Shrnutí 15. týdne NCAA

2020. 12. 19. 12:56    
Čas čtení: 4 minuta

19. 12. 2020 – Měl to být pro Gators snadný zápas na konec základní části. Nejlepší passový útok proti jedné z nejhorších passových obran a Kyle Trask mohl potvrdit, že si zaslouží Heismanovu trofej, jenže…

…zápas měl překvapivý průběh. Domácí Gators postrádali tight enda Kylea Pittse, který vynechal utkání z blíže nespecifikovaných zdravotních důvodů. K tomu měli jako obvykle pomalejší rozjezd do zápasu a vrcholem bylo pick six, interception vrácené pro touchdown Eli Ricksem. O pár minut později hodil Trask další interception, i když tentokrát hodně nešťastné. Míč přeběhl Toney, odrazil se od helmy McGlotherna a zachytil ho klečící Ward jen několik centimetrů od postranní čáry. Trask hodil jen tři interceptiony v předchozích devíti zápasech, ale proti LSU Tigers stihl dvě za poločas. Kromě dvou interceptionů ztratil Trask míč ještě po jednom sacku a fumble zalehl Ojulari. Cade York následně proměnil kop za tři body a Tigers vedli o poločase o sedm. Za LSU nastoupil poprvé v základní sestavě freshman quarterback Max Johnson a útok pod jeho taktovkou udělal tak akorát dost na to, aby se zrodilo největší překvapení kola a jedno z největších celé sezony. Tigers získali celkem 418 yardů, neztratili ani jednou míč a Johnson přihrál na tři touchdowny. Ve druhém poločase padla v bažině, jak se stadionu Gators přezdívá, pořádná mlha a komplikovala především hru vzduchem. Klíčová akce pro výsledek zápasu přišla dvě minuty před koncem za vyrovnaného stavu.Tight end LSU Kole Taylor byl zastaven na třetí down, nezískal první down a Tigers by museli puntovat. Jenže během akce přišel o kopačku, kterou defenzivní back s číslem Marco Wilson v návalu emocí zahodil. Nesportovní chování jak vyšité, 15 yardová penalizace a první down pro LSU. Tigers se pak už o moc dál nedostali a trochu překvapivě poslali na hřiště Cadea Yorka, který měl před sebou 57 yardový kop, navíc venku a v mlze. Jenže York suverénně proměnil a Tigers znovu vedli. Domácím zůstala necelá půlminuta času, několika přihrávkami se dostali na polovinu soupeře a McPherson mohl vyrovnat. Ale jeho kop ze vzdálenosti 51 yardů šel příliš vlevo a LSU zakončili sezónu cenným vítězstvím.
Florida Gators 34 – 37 LSU Tigers

Podobně napínavé utkání se očekávalo v Miami, kde Hurricanes hostili Tar Heels a výhrou si mohli zajistit postup do Orange Bowlu, který se navíc bude hrát na jejich domácím stadionu. Jenže hned od začátku to vypadalo, jako kdyby domácí nechtěli hrát, jako kdyby zůstali mentálně v šatně, a soupeř je válcoval běhovou hrou. Dvojice runningbacků Michael Carter a Javonte Williams se postarala o několik zápisů do historie. V součtu získali 544 yardů po zemi s absurdním průměrem 11 yardů na běhový pokus, Williams skóroval tři touchdowny a se 22 celkovými se stal rekordmanem historie Tar Heels ve skórovaných touchdownech v průběhu jedné sezony. Quarterback Tar Heels Sam Howell si připsal vzácný hattrick, když touchdown chytil, nahrál na něj a doběhl pro něj. V sestavě Hurricanes stojí za zmínku pouze quarterback D´EriqKing, který se snažil, bojoval, získával yardy po zemi, ale nikdo ze spoluhráčů mu pořádně nepomohl a při jeho zoufalé snaze mi ho bylo místy dokonce líto. Miami zakončilo základní část ostudným výkonem, naopak Tar Heels předvedli maximálně koncentrovaný výkon a jejich výbušná ofenzíva má fantastickou formu.
Miami Hurricanes 26 -62 North Carolina Tar Heels

Bitva o Los Angeles mezi UCLA a USC nabídla skvělou podívanou. Celkem se týmy postaraly o 993 ofenzivních yardů, oba dva quarterbaci, Dorian Thompson-Robinson a Kedon Slovis, přihráli každý na více než 340 yardů a v součtu na devět passových touchdownů. I obrany měly světlé momenty, získaly pět turnoverů a čtyři sacky, ale útoky měly navrch. Domácí Bruins vedli 14-0 když Trojans snížili díky 65 yardovému touchdownu Drakea Londona. Vysoký receiver zachytil přihrávku, odmítl několik obránců a probil se do koncové zóny. Ve druhém poločase Trojans stále dotahovali, v jednu chvíli prohrávali až o 18 bodů. Runningback USC Vavae Malepeai celkem získal 110 yardů a jeden touchdown, Drake London zachytil svůj druhý touchdown. UCLA si vzalo zpátky vedení, když kicker Nicholas Barr-Mira proměnil kop ze vzdálenosti 43 yardů necelou minutu před koncem. Ale stále to nebylo vše, Slovis přihrál na svůj pátý touchdown a druhýnaAmon-Ra St. Browna a USC získalo 16 vteřin před koncem vítězství. Trojans tak prošli zkrácenou základní částí bez porážky, vyhráli všech svých pět utkání, i když nutno podotknout, že měli velké štěstí, když třikrát otáčeli výsledek zápasu na svou stranu v samém závěru. Vybojovali si tak postup do finále konference PAC 12 kde budou jejich soupeřem Oregon Ducks.
UCLA Bruins 38 – 43 USC Trojans

Poslední tři roky vždy měla Georgia Bulldogs nejvyšší ambice a zakončila sezonu v první desítce žebříčku. Začátek letošní sezony byl ale rozpačitý a mohli za to především quarterbaci D´Wan Mathis a Stetson Bennett, kteří nebudili v soupeřích zrovna hrůzu a ti se mohli zaměřit na zastavování běhové hry. Jenže pak se uzdravil JT Daniels, transfer z USC, který přišel o své místo v sestavě Trojans po zranění kolene a vzestupu Kedona Slovise. Po přestupu k Buldokům ještě potřeboval několik týdnů na zotavení ale poté, co byl povýšen do základní sestavy, tak dal útoku Bulldogs zcela jiný rozměr. Tým, který dlouhodobě sázel na běhovou hru a pevnou obranu, má najednou schopného quarterbacka a soupeři v SEC budou mít pro příští sezonu neklidný spánek. Proti Missouri Daniels přihrál na 299 yardů a tři touchdowny, dva zachytil Pickens a jeden Cook. A běhová hra? 316 yardů, dva runningbaci s více než stem a celkem čtyři touchdowny. Daniels vyhrál všechny tři starty, přihrál na 9 touchdownů a přinesl do ofenzívy tolik potřebný balanc.
Missouri Tigers 14 – 49 Georgia Bulldogs

Některé další výsledky:
Arkansas Razorbacks 3 – 52 Alabama Crimson Tide
Iowa Hawkeyes 28 – 7 Wisconsin Badgers
Baylor Bears 3 – 42 Oklahoma State Cowboys
Penn State Nittany Lions 39 – 24 Michigan State Spartans
Memphis Tigers 30 – 27 Houston Cougars
Florida State Seminoles 56 – 35 Duke Blue Devils
Oregon State Beavers 24 – 27 Stanford Cardinal

TOP 10 žebříčku NCAA:

  1. Alabama
  2. Notre Dame
  3. Clemson
  4. Ohio State
  5. Texas A&M
  6. Iowa State
  7. Florida
  8. Georgia
  9. Cincinnati
  10. Oklahoma

autor: Martin Hamza