Süper Lig hlásí start druhého poločasu. Vydrží Beşiktaş v nasazeném tempu?

2021. 01. 29. 11:15    
Čas čtení: 2 minuta

29.1. 2021 – Dnešním dnem vstupuje turecká první fotbalová liga do druhé poloviny letošní sezóny. Na čele tabulky se vyhřívají tři tradiční istanbulské týmy – Beşiktaş, Fenerbahçe a Galatsaray. Nejlepší výchozí pozici má, poněkud nečekaně, Beşiktaş. Ale na své rivaly má k dobru jen 2, respektive 5 bodů.

Beşiktaş přitom do sezóny nevstoupil nijak senzačně. Z prvních čtyř zápasů vyhrál jen jeden, a jak je v Turecku obvyklé, už se začalo spekulovat o tom, zda bývalá hráčská legenda klubu,

Sergen Yalçın, má na to, aby mohl být i respektovaným trenérem. Navíc u tak velkého klubu s vysokými ambicemi.

Jenže Yalçın tlak ustál, a v dalších týdnech se začalo dařit. A jak. Od začátku října prohráli Black Eagles jen dvakrát za následujících 16 utkání. Naposledy 13. prosince. Od té doby vytěžili 25 z 27 možných bodů.

A nejde zdaleka jen o výsledky. Pozornost zaslouží i předváděná hra. Beşiktaş předvádí velmi dobrou práci dozadu a disponuje skvělou fyzickou připraveností hráčů. Do určité míry se nabízí paralela s pražskou Slavii. Stejně jako tým vedený Jindřichem Trpišovským, i Beşiktaş soupeře přehrává atleticky založeným fotbalem, perfektní organizací hry a velmi spolehlivou obranou. Ta nota bene dostala v posledních 9 zápasech jen 4 branky.

Velké plus pro Fenerbahçe přináší dvojice středních záložníků Atiba Hutchinson a Josef de Souza. Ačkoliv Hutchinsonovi bude 7. února již 38 let, právě on je nadále motorem i plícemi týmu. Společně se svým brazilským parťákem zajištují vynikající rovnováhu mezi útokem a obranou.

A jestliže Slavia našla teď svého střelce v Janu Kuchtovi, Beşiktaş má takové hráče hned dva. K Vincentu Aboubakarovi (celkem na kontě 11 branek), který spolehlivě skóruje od začátku sezóny, se postupem času přidal i Kyle Larin. Za posledních 7 zápasů stihnul stejný počet gólů, a už jich má celkem 12. Více jich v této sezóně nastřílel jen Aaron Boupendza z Hataysporu (13).

Mluvit o titulu je ještě brzy, sezóna bude dlouhá a náročná. A udržet na uzdě takové giganty jako Galatasaray a Fenerbahçe, které už tak našlapaný kádr ještě posílilo o Mesuta Özila, bude pořádně těžké. Ale předváděná hra bíločerných může fanoušky Black Eagles naplňovat sebedůvěrou a optimismem. Neb Beşiktaş se do čela tabulky nedostal z leknutí, ale na základě takových herních aspektů, které se tváří být udržitelnými.

                                                                                                                                                                                                                                                                   redakce/AS/