Shrnutí 14. týdne NCAA

2020. 12. 11. 18:50    
Čas čtení: 4 minuta

11. 12. 2020 – V minulém kole NCAA se rozhodlo o soupeřích pro finálové zápasy jednotlivých konferencí i když Big 10 nakonec rozhodla spíše od stolu…

Ohio State Buckeyes nastoupili proti Michigan State Spartans díky covidovým problémům bez několika hráčů základní sestavy a bez svého hlavního trenéra Ryana Daye, kterého zastoupil Larry Johnson. Nejcitelnější absence byla v offensiveline kde chyběli tři hráči a bylo to znát hlavně na passové protekci, Justin Fields musel improvizovat a unikat z kapsy častěji než v minulých zápasech. Skóre otevřel právě po také situaci Fields, když prokličkoval mezi obránci a našel si cestu do koncové zóny. V zápase získal 104 yardů po zemii, což je jeho kariérní maximum. Ještě v první čtvrtině pak touchdownovou přihrávku vyslal na Garretta Wilsona, který si našel volné místo v zónové obraně, odmítl obránce a navýšil skóre. Buckeyes nepolevovali, pro svůj druhý touchdown doběhl Fields, obrana skórovala pick-six, 64 yardový běh pro touchdown se povedl Sermonovi a ve čtvrté čtvrtině skóroval receiver Chris Olave. Ten si potřeboval spravit reputaci a náladu, sice v zápase zachytil 10 přihrávek pro 139 yardů ale měl také dva fumbly. Buckeyesv pohodě zvítězili a udělali důležitý krok k postupu do konferenčního finále Big 10. Tím dalším, rozhodujícím, měla být výhra nad odvěkým rivalem – Michigan Wolverines. Jenže ti utkání naplánované na sobotu 12. prosince zrušili a Buckeyes tak v základní části neodehrají šest zápasů, což bylo původně stanoveno jako povinné minimum (kromě Michiganu jim byly zrušeny také zápasy proti Marylandu a Illinois). Jenže vedení konference změnilo v průběhu týdne nastavená pravidla ve prospěch Buckeyes, kteří si díky tomu zahrají finále proti Nortwestern i bez šesti odehraných zápasů v základní části. Na jednu stranu pochopitelné rozhodnutí poslat dál pravděpodobně nejsilnější tým, na druhé straně pro spoustu fanoušku hořká pilulka v podobě změny nastavených pravidel ve prospěch jednoho týmu. Pokud by se tak nestalo, konferenční finále by si zahrála Indiana a určitě je nutné zmínit, že přestože jistě byli rozhodnutím vedení Big 10 zklamáni, tak to vzali naprosto s grácií a jako hlavní důvod toho, že si nezahrají finále, uvedli porážku ze vzájemného zápasu s Buckeyes (35-42). Všechna čest Hoosiers.
Michigan State Spartans 12 – 52 Ohio State Buckeyes

V přímém přenosu na Sport TV jste mohli vidět utkání konference Big 10 mezi Indianou a Wisconsinem. Hoosiers se v předchozím zápase zranil quarterback Michael Penix (koleno) a v letošní sezoně se již nevrátí. Ke svému prvnímu startu v kariéře tak nastoupil Jack Tuttle. Rodák z Indianapolis, jehož oba dva rodiče studovali v Indianě a otec dokonce hrál za Hoosiers v 80. letech. Přesto Tuttle původně nastoupil na univerzitu v Utahu a po jednom roce se přesunul do Indiany. Právě ztráta quarterbacka a velká neznámá v podobě Tuttla favorizovala Badgers ale náhradník svou roli splnil perfektně. Neudělal žádnou závažnou chybu a naopak dokázal přihrát na úvodní touchdown Hendershotovi. Často se snažil hledat dlouhými přihrávkami Fryfogla, málokdy to vyšlo ale několikrát si alespoň vykoledovali na obráncích faul. Celkově byli Badgers výrazně nedisciplinovanějším týmem, ztratili dvakrát míč a když už se dostali do redzone, tak vždy kopli jen fieldgoal za tři body. Naproti tomu když se Indiana dokázala dostat do blízkosti koncové zóny, tak toho využila naplno, druhý touchdownpassTuttla zachytil Philyor. Obrana Hossiers zahrála fantasticky, třisacky, získaný fumble a zachycené interception, inkasovaných pouhých šest bodů.
Wisconsin Badgers 6 – 14 Indiana Hoosiers

Dva dosud neporažené týmy, Coastal Carolina a BYU, si narychlo domluvily vzájemný zápas ve volném termínu a nabídly divákům jedno z nejlepších utkání celé sezony. Domácí sice vedli dvě minuty před poločasem 13-7 ale Zach Wilson našel na levé straně hřištěDaxeMilneho, který udržel rovnováhu, nevyšlápl ze hřiště a kolem laxních obránců se protáhl do koncové zóny pro 41 yardový touchdown. Celkově měli Cougars v zápase vysoký průměr získaných yardů na akci a často získávali yardy ve větším množství. Cougars se ještě dostali na míč a s vypršením času se pokusili o hailmary, přihrávka ale skončila interceptionem a blokující obránci poté atakovali quarterbacka Wilsona trochu za hranicí pravidel. Výsledkem byla pořádná strkanice ale naštěstí nic závažnějšího. Ve třetí čtvrtině přidali oba útoky po třech bodech, ve čtvrté čtvrtině se dostali Chanticleers do skvělé pozice po přihrávce McCalla na Browna, jinak ale passová obrana BYU hrála skvěle a povolila domácím v zápase pouhých 85 yardů. Naopak šlapala běhová hra, 281 yardů a míč pro touchdown donesl CJ Marable (132 yardů v zápase), dvoubodový pokus byl poté neúspěšný a tak domácí vedli o pět bodů. Cougars byli v závěru ve složité situaci, 91 yardů před sebou, jen 35 vteřin k dispozici a bez timeoutů. 33 yardů ukrojili i přes preventivní coverage obrany po přihrávce na Romneyho. Dalších 13 yardů a zastavení času zařídil Milne. Drama vrcholilo. Hostům zůstali tři vteřiny, čas na jednu poslední akci. Wilson znovu našel Milnehona středu hřiště ale ten byl zastaven jeden yard od koncové zóny, jeden yard od vítězství. Chanticleerstak porazili BYU a stali se prvním týmem v historii konference Sunbelt s bilancí 10-0.
Coastal Carolina Chanticleers 22 – 17 BYU Cougars

ClemsonTigers zakončili základní část zápasem na hřišti Virginia Tech. Čekalo se, že to budou domácí Hokies, kteří budou využívat svého quarterbackaHookera v běhové hře, ale byl to překvapivě Lawrence, který byl po zemi aktivnější a doběhl pro 41 yardů a dva touchdowny. Jeden touchdown přidal i vzduchem po přihrávce na Cornella Powella. V závěru zápasu, když už oba dva týmy hrály převážně s náhradníky se k míče poprvé a naposledy dostal Darien Rencher a byl z toho 50 yardový touchdown. Tigerspo výhře postoupili pošesté v řadě do konferenčního finále ACC a zajistili si napjatě očekávanou odvetu proti Notre Dame.
Virginia Tech Hokies 10 – 45 Clemson Tigers

Nick Saban byl zpět z karantény, po týdenní pauze vedl svůj tým z lavičky a jistě plánoval pomstu za loňskou porážku od Tigers. Alabama byla favorizována skoro o 30 bodů a rychle se ujala do vedení, runningbackNajeeHarris předvedl slalom hodný olympijských svahů. Na začátku druhé čtvrtiny už Alabama vedla 21-0, Finley našel volného Boutteho a freshmanreceiver LSU měl otevřenou cestu pro touchdown. Jenže pak předvedl trestuhodnou frajeřinku, nerozvážnost, hloupost, když úmyslně upustil míč dříve, než doběhl do koncové zóny. Rozhodčí to viděli, nezapískali, ale situaci pro Tigers zachránil Jontre Kirklin, který míč zvedl a nakonec si připsal touchdown zatímco Boutte jistě dostal od trenérů pořádně nakřičeno. Mac Jones zahrál znovu skvěle, přihrál na 385 yardů a čtyři touchdowny z nichž tři a 231 yardů zachytil DeVonta Smith. Tohle jméno si zapamatujte, na jaře bude vybrán v prvním kole draftu NFL a v obraně LSU měl den otevřených dveří.
LSU Tigers17 – 55 Alabama CrimsonTide

Některé další výsledky:
Notre Dame Fighting Irish 45 – 21 Syracuse Orange
Auburn Tigers 20 – 31 Texas A&M Aggies
Tennessee Volunteers 19 – 31 Florida Gators
California Golden Bears 21 – 17 Oregon Ducks
Kansas State Wildcats 31 – 69 Texas Longhorns

Již známá konferenční finále (hraná na neutrální půdě)
ACC: Notre Dame vs Clemson
Big 10: Ohio State vs Northwestern
Big 12: Iowa State vs Oklahoma
SEC: Florida vs Alabama

TOP 10 žebříčku NCAA:

  1. Alabama
  2. Notre Dame
  3. Clemson
  4. Ohio State
  5. Texas A&M
  6. Florida
  7. Iowa State
  8. Cincinnati
  9. Georgia
  10. Miami

autor: Martin Hamza