Fotbalový trenér v Turecku: zboží s nízkou životností

2021. 01. 08. 09:15    
Čas čtení: 2 minuta

Eddie Newton (vlevo), donedávna trenér Trabzonsporu, a Robert Prosinečki (vpravo), bývalý trenér Kayserisporu a Denizlisporu

8. 1. 2021 – „No to asi všude, nejen v Turecku,“ je první myšlenkou, která vás napadne. A máte samozřejmě pravdu. Ale v Turecku je to ještě o něco dramatičtější, než jinde v Evropě. A tlak na trenéry je doopravdy enormní. A často i iracionální. Nerozhoduje, zda jste byli v minulosti úspěšní. A třeba i před pár týdny. Ale nemáš výsledky teď a tady? Jdeš…

A nemusíme zůstat jen u obecných řečí. Nad tématem se v posledních dnech zamyslel Can Kanzacioglu z portálu Daily Sabah. Připomněl, že o turecké turecké lize se s nadsázkou říká, že než skončí sezóna, skoro polovina týmů vyhodí trenéra. A historie to potvrzuje.

Když vezmeme do úvahy posledních 10 let u současných 21 týmů, které nyní hrají tureckou Superligu, došlo v nich k celkem ke 353 trenérským změnám (započítáni jsou i dočasní trenéři). Rekordmanem je v tomto ohledu Denizlispor, který za 10 let protočil neskutečných 29 trenérů.

Kometou posledních měsíců je pak istanbulská Kasımpaşa. Ta udělala na pozici trenéra změnu už osmkrát od začátku roku 2019. Občas tak dochází ke kuriózním situacím. Jako třeba loni v listopadu, když byl na lavičku dosazen (už potřetí ve své trenérské kariéře) Fuat Çapa. Ten byl přitom z klubu vyhozen o pět měsíců dříve. A než se vrátil, stihli se na pozici trenéra vystřídat dokonce hned dva další adepti.

Od začátku této sezóny, v době, kdy je dohráno 17 kol, už přišlo o místo hned 11 trenérů. Posledním z nich je Samet Aybaba, který byl 4. ledna tohoto roku vyhozen z Kayserisporu. Ve funkci vydržel necelé dva měsíce…

Ale to, že trenér nedostane vůbec žádný prostor na práci, je u některých tureckých klubů obvyklou věcí. A pro příklady nemusíme sahat hluboko do minulosti, stačí tato sezóna. Neb kromě Aybaby potkal podobný osud i jiná jména. Jeden ze tři nováčků této sezóny, celek Erzurum BB stihl v průběhu sezóby vyhodit už dva trenéry. Mehmet Özdilek skončil 30. listopadu. Jeho nástupce Hüseyin Çimşir stihl odkoučovat pět zápasů. A šel taky. Eddie Newton, který obdržel jmenovací glejt na hlavního trenéra Trabzonsporu teprve před začátkem probíhající sezóny, musel jít už po sedmi kolech. Co naplat, že tým, který vedl, po minulé sezóně objektivně oslabil a že měl daleko k týmu, který v minulé sezóně do poslední chvíle bojoval o titul..

Trpělivost a klid na práci tedy vyloženě nejsou těmi prvky, které by turecké kluby vyznávaly. Čerstvě odvolaný Aybaba tak má jistotu, že rozhodně nebude posledním odvolaným trenérem v této sezóně.

redakce/as/