Namočený šampión

2021. 02. 26. 13:52    
Čas čtení: 2 minuta

26. 2. 2021 – Hodně mizernou sezónu prožívá v Turecku úřadující ligový šampión, celek Başakşehiru. Aktuálně je v tabulce až osmnáctý, což by na konci sezóny znamenalo potupný sestup do druhé ligy. Ve hře je ještě stále moře bodů, ale současný trend není pro jeden z istanbulských týmů v soutěži vůbec dobrý.

Başakşehir, který v minulé sezóně oslavil svůj první ligový titul, čeká na výhru v lize už dlouhých osm zápasů. Naposledy zvítězil 10. ledna na stadionu v Ankaragücü. Od té doby získal pouze titěrné dva body. A nyní za sebou táhne nepříjemnou sérii pěti porážek v řadě.

Nebude náhodou, že poslední výhra týmu přišla v době, kdy po trávníku ještě pobíhala klíčová persona Başakşehiru, reprezentant Bosny a Hercegoviny, Edin Višća. Nejlepší a nejproduktivnější ofenzivní hráč týmu posledních let ale už sedmý týden marodí se svalovými potížemi, a tým bez něj zoufale strádá.

Višća navíc není zdaleka jedinou absencí. V sobotním zápase na trávníku Antalyasporu bude trenérovi Başakşehiru, Aykutu Kocamanovi, chybět hned 9 hráčů. U dalších 4 se nad jejích účastí vznáší kvůli neuspokojivému zdravotnímu stavu otazník.

Á propos, Aykut Kocaman. To je zatím v Turecku nešťastník roku 2021. K týmu přišel na začátku února, aby zalátal díru po vyhozeném Okanu Burukovi, a vdechnul týmu nový impuls. Náhradník za muže, který loni přivedl  Başakşehir k titulu, však zatím selhává. Pět zápasů přineslo pět porážek. To aby si Kocaman při obvyklé netrpělivosti majitelů tureckých klubů začal pomalu balit fidlátka…

Başakşehir už se v této sezóně dokázal ze zlé série jednou oklepat. Bylo to v úvodu ročníku, kdy v prvních čtyřech ligových zápasech sezóny nedal ani gól, a získal v nich jediný bod. Potom ale přišlo dobré období, kdy klub podporovaný tureckým prezidentem Recepem Tayyipem Erdoğanem vyhrál v lize čtyřikrát za sebou, a do toho doma v Lize mistrů slavně přetlačil slovutný Manchester United.

Teď přišly další potíže, mnohem větší než na začátku sezóny. A Başakşehir tápe. Kvalita kádru však je taková, že by měla tým ze sestupových vod brzy vytáhnout. K tomu bude ale třeba vyprázdnit marodku, a začít vyhrávat. Ostatně ke klidnému středu tabulky chybí klubu jen nějakých šest sedm bodů. Ale je potřeba je sbírat hned. Ideálně už v dalším zápase na hřišti Antalyasporu. Je však jisté, že remízový král soutěže, a tým s jednou z nejlepších obran v soutěži svou kůži lacino nedá…

redakce/mim/