Důvody, proč se Velké ceny Vietnamu jen tak nedočkáme

2021. 01. 30. 11:00    
Čas čtení: 2 minuta
F1

30. 1. 2021 – Premiérový závod, který se nekonal a možná už ani nikdy konat nebude. Takové označení náleží Grand Prix Vietnamu. Okruh v tamním hlavním městě, Hanoji, měl hostit závod už loni v dubnu. Pak vše zmařil koronavirus. Nebo je za tím i něco víc?

Ve skutečnosti jde o kombinaci více faktorů spojených s onemocněním Covid-19. Zatímco vloni byla vietnamská velká cena odvolána přímo v důsledku pandemie (pouhých dvacet jedna dní před závodem), letos je situace komplikovanější. Jak je tedy možné, že se na hotovém okruhu neodjelo ani jedno kolo?

O závod ve Vietnamu usiloval už Bernie Ecclestone, nakonec ale dostal zelenou až pod vedením Liberty Media. Velkým propagátorem závodu byl starosta Hanoje Nguyễn Đức Chung, který vyjednal finanční dotaci od firmy VinGroup – konglomerátu zaměřeného na nemovitosti, maloobchod a služby.

Prvním problémem byl fakt, že zbytek vlády závodu dvakrát nakloněn nebyl. Vietnam není státem, který by byl motorsportu zaslíbený, fanouškovská základna tohoto odvětví v něm skoro neexistuje. Red Bull se sice snažil povědomí lidí o F1 dvěma demonstračními jízdami změnit, jenže pak nastala pandemie koronaviru, která vše zhatila.

Vietnam počítal s velkým přílivem turistů, kteří budou mít o závod zájem, alternativa v podobě závodu bez diváků pro něj nedávala smysl, proto došlo vloni ke zrušení. Na podzim byl však navíc Nguyễn Đức Chung zatčen, a to kvůli zneužití tajných dokumentů, za což byl poslán na pět let do vězení. F1 tak přišla o svého jediného spojence v zemi.

Věci pak nabraly rychlý spád. S návštěvou fanoušků na letošních závodech to úplně jisté není, a tak od projektu dala ruce pryč i firma VinGroup, která původně počítala s návratností svých financí právě ve formě provize za prodeje vstupenek. V takové situaci bylo logické, že vláda se k otázce financování závodu svépomocí otočila zády a závod tak byl prozatím odložen, ve skutečnosti ale spíše nastálo zrušen.

Je to škoda, protože okruh kolem národního stadionu My Dinh vypadal zajímavě, pracovala na něm speciální skupina F1 v čele se sportovním šéfem Rossem Brawnem, který sliboval slušné možnosti k předjíždění a dramatickou podívanou. Zdali měl pravdu, to už se však dost možná nikdy nedozvíme.

S přílivem nových závodů, jako je ten v Saúdské Arábii, a s možností návratu na místa jako Imola nebo Portimão je jasné, že formule 1 nebude na Vietnam čekat, ale naopak Vietnam se bude muset rozhodnout, zda o závod stojí, nebo ne. Jen těžko si však lze představit, že někdo (vláda i soukromník), teď bude sypat miliony do propagace a pořádání závodu, jehož finanční návratnost je s ohledem na relativně vysokou pravděpodobnost nemožnosti návštěvy fanoušků prakticky nulová.

autor: gpf1.cz