Je tady vrchol sezóny univerzitního fotbalu NCAA. Vyznáte se v Bowlech?

2020. 12. 31. 13:03    
Čas čtení: 3 minuta

31.12. 2020 – Dlouho očekávané playoff univerzitního fotbalu je konečně tady. Již v pátek 1.1. 2021 večer a v noci se odehrají obě semifinálová utkání a v přímém přenosu je můžete sledovat od 22 hodin na Sport 1.

O složení semifinálových dvojic rozhodovala komise 13 expertů. Ti mají tříleté funkční období a po jeho uplynutí je komise postupně obměňována. Vždy se jedná o velmi úspěšné a respektované osobnosti univerzitního sportu, bývalé hlavní trenéry nebo např. současné ředitele sportovních úseků univerzit. Komise měla letos těžkou práci především v tom, že jednotlivé konference a týmy v nich odehrály výrazně odlišný počet utkání a hodně se toho namluvilo především o tom, jestli si místo ve čtyřce vyvolených více zaslouží vítěz konference Big 10, tým Ohio State Buckeyes, který sice vyhrál svou konferenci, ale odehrál pouze 6 zápasů, a dokonce se kvůli němu v průběhu základní části měnila pravidla aby vůbec mohl do finále Big 10 postoupit, a nebo zda si místo více zaslouží Texas A&M, když Aggies odehráli v prestižní SEC zápasů 9, poraženi byli jen jednou, ale nedosáhli ani na postup do konferenčního finále. Nakonec to všechno komise vyřešila a rozhodla tak, jak se obecně očekávalo.

První semifinálovým zápasem je Rose Bowl a proti sobě byly postaveny týmy nasazené jako číslo 1 (dosud neporažená Alabama Crimson Tide, vítěz konference SEC) a tým číslo 4 (Notre Dame Fighting Irish, bilance 10-1, porážka z finále konference ACC). Rose Bowl je vždy konal v Pasadeně ve státě Kalifornie, ale vzhledem k epidemiologické situaci a místním opatřením by se zápas musel odehrát před zcela prázdnými tribunami, naštěstí vyhrál rozum nad tradicí a Rose Bowl byl přesunut do Texasu, konkrétně do Arlingtonu, kde bude povolená návštěva zhruba 17 tisíc diváků.

Druhým semifinálovým zápasem je Sugar Bowl. Místem konání je New Orleans a místní Mercedes-Benz Superdome a obsazení Clemson Tigers (10-1, vítěz ACC) a Ohio State Buckeyes (6-0, vítěz Big 10). Zápas je mezi nasazenými týmy číslo 2 a 3. Možná se pozastavujete nad tím, proč ten nejkontroverznější tým semifinálové čtyřky, Ohio State, je nasazenou trojkou a ne čtyřkou. Odpověď je jednoduchá, pokud by Buckeyes byli čtyřkou, Fighting Irish by byli trojkou a hráli by proti Clemsonu a tyto dva týmy se letos potkaly už dvakrát, v základní části i ve finále konference a třetí vzájemný zápas dvou týmů během jedné sezony by bylo něco nezvyklého, unikátního a možná i nechtěného.

Obě dvě semifinálové utkání patří do skupinky šesti nejvýznamnějších bowlů. Těmi dalšími jsou Cotton Bowl, Fiesta Bowl, Orange Bowl a Peach Bowl. Do nich dostávají pozvánku další týmy z první desítky žebříčku i když ani zde se to neobešlo bez kontroverze. Fiesta Bowl si totiž zahrají Kačeři z Oregonu, kteří sice vyhráli Pac 12 ale pouze s bilancí 4-2 a jsou v žebříčku až na 25. místě. Za běžných okolností se na závěr sezony odehraje až 40 bowlů, do kterých dostávají týmy pozvánku na základě své zápasové bilance ze základní části a také atraktivity pro diváky. Jenže rok 2020 byl specifický, v mnoha ohledech jiný než všechny ostatní v minulosti, a tak bylo celkem 16 bowlových utkání zcela zrušeno, některé sportovní programy s koncem základní části oznámily, že pozvánku do bowlu ani nechtějí a že svou sezonu ukončují. Co je ale každý rok naprosto běžné jsou omluvenky některých hráčů. Jde především o hráče, pro které se jedná o poslední rok v univerzitní soutěži, kteří pomýšlí na svou profesionální budoucnost a draft NFL a nechtějí riskovat případné zranění v již ne zcela důležitém zápase. Z pohledu sportovního diváka nešťastné, že je často ochuzen o největší hvězdy v některých bowlech, z pohledu lidského ale zcela pochopitelné, že hráči nechtějí riskovat svou budoucnost, profesionální smlouvu a finanční zajištění své a celé své rodiny, v posledním zápase univerzitní kariéry po třech a více letech, do kterých dali zcela vše.

Dosud známé výsledky některých bowlů:

BYU Cougars 49 – 23 UCF Knights (Boca Raton Bowl)
Nevada Wolfpack 38 – 27 Tulane Green Wave (Idaho Potato Bowl)
Buffalo Bulls 17 – 10 Marshall Thundering Herd (Camelia Bowl)
Coastal Carolina Chanticleers 34 – 37 Liberty Flames (Cure Bowl)
Miami Hurricanes 34 – 37 Oklahoma State Cowboys (Cheez-it Bowl)
Colorado Buffaloes 23 – 55 Texas Longhorns (Alamo Bowl)
Oklahoma Sooners 55 – 20 Florida Gators (Cotton Bowl)
Wisconsin Badgers 42 – 28 Wake Forest Demon Deacons (Mayo Bowl)

                                                                                                                                                                                                                                                  Martin Hamza