington State Cougars 29 – 43 Oregon Ducks
North Carolina Tar Heels 59 – 53 Wake Forest Demon Deacons
Arizona Wildcats 30 – 34 USC Trojans
Ole Miss Rebels 59 – 42 South Carolina Gamecocks

TOP 10 žebříčku NCAA:

  1. Alabama
  2. Notre Dame
  3. Ohio State
  4. Clemson
  5. Texas A&M
  6. Florida
  7. Cincinnati
  8. BYU
  9. Indiana
  10. Wisconsin

autor: Martin Hamza