Který z letošních nováčků bude nejlepší?

2021. 01. 13. 18:26    
Čas čtení: 2 minuta
F1

13.1. 2021 – Zatímco v roce 2020 byl nováčkem v F1 pouze Nicholas Latifi, letos uvidíme na startovním roštu hned tři nová jména – Micka Schumachera, Nikitu Mazepina a Yukiho Tsunodu. První dva jmenovaní budou jezdit v Haasu, Japonec naskočí v barvách AlphaTauri.

Je jasné, že největší pozornost bude upřena právě na Micka Schumachera. Ostatně právě kvůli svému příjmení až do roku 2015 startoval pod matčiným jménem za svobodna. Od doby, co Mick veřejně na svém monopostu vozí jméno Schumacher, ale vůbec nepodává špatné výsledky.

Němec se ukázal jako přemýšlivý a učenlivý závodník, který se dokáže postupně adaptovat na auto, z něhož pak dostává maximální výkon. Ve své první sezoně v monopostech dokázal hned vyhrát závod, o sezonu později bojoval o titul v italské i německé odnoži F4.

Výše zmíněná slova o postupném učení platí i pro další léta: během prvního roku v evropské F3 byl Schumacher dvanáctý, další sezonu ovládnul. V F2 to bylo v ročnících 2019 a 2020 na chlup stejné. Vyhrát Němec dokázal už předloni, ale letos byl více konzistentní, díky čemuž si dojel pro titul. Přestože v kvalifikaci nebyl nejrychlejší ani jednou, v závodě dokázal dobře pracovat s citlivými pneumatikami Pirelli a obvykle se probíjel polem vpřed tvrdými, ale férovými manévry.

To samé neplatí o jeho novém týmovém kolegovi, kterým bude u Haasu Nikita Mazepin. Rus hned několikrát dostal penalizaci za nebezpečné manévry, aféry ho provází i mimo dráhu… na druhou stranu ryzí rychlost určitě má, vloni dvakrát vyhrál závod F2 a v celkovém součtu skončil pátý. Minimálně v kvalifikacích by podle expertů mohl Schumacherovi pořádně zatápět.

Na koho se možná ve světle nové jezdecké dvojice Haasu trochu neprávem zapomíná, to je Japonec Yuki Tsunoda. Nový pilot AlphaTauri totiž zažívá doslova raketový vzestup, pokud vezmeme v potaz, že v Evropě závodí teprve dva roky! Tsunoda získal titul v japonské F4 v roce 2018, pak se přesunul do Evropy. První rok v F3 skončil až 9., ale vloni už o třídu výše uzmul celkové třetí místo – do F1 tak vstoupí po jediné sezoně v F2, čímž překonává Schumachera i Mazepina a napodobuje tak George Russella či Landa Norrise.

Za zmínku stojí třeba víkend v Bahrajnu, kde Tsunoda získal 43 bodů z 48 možných. Celkově nastřádal tři výhry a čtyři pole position, čímž potvrdil své kvality. Navíc zkušený Pierre Gasly bude pro Tsunodu skvělým porovnáním. Jedinou Japoncovou slabinou je nekonzistence – vloni zažil tři víkendy, kdy vůbec nebodoval, oproti tomu Mazepin vyšel s prázdnou jen jednou a Schumacherovi se něco takového „nepovedlo“ vůbec. Japonec občas jede stylem všechno, nebo nic, ale právě proto si jej Red Bull údajně vyhlédl. Tak uvidíme, zda to byla volba, která padne na úrodnou půdu…

                                                                                                                                                                                                                                                            autor: www.gpf1.cz