Shrnutí 13. týdne NCAA

2020. 12. 05. 14:13    
Čas čtení: 4 minuta

5.12. 2020 – Minulé kolo NCAA nabídlo diváků řadu zajímavých zápasů včetně odvěkých rivalitních duelů a soubojů o putovní trofeje.

Jedním z nich je Iron Bowl, tradiční rivalitní zápas mezi Alabamou a Auburnem. CrimsonTide vedl jako náhradní hlavní trenér Steve Sarkisian protože šestinásobný šampion Nick Saban byl po pozitivním koronavirovém testu v domácí karanténě. Alabamě celou sezonu vycházejí big plays, další taková dlouhá přihrávka na DeVonte Smithe měřila 66 yardů a otevřela skóre zápasu. Začal tím sérii tří útočných drivů v řadě, ve kterých Alabama skórovala touchdown. Tigers mohli před poločasem snížit, ale dobrá přihrávka BoNixe prošla skrz ruce jinak spolehlivého receiveraSethaWilliamse. Možná by se zápas vyvíjel jinak kdyby tento míč Williamsnedropnul. Místo toho přidávali další body domácí, druhý dlouhý touchdownpřidal Smith když krátký slant přetavil v 58 yardový zisk.Mac Jones přihrál na 302 yardů a pět touchdownů (kariérní maximum) a Alabama v pohodě porazila Auburn.
Alabama CrimsonTide42 – 13AuburnTigers

Bitva o vejce alias EggBowl. Domácí Rebelové a hlavně ElijahMoore měli speciální motivaci odčinit loňskou ostudu. Receiver Ole Miss sice před rokem skóroval těsně před koncem touchdown, ale oslavil ho stupidním způsobem (imitoval močení psa na logo soupeře), což bylo potrestáno 15 yardy za nesportovní chování a o to delší extra point na srovnání stavu kicker netrefil. Ole Miss tak prohráli o jeden bod a Moore si pak nasypal popel na hlavu.Letos si proto dal velký pozor, aby byl kladným hrdinou zápasu av utkání zachytil 12 přihrávek pro 129 yardů. Ve čtvrté čtvrtině se do koncové zóny obklopen hroznem hráčů protlačil runningbackEaly a domácí získali rozhodující náskok. Buldoci se v závěru snažili o zázrak ale dlouhá přihrávka do koncové zóny byla nekompletní a letos tak patří vejce za výhru v mississipském derby Rebelům z Ole Miss.
Ole Miss Rebels 31 – 24 Mississippi StateBulldogs

LSU proti Texas A&M mělo být zajímavým zápasem konference SEC, nakonec to byla nuda se dvěma trápícími se útoky v hlavní roli. Ale pojďme na to postupně. Tým Aggies nastoupil k utkání po delší pauze zaviněné dvěma odloženými zápasy. Nejpodařenější akcí prvního poločasu byl 52 yardový běh IsaiahaSpillera a domácí vedli 10-0. Tigers málem snížili ale Boutte neměl míč pod kontrolou a touchdown nebyl uznán. Místo toho hned v další akci hodil Finleyinterception. FreshmanquarterbackTigers se celý zápas potýkal s přesností svých přihrávek a nebyl to bohužel jeho jediný turnover. Druhé interception přišlo ve třetí čtvrtině, Finley pod tlakem a na slepo odhodil míč do míst, kde tušil svého spoluhráče, našel ale pouze linebackeraBuddyho Johnsona, který donesl míč 15 yardů do koncové zóny. Finley si pak musel hodně zblízka vyslechnout hněv Eda Orgerona a zbytek zápasu sledoval ze střídačky. Nahradil ho Max Johnson a spolu s TerracemMarshallem těsně před koncem alespoň odmazali nulu na straně LSU.
Texas A&M Aggies20 – 7 LSU Tigers

Duel dvou slavných fotbalových programů a zároveň dvou obrovských zklamání sezony se hrál v Michiganu. Jim Harbaugh i James Franklin mají nůž na krku a velmi pravděpodobně koučují poslední zápasy svých týmů než přijde vyhazov. QuarterbackPennState Sean Clifford často sází na své rychlé nohy a díky jeho 28 yardovému běhu šli NittanyLionsve druhé čtvrtině do vedení 14-7. Běhová hra fungovala i domácím, Haskins získal 101 yardů a dvatouchdowny. Co se ale Wolverines nedařilo byly třetí downy (zvládli jen 4 ze 12) a navíc byli dvakrát zastaveni na čtvrtý down. Pro touchdown doběhl také druhý quarterbackPennStateWill Lewis. Tentokrát dostal jen pár běhových akcí v zápase, jinak celé utkání odehrál Clifford a konečně ho zvládl bez jediné ztráty míče což byl jeden z důležitých faktorů první výhry PennState v sezoně.
Michigan Wolverines17 – 27PennStateNittanyLions

Šestá nasazená Florida hostila Kentucky. Kyle Trask patří svými výkony mezi tři nejlepší quarterbacky sezony a po dvou vynechaných zápasech z důvodu otřesu mozku se do sestavy vrátila jeho největší zbraň, tight end Kyle Pitts. První touchdown zařídila právě jmenovaná dvojice a měřil 56 yardů. Hráči Kentucky favoritovi zdatně vzdorovali ale těsně před koncem prvního poločasu přišli o vedení a to zlomilo zápas. Vydařená akce special týmu Gators a 50 yardový punt return touchdownToneyho. Ve druhém poločase přidávali body už jen domácí – dva fieldgoaly a další dvě touchdownové přihrávky Traska na Pittse. Tight end Gators skóroval 11 touchdownů v šesti zápasech a stává se horkým zbožím pro jarní draft NFL.
Florida Gators34 – 10 Kentucky Wildcats

Zajímavosti minulého týdne:
O VanderbiltCommodores v probíhající sezoně moc dobrých zpráv nenajdete. Tým je na dně konference SEC a prohrál všechny své zápasy. Poté muselo do karantény několik jejich hráčů a tým tak v nouzi sáhl po příležitosti upozornit na sebe něčím pozitivním. Na utkání proti Missouri tak na postu kickera nastoupila Sarah Fuller, za běžných okolností brankářka univerzitního týmu kopané, která se tak stala první ženou, která zasáhla do zápasu konference velké pětky a třetí ženou v soutěži celkově.

O zápis do historie se postaral také runningback Buffalo BullsJaretPatterson. V zápase proti Kent State doběhl pro 409 yardů a neskutečných osmtouchdownů, čímž vyrovnal dosavadní rekord a také se stal teprve druhým hráčem historie se dvěma zápasy s více než 300 běhovými yardy v řadě za sebou což svědčí o tom, že jeho výkon proti Kent State nebyla náhoda. Pattersonovi gratuloval i Howard Griffith, který už 30 let drží rekord běhových yardů v jednom zápase ke kterému se Patterson přiblížil na 18 yardů ale nepřekonal.

Utkání mezi Ohio State a Illinois bylo zrušeno. Potíže z toho můžou mít především Buckeyes protože v už tak zkráceném programu Big 10 je to již jejich druhý zrušený zápas a reálně jim hrozí, že nebudou mít dostatek odehraných zápasů aby mohli postoupit do konferenčního finále a bez konferenčního titulu těžko dostanou pozvánku do celonárodního playoff.

Některé další výsledky:

North Carolina Tar Heels17 – 31 Notre Dame FightingIrish
Oregon StateBeavers 41 – 38 Oregon Ducks
Texas Longhorns 20 – 23 Iowa StateCyclones
CaliforniaGoldenBears 23 – 24 Stanford Cardinal
Michigan StateSpartans 29 – 20 NorthwesternWildcats
Oklahoma StateCowboys 50 – 44 Texas Tech RedRaiders

TOP 10 žebříčku NCAA:

  1. Alabama
  2. Notre Dame
  3. Clemson
  4. Ohio State
  5. Texas A&M
  6. Florida
  7. Cincinnati
  8. Georgia
  9. Iowa State
  10. Miami

                                                                                                                                                        Martin Hamza