Kdo je Aaron Boupendza?

2021. 01. 15. 13:32    
Čas čtení: 2 minuta

15.1. 2021 – Ačkoli je turecká liga prošpikovaná věhlasnými jmény útočníků, kteří často hrávali i v Premier League, pořadí střelců této sezóny vede díky neskutečné gólové erupci v poslednch 4 zápasech hráč, který hraje první ligu poprvé ve své kariéře. Seznamte se tedy: Aaron Boupendza, reprezentant Gabonu, toho času hráč superligového Hataysporu.

Je na místě říci, že řada z oněch věhlasných borců, kteří prožili angažmá na Ostrovech, mají nejlepší  léta své kariéry za sebou. Jinak by také nehráli v Turecku, že. Ale jména hráčů jako Falcao, Loïc Rémy, Demba Ba, nebo Papiss Cisse, stále vzbuzují respekt. Do toho se o návrat do vydařených časů během  angažmá v Turecku snaží třeba reprezentant Tanzánie Mbwana Samatta. A o něm v jeho 28 letech rozhodně nemůžeme říci, že by neměl šanci prožit ve své kariéře ještě nějaké vydařené víkendy.

Plus v probíhající sezóně hrají v Turecku další osvědčená jména těch, kteří mají gólovou produkci na povel. A dříve ukázali, nebo i stále ukazují, že je na ně vepředu spoleh. Namátkou můžeme zmínit jména jako Vincent Aboubakar, Mbaye Diagne, nebo třeba i českého útočníka Milana Škodu.

Nikdo z nich ale nemá na 24letého Boupendzu. Zejména proto, že poslední 4 kola předvádí gabonský reprezentant neskutečné věci. 4 branky proti Antalyasporu, 2 Konyasporu, 1 proti Gençlerbirliği a naposledy další 2 doma proti Beşiktaşi. 9 gólů ve 4 zápasech! K tomu další dvě branky v prosinci proti Karagümrüku a jeden další gól proti Rizesporu v listopadu. Suma sumárum 12 branek v 15 utkáních a průběžně první místo v pořadí mezi střelci ligy.

Nabízí se proto legitimní otázka ve smyslu „kde se hergot tenhle kluk vzal“? Neb aniž bych chtěl zpochybnit vaše fotbalové znalosti, předpokládám, že nikdo z nás neměl moc příležitost vidět před Boupendzovým angažmá v Turecku tohoto šikovného mladého muže v akci. Neb jaksi nebylo moc kde.

V prvním týmu Girondins Bordeaux se totiž neprosadil, góly střílel maximálně za rezervu.  Les Girondins ho vzápětí posílali po hostováních. Hrál tak druhou a třetí ligu ve Francii za Pau, Tours a GFC Ajaccio, před angažmá v Turecku působil ve druhé portugalské lize ve Feirense. Tedy soutěže, které obvykle nepatří mezi ty, které bychom si večer vychutnávali v televizi se sklenkou dobrého vína v ruce.

I na větším jevišti si ale Boupendza vede nadmíru dobře. A pokud mu gólová produkce vydrží, brzy ho uvidíme v jiném dresu než v týmu nováčka turecké ligy. Za necelý půlrok jeho současného angažmá mu jeho tržní hodnota vyrostla více jak čtyřnásobně.  A pokud mu během jarní části sezóny dál poroste gólové konto, rozhodně poroste i jeho cena…

                                                                                                                                                                                                                                                                            redakce/AS/