Slavné fotbalové kluby v Turecku: dluhy kam se podíváš

2021. 02. 12. 12:24    
Čas čtení: 2 minuta

12.2. 2021 – Dluhy a turecké fotbalové kluby, to je něco, co k sobě dlouhodobě pasuje. Tedy ne že by to byla výsada pouze fotbalových klubů v Turecku. Vzpomeňme na Barcelonu. Když se šéf Bayernu Karl-Heinz Rummenigge nedávno dočetl o výši dluhů katalánského týmu, prý se málem udusil snídaní, kterou právě konzumoval. Z výše dluhů týmů velké turecké čtyřky by se možná i poprskal kávou.

Akumulovaná výše dluhů velké turecké čtyřky – Beşiktaşe, Fenerbahçe, Galatasaray and Trabzonsporu už dosáhla 14 miliard tureckých lir, což je zhruba dvě miliardy amerických dolarů. A co je ještě horší, za posledních 8 let se celkový součet dluhů zvýšil o 579 % (ano, 579, nejde o překlep).

Jen pro představu, je to více, než činí rozpočet tureckého ministerstva vnitra na rok 2021. Nebo jinak – za částku, kterou tyto 4 kluby dluží, by se dalo postavit zhruba 40 takových hal, jako je ta, kterou se Turci chlubí všude po světě – hala Sinan Erden Dome, kde se před čtyřmi lety hrálo Final Four basketbalové Euroligy.

Nejhůře ze zmíněné čtyřky je na tom Fenerbahçe. Jeho dluhy dosahují výše více jak 5 miliard tureckých lir. Tedy zhruba 714 miliónů dolarů.

Beşiktaşi, Fenerbahçe, Galatasaray a Trabzonsporu samozřejmě nepomáhá to, že jejich účast v pohárové Evropě není tak četná, jak by potřebovaly. Neb peníze z pohárů by se hodily moc a moc. Když nebudeme počítat předkola, nehrály Trabzonspor a Fenerbahçe skupinovou fázi Ligy mistrů už 10 let. Galatasaray a Beşiktaş hrály poháry naposled v kalendářním roce 2019.

Nešlo ale vždy jen o špatné sportovní výsledky. Ale i o finanční kázeň a dodržování pravidel. Během posledních 8 let byly Galatasaray a Trabzonspor kvůli nedodržení pravidel FFP potrestány každý zákazem startu v jedné sezóně evropských pohárů. Fenerbahçe chybělo v LM nuceně dva roky kvůli vyšetřování z ovlivňování zápasů. A Beşiktaş musel vynechat 2 sezóny v pohárech kvůli FFP a podezření z podplácení.

Zvyšující se negativní finanční spirála tradičních tureckých klubů jen potvrzuje dlouhodobou tezi, že výdaje tureckých fotbalových klubů ani omylem neodpovídají příjmům. Není však pravda, že by se na tomto poli nic nepodnikalo. V této sezóně mají kluby například nařízeno, jako výši finančních prostředků mohou maximálně utratit za posily. Výhledově se ale zdá být čím dál tím jasnější, že klubové fotbalové prostředí v Turecku, které už zdaleka nemá takovou podporu vlády ani veřejnosti jako dříve, bude muset projít hlubokou restrukturalizací.

                                                                                                                                                                                                                                                 redakce/AS/