Deset rekordů, které mohou být letos překonány

2021. 02. 27. 16:42    
Čas čtení: 4 minuta
F1

27.2. 2021 – V roce 2020 byla F1 svědkem celé řady nových rekordů. Například Lewis Hamilton získal rekordní počet vítězství a také rekordní počet získaných podií. Sezona 2021 může být, co do překonání rekordů, ještě zajímavější…

NEJVÍCE TITULŮ MISTRA SVĚTA

Aktuální rekord: 7 (Michael Schumacher, Lewis Hamilton)                

Britský pilot ve službách Mercedesu má letos unikátní příležitost získat svůj osmý titul mistra světa. Je také vhodné zmínit, že černé / stříbrné šípy jsou opět největšími favority na celkové vítězství v obou šampionátech. Proto je zisk osmého titulu pro Lewise Hamiltona relativně dosažitelný cíl. Jako bonus se může Brit legendárnímu Schumacherovi vyrovnat i v počtu pěti titulů mistra světa v řadě. Schumacher je vyhrál v letech 2000-2004 s Ferrari, zatímco Hamilton formuli 1 vládne nepřetržitě od roku 2017.

NEJVÍCE TITULŮ PRO DODAVATELE MOTORU V ŘADĚ

Aktuální rekord: 7 (Ford, Mercedes)

Pokud Williams, Aston Martin, McLaren nebo Mercedes letos vyhraje Pohár konstruktérů, bude to osmým rokem v řadě, kdy zvítězí tým, který je poháněn pohonnou jednotkou Mercedes. Čímž bude překonán rekord z roku 1974, kdy Ford získal celkem sedm po sobě jdoucích titulů. Za předpokladu, že Pohár konstruktérů znovu vyhraje Mercedes a že je to dost možné, umocní tím černé šípy svou nadvládu a prodlouží svůj stávající rekord ze sedmi titulů na úctyhodných osm v řadě.

NEJVĚTŠÍ POČET KOL VE VEDENÍ

Aktuální rekord: 5 111 (Michael Schumacher)

Třináct – takový je nyní rozdíl v počtu kol ve vedení mezi prvním Schumacherem a druhým Hamiltonem. Vzhledem k tomu, že Hamilton vedl 613 kol během loňské sezony, je překonání dalšího Němcova rekordu téměř formalitou.

NEJDELŠÍ PRODLEVA MEZI VÍTĚZSTVÍMI

Aktuální rekord: 6 let, 6 měsíců a 28 dní (Riccardo Patrese) 

Za předpokladu, že nedávná nehoda Alonsa na kole nezhatí jeho návrat do F1, má Španěl letos možnost překonat další z rekordů. I když je tato šance poněkud na dlouhou ruku. V tuto chvíli je posledním závodem, který Alonso vyhrál, domácí GP Španělska 2013. Pokud by Alonso dokázal vyhrát hned v Bahrajnu, překonal by Patreseho rekord pro nejdelší dobu mezi vítězstvími. Tato doba by činila 7 let, 10 měsíců a 16 dní. Pozdější vítězství v sezoně by samozřejmě hypotetický rekord natáhlo.

Vzhledem k tomu, že jsme v sezoně 2020 viděli vítězit Pierra Gaslyho z AlphaTauri a Sergia Péreze z Racing Pointu, případné vítězství Alonsa není nereálné.

NEJVÍCE GRAND SLAMŮ A HATTRICKŮ

Aktuální rekord (Gran Slamy): 8 (Jim Clark)
Aktuální rekord (Hattricky): 22 (Michael Schumacher)

Další rekord, který může Lewis Hamilton překonat, je počet Grand Slamů – tedy zisk pole position, vítězství, zajetí nejrychlejšího kola závodu a také vedení v každém kole závodu během jednoho soutěžního víkendu. Jim Clark jich za svou kariéru získal osm – což je rekord. Hamilton svůj zatím poslední Grand Slam získal během GP Abu Dhabi 2019 a má jich celkem šest.

Ohledně hattricků je to o něco jednodušší. Zde je potřeba získat pole position, vítězství a zajet nejrychlejší kolo. Rekord drží Michael Schumacher – 22. Hamilton jich má nyní 18, z toho tři získal vloni během velkých cen Maďarska, Toskánska a Portugalska.

NEJČASTĚJŠÍ SLOŽENÍ NA STUPNÍCH VÍTĚZŮ

Aktuální rekord: 14 (Lewis Hamilton – Nico Rosberg – Sebastian Vettel)

Lewis Hamilton, Valtteri Bottas a Max Verstappen byli v sezoně 2020 na stupních vítězů docela běžným jevem, když se tato kombinace jezdců vloni na stupních vítězů objevila celkem osmkrát.

Celkově tak Hamilton, Bottas a Verstappen sdílí už 13 stupňů vítězů. Rekord drží trio Hamilton, Rosberg a Vettel. Tito tři se na stupních vítězů potkali naposledy během GP Abu Dhabi 2016 a celkový počet jejich vzájemného působení na podiu je čtrnáct.

NEJVÍCE VÍTĚZSTVÍ BEZ TITULU

Aktuální rekord: 16 (Stirling Moss)

Pro Maxe Verstappena a Valtteriho Bottase připravila sezona 2021 potenciálně nežádoucí záznam do historie. Pokud ani jeden z nich nezíská titul mistra světa, ale vyhrají dostatečný počet závodů (Max Verstappen šest a Valtteri Bottas sedm), dorovnají tak rekord Stirlinga Mosse v nejvyšším počtu vítězství bez titulu. Lewis Hamilton drží obdobný rekord. V sezoně 2016 vyhrál celkem deset závodů, ale titul bral jeho týmový kolega Nico Rosberg, který v té samé sezoně vyhrál devětkrát.

NEJVÍCE STUPŇŮ VÍTĚZŮ BEZ TITULU

Aktuální rekord: 68 (Rubens Barrichello)

Další potenciální a nepříjemný rekord pro Bottase. Pokud letos Fin získá alespoň třináct podií, aniž by slavil titul mistra světa, překoná tím dosavadní rekord Rubense Barrichella (68).

Jak je pravděpodobné, že k tomu dojde? Inu, v  letech 2017 a 2019 získal Bottas právě 13 nebo více podií. Je tedy možné, že v průběhu sezony se staneme svědky tohoto nepříjemného rekordu pro druhého pilota Mercedesu.

NEJVÍCE VÍTĚZSTVÍ VE STEJNÉ VELKÉ CENĚ

Aktuální rekord: 8 (Michael Schumacher, Lewis Hamilton)

Pokud se uskuteční velká cena Maďarska a pokud ji znovu vyhraje Lewis Hamilton, osamostatnil by se na prvním místě v počtu vítězství v jedné velké ceně. Šlo by již o deváté vítězství Brita na maďarském Hungaroringu. Pilot Mercedesu v současné chvíli sdílí rekord s Michaelem Schumacherem, který vyhrál osmkrát ve Francii, konkrétně na okruhu Magny-Cours.

NEJVÍCE POLE POSITION VE STEJNÉ VELKÉ CENĚ

Aktuální rekord: 8 (Ayrton Senna, Michael Schumacher, Lewis Hamilton)

Aby toho pro Lewise Hamiltona nebylo málo, má šanci se osamostatnit i v největším počtu získaných pole positions na jednom okruhu. U Brita je to konkrétně velká cena Austrálie v Melbourne. Kupodivu zde pilot Mercedesu samotný závod vyhrál jen dvakrát, v sezoně 2008 s McLarenem a v sezoně 2015 již s Mercedesem. Brit tento rekord nyní sdílí se dvěma legendami F1 – s Michaelem Schumacherem, který získal osm pole positions v Japonsku na Suzuce a s Ayrtonem Sennou, který získal osm pole positions na své osudné Imole v Itálii.

                                                                                                                                           autor: www.gpf1.cz