Šéf Ferrari Binotto si je vědom houpající se židle, ale zlepšení letos nečeká

2021. 02. 04. 08:46    
Čas čtení: 2 minuta
F1

4. 2. 2021 – I po těžkém roce 2020 má Mattia Binotto plnou podporu a důvěru předsedy týmu Johna Elkanna a viceprezidenta Piera Ferrariho. Zároveň si šéf týmu uvědomuje, co se může stát, nedojde-li ke zlepšení situace. Přesto nečeká, že loňskou ztrátu Ferrari letos stáhne.

Binotto se stal šéfem italského týmu v roce 2019. V té době bylo Ferrari Mercedesu relativně blízko a v šampionátu skončilo na druhém místě. Minulá sezona už tak slibná nebyla. Ferrari nevyhrálo jedinou Grand Prix a v poháru konstruktérů skončilo až šesté! Což je nejhorší výsledek od roku 1980.

Maranello vloni doplatilo na svou pohonnou jednotku, kterou soupeři označili za nelegální. Kvůli technickým směrnicím FIA muselo Ferrari svůj motor předělat, čímž ztratilo svou sílu a během sezony 2020 se italský tým již nedokázal zlepšit.

„V tuto chvíli se nic nemění. Naše plány do budoucna jsou pořád stejné a snažíme se dělat takové kroky, abychom těchto cílů dosáhli. Je pravda, že můj čas není nekonečný a pokud věci nebudou fungovat, přestanu zde účinkovat i já, ale v tuto chvíli je vše při starém.

I když byla minulá sezona pro nás těžká, stále se z ní dají čerpat pozitiva. Největším z nich je, že jsme se jako tým zaměřili na vnitřní fungování a hierarchii společnosti. To je velmi důležitý aspekt, který nám dříve chyběl,“ prohlásil Binotto.

Šéf Ferrari také poodhalil naděje týmu v sezoně 2021. „Abych byl upřímný, rozdíl mezi nejlepším týmem a námi je enormní. Nelze tak očekávat, že bychom během roku 2021 tuto ztrátu stáhli.

 Samozřejmě se během závodu může stát řada neočekávaných situací a doufejme, že budeme u toho a že takovou příležitost využijeme. Nikdy nevíte co vás v závodě čeká, ani já to nevím. Nemám křišťálovou kouli.“

Nová posila jménem Sainz

Z McLarenu přichází Carlos Sainz, který společně s Leclercem vytvoří jednu z nejmladších jezdeckých sestav italského Ferrari. Mattia Binotto doufá, že svého nového pilota uvidí na stupních vítězů dříve, než později.

„Opravdu silně doufám, že Carlose uvidím na stupních vítězů, opravdu moc ho tam chci vidět. Je to perfektní pilot a týmový hráč. Myslím si ale, že umístění na stupních vítězů nezáleží na něm. Vše se bude odrážet od našeho vozu. Když bude auto dobré, tak zajede skvělý výsledek.“

Binotto také přiznal, že si chce Sainze udržet delší dobu. „Sainz má teď smlouvu na dva roky. Normálně neděláme dvouleté kontrakty. Nyní se snažíme společně s ním a Charlesem položit pevné základy nového vítězného cyklu a pokud se nám to bude dařit, nevidím důvod, proč by tu Carlos nemohl zůstat další roky.“

autor: gpf1.cz